Resp. ještě jinak: pokud vím, kolik firma fakturuje za den mojí práci bance, dá se říct, kolik je obvyklé, abych fakturoval já firmě? Předesílám, že se nejedná o bodyshop - děláme na produktu té firmy, který tam dodáváme a bance se účtují dny strávené vývojem požadovaných funkcionalit nebo podporou. Práce projekťáka a analytiků se fakturuje bance taky, takže na ně "nemusím vydělávat". S mojí prací je celkově spokojenost, odhady v průměru sedí, není potřeba nic pětkrát předělávat... takže není potřeba tam držet nějakou moc velkou rezervu (což třeba u juniorů potřeba je, protože oni propálí svůj čas a nakonec se ukáže, že to nefunguje a musí to dělat znovu někdo jiný za ně - ale banka zaplatí jen jednou).
Nechci, aby to vypadalo, že si stěžuji - mám se dobře, ale na druhou stranu - proč ty peníze nechávat někomu jinému, když můžou být moje, že? :-) Po dobu naší spolupráce jsem už párkrát zvedl ceny - firma si vždy vzala nějaký den na rozmyšlenou, ale nakonec moje požadavky akceptovali. Jde mi tedy o to, kam až se člověk v procentech rozdílu fakturovaných částek může dostat.