Mala firma: má smysl mít vlastní servery?

Jenda

Re:Mala firma: má smysl mít vlastní servery?
« Odpověď #30 kdy: 25. 01. 2018, 14:50:28 »
1. Pokud mě paměť neklame, licence WS2016 Standard (ať už OEM nebo OLP) zahrnuje právo pouze na 2 VM, stejně jako to bylo u 2012R2. Jen se změnilo licencování z per-socket na per-core.

Můžete mi někdo vysvětlit, proč by si SOHO firma kupovala tohle a ne Linux s KVM nebo i ten VMWare? Sorry, živím se jako linux admin a Win neznám, tak je možné, že mi něco uchází.

Cek

« Odpověď #31 kdy: 25. 01. 2018, 15:05:01 »
1. Pokud mě paměť neklame, licence WS2016 Standard (ať už OEM nebo OLP) zahrnuje právo pouze na 2 VM, stejně jako to bylo u 2012R2. Jen se změnilo licencování z per-socket na per-core.

Můžete mi někdo vysvětlit, proč by si SOHO firma kupovala tohle a ne Linux s KVM nebo i ten VMWare? Sorry, živím se jako linux admin a Win neznám, tak je možné, že mi něco uchází.

Tohle neznamena, ze do Hyper-V muzes dat jenom 2 servery, ale ze tim, ze si koupis standard licenci Windows Server mas zalicencovane 2 virtualy s Win serverem (neni to 1 Standard licence per virtualni Win server). Do Hyper-V si muzes nacpat serveru kolik chces....

D.J.Bobo

« Odpověď #32 kdy: 25. 01. 2018, 19:27:46 »
Ale pánové, každá firma má své požadavky a své adminy. Mám více firem a každý má něco jiného.
Někde mám jen Linux a Postfix, jinde mají hybrid Win Essential + vazba na O365 (Word/Excel/Outlook/Exchange) + vlastní server s CRM a účenictvím (maily přežijí, ale nemožnost pracovat s klienty ne).
Další má kombinaci Windows Hyperv + WinAppl servery (OEM=1x HyperV + 2x Win VM) + LinApl servery.

Cloud je bezva, ale popravdě zatím asi dobré řešení je WinSrv ve firmě s důležitými programy + SMB + druhý (vlastní) server v datacentru, kde je mailserver (Kerio, nebo Postfix) + zálohy dat z firemních serverů (SMB Repliky).

Ale jak říkám, každému vyjovuje něco jiného. A důležité je pochopit, co firma chce a potřebuje a podle toho apk navrhnout infrastrukturu.

programator

« Odpověď #33 kdy: 25. 01. 2018, 19:38:40 »
... ale popravdě zatím asi dobré řešení je WinSrv ve firmě s důležitými programy + SMB + druhý (vlastní) server v datacentru, kde je mailserver (Kerio, nebo Postfix) + zálohy dat z firemních serverů (SMB Repliky)...
Mít vlastní server na poštu v "datacentru"? To nedává smysl a jednoduší je vzít poštu jako službu nebo mít ten server doma. A zálohovat do datacentra? Opět, asi záleží kolik dat, ale jsou i malé firmy co zálohují stovky GB.

Tvůj návod nedává smysl jsou všechno co se tu naplácalo protože univerzální řešení neexistuje.

Ondro

« Odpověď #34 kdy: 25. 01. 2018, 23:05:31 »
Lebo ta soho firma alebo ich dodavatelia nepoznaju nic ine. Co sefovi kto nakuka to kupi. To je bezny jav. V malych firmach sa malokedy stretnes s niekym, kto by mal prehlad. Pre male firmy dodavaju casto male IT firmy, ktore zase casto nepoznaju nic ine ako Win, lebo na win to nejako dokazu zlepit. Je to najjednoduchsia cesta. Aj z toho dovodu, ze najst (skuseneho) nielen linuxaka, ktoreho by taka firma zaplatila je problem.
Robil som v malej IT firme pre male/stredne firmy. Po mojom odchode linux postupne vymyzne tak u zakaznikov, tak v tej firme.
Len pre to licencove peklo milujem otvorene licencie a linux. 95% firiem by nepreslo licencnym auditom.

MasoxCZ

« Odpověď #35 kdy: 26. 01. 2018, 05:25:53 »

Tohle neznamena, ze do Hyper-V muzes dat jenom 2 servery, ale ze tim, ze si koupis standard licenci Windows Server mas zalicencovane 2 virtualy s Win serverem (neni to 1 Standard licence per virtualni Win server). Do Hyper-V si muzes nacpat serveru kolik chces....

Protože jsem to na začátku blbě formuloval. Standard nemá technický omezení počtu virtuálů, má jen licence pro dva virtuály v ceně. Každej další virtuál znamená nákup dalších licencí; naproti tomu DataCenter má v ceně licence libovolného počtu virtuálů, ke kterým pak stačí dokoupit patřičný CALy.

j

« Odpověď #36 kdy: 26. 01. 2018, 09:46:27 »
...protože selhání techniky jsi přehodil do šuplíčku s nápisem "P.N.J." = Problém Někoho JINÝHO.
Ve skutecnosti si jen z "problem kterej se musi nejak vyresit" vyrobil "firma prave skoncila".

Este nam porozpravaj svoje rozpravky o cmoude. A hlavne tu ako inovujes, ako budujes objekt storage, big data, ako ho geograficky distribujes, ako mas redudatny uplink, power, ....  a hlavne ako usetris na tom korytnacom dizajne 5 centov. Nepochybne sa z tvojho dizajnu tesia vasi korytnaci vyvojari a mladi hispteraci radsej utekaju :-P
jj, takovyhle krereny vyhazuju ne dverma ale oknem, a jeste je v letu kopu do rite ...

Tady mas ten svuj 100% garantovanej cmoud, co ma redudatni napajeni, agregaty, gartantovanou georafickou zalohu a tuny dalsi krasozvastu
https://www.lupa.cz/clanky/casablanca-int-ma-problemy-nektere-sluzby-nejsou-dostupne/

Petrousek

« Odpověď #37 kdy: 26. 01. 2018, 10:35:27 »
jj, takovyhle krereny vyhazuju ne dverma ale oknem, a jeste je v letu kopu do rite ...

Tady mas ten svuj 100% garantovanej cmoud, co ma redudatni napajeni, agregaty, gartantovanou georafickou zalohu a tuny dalsi krasozvastu
https://www.lupa.cz/clanky/casablanca-int-ma-problemy-nektere-sluzby-nejsou-dostupne/

Ale, ale j, nemůžeš přece srovnávat malé české zaprděné datacentrum třeba s AWS cloudem:
https://www.lupa.cz/clanky/vypadek-amazonu-odstavil-instagram-vine-a-dalsi-sluzby/

;-)

j

« Odpověď #38 kdy: 26. 01. 2018, 10:57:00 »
Jn, muzem pokracovat trebas guuglem  https://www.lupa.cz/aktuality/uzijte-si-klidny-vecer-google-nejede-a-zadna-z-jeho-sluzeb-take-ne/  prejeme prijemne pracovni nasazeni s google office a daty v cmoudu.

grg

« Odpověď #39 kdy: 26. 01. 2018, 11:05:47 »
Ja vám neviem chlapi, ale výpadky sa proste dejú aj pri HA riešeniach, a kto tvrdí že nie, toho to ešte len čaká.

j

« Odpověď #40 kdy: 26. 01. 2018, 12:43:59 »
Ja vám neviem chlapi, ale výpadky sa proste dejú aj pri HA riešeniach, a kto tvrdí že nie, toho to ešte len čaká.
To jiste, bezne si totiz na vlastnim HW napisu do notesu "zalohovani" ... k tomu pridam poznamku "100% garance" ... a odskrtnu jako vyreseno. Vlastne to bude i levny a efektivni, krome toho papiru a trochy inkoustu me to nebude nic stat. A budu na tom presne stejne, jako trebas v cassablance, jen za tu poznamku v tom notesu nebudu platit desitky kKc mesicne.

urednikx

« Odpověď #41 kdy: 29. 01. 2018, 19:18:08 »
Jn, muzem pokracovat trebas guuglem  https://www.lupa.cz/aktuality/uzijte-si-klidny-vecer-google-nejede-a-zadna-z-jeho-sluzeb-take-ne/  prejeme prijemne pracovni nasazeni s google office a daty v cmoudu.
Jen he google vypadne tak jednou za  nekolik let

« Odpověď #42 kdy: 29. 01. 2018, 19:58:04 »
Já ty jeho opice viděl docela často... Ta jeho stabilita je spíš imaginární, pokud to vyřeší MapReduce. Málokdy poznáte, že vám nevrací vše jak by měl.
Navíc je tu jiný problém, nelíbíte se mu - data jsou okamžitě v čudu.

Pokud se smíříte s faktem, že vaše data jsou kdoví-kde a nejsou pro vás kriticky důležitá je to použitelné.
Jinak bych asi fakt volil zašifrované AWS nebo cosi podobného ideálně s nějakým vlastním backupem.

Jen he google vypadne tak jednou za  nekolik let
„Řemeslo se naučí každý. Umění nikdo.“
„Jednoduchost je nejvyšší úroveň sofistikovanosti.“
- Leonardo Da Vinci

Foter Loter

« Odpověď #43 kdy: 29. 01. 2018, 21:22:48 »
Tiez sa cudujem, ze 10 clovekova firma si ide v dnesnej dobe nieco softverove kupovat.
1. VMware vSphere Free Hypervizor (zdarma), pre jeden fyzicky server postacuje
2. ZIMBRA Collaboration 8.8.6 Open Source edicia (zdarma), jednoducha administracia cez web prehliadac, je to konkurencia Exchange, samozrejme s kalendarom
3. do buducna databazovy server alebo webserver, ziaden problem do 15 minut hotovy, staci hladat hotove na turnkeylinux.org a potom deploy VA

Ked bude chciet zalohovat virtualne stroje ako celok (jeden subor), tak kludne : Veeam Backup Free Edition 9.5, NAKIVO Free VM Backup, ...

Je to mozne s minimalnymi nakladmi, mozno bude musiet kupit jednu licenciu Win Server, ak uz maju z minulosti aplikacie.

pepicek

« Odpověď #44 kdy: 29. 01. 2018, 22:18:47 »
Tiez sa cudujem, ze 10 clovekova firma si ide v dnesnej dobe nieco softverove kupovat.
1. VMware vSphere Free Hypervizor (zdarma), pre jeden fyzicky server postacuje
2. ZIMBRA Collaboration 8.8.6 Open Source edicia (zdarma), jednoducha administracia cez web prehliadac, je to konkurencia Exchange, samozrejme s kalendarom
3. do buducna databazovy server alebo webserver, ziaden problem do 15 minut hotovy, staci hladat hotove na turnkeylinux.org a potom deploy VA

Ked bude chciet zalohovat virtualne stroje ako celok (jeden subor), tak kludne : Veeam Backup Free Edition 9.5, NAKIVO Free VM Backup, ...

Je to mozne s minimalnymi nakladmi, mozno bude musiet kupit jednu licenciu Win Server, ak uz maju z minulosti aplikacie.
Jako promiň, ale co píšeš je naprostá blbost. Hypervizor zdarma ok pro super malou firmu, ale co do něj? Možná ok, možná zbytečný. Ono to samo o sobě nefunguje. Nevíš jestli chtěji linux, protože tvoje "kupit jednu licenciu Win Server" možná funguje v Maďarsku, ale v Evopě musíš kupovat uživatele a tam to začíná být drahé. A co stanice?