Jak přenést licenci windows 10 z pc A na pc B

i

Jak přenést licenci windows 10 z pc A na pc B
« kdy: 06. 01. 2018, 20:04:26 »
Mám dva počítače, A  a B,
na A běží windows 10, legální licence zakoupena s tímto počítačem bez media.
na B běží linux mint.
Nepotřebuju zachvoat žádná data, vše důležité, krom windows licence, mám zazálohované na externím mediu C.

Můžete mi někdo prosím poradit, jak na počítač B dostat windows, klidně čistou instalaci, ale hlavně s tou licencí z počítače A ?  počítač A bude přeinstalován a nadále používán výhradně na linux.

Případně kam se s tímto dotazem obrátit tak, aby odpověď byla srozumitelná zběhlému linuxovému uživateli který windows moc nezná ?

Děkuji.

Re:Jak přenést licenci windows 10 z pc A na pc B
« Odpověď #1 kdy: 06. 01. 2018, 20:16:14 »
Píšete, že licence byla zakoupená s počítačem A, takže předpokládám, že je to OEM licence vázaná na daný počítač. Na počítač B ji tedy přenést nelze.

MD

« Odpověď #2 kdy: 06. 01. 2018, 20:16:32 »
Citace
Případně kam se s tímto dotazem obrátit tak, aby odpověď byla srozumitelná zběhlému linuxovému uživateli který windows moc nezná ?

Od toho by tu měla být podpora Microsoftu, takže zkuste začít tam.

Pokud ta licence není OEM (ale tedy přenosná), meělo by stačit si vzít product key z počítače A (nebo z toho záložního média) a použít jej na čistou instalaci na počítači B. Instalační médium si můžete stáhnout a hodit na flashku či CD/DVD ze stránek MS
https://www.microsoft.com/cs-cz/software-download/windows10

Na linku výše je průvodce, který mj. dovolí vybrat si edici, jazyk a "bitovost" instalačky.

ByCzech

• 1 870
    • Zobrazit profil
« Odpověď #3 kdy: 06. 01. 2018, 20:25:49 »
Píšete, že licence byla zakoupená s počítačem A, takže předpokládám, že je to OEM licence vázaná na daný počítač. Na počítač B ji tedy přenést nelze.

Zdroj (nějaký relevantní, ne ty v EU neplatné části EULA)?

« Odpověď #4 kdy: 06. 01. 2018, 20:30:27 »
Zdroj (nějaký relevantní, ne ty v EU neplatné části EULA)?
Nevím o žádných v EU neplatných částech EULA.

A pokud jde zase o ten případ, kdy nechápete rozhodnutí Evropského soudního dvora, připomínám, že uživatel počítače A je ten stejný, jako uživatel počítače B, takže nejde o žádný prodej licence jinému uživateli.

ByCzech

• 1 870
    • Zobrazit profil
« Odpověď #5 kdy: 06. 01. 2018, 20:50:07 »
Vzhledem k tomu, že to prudič Jirsák nechápe, navrhuji tazateli, aby mi tu licenci přeprodal za 1,- Kč, já mu ji vzápětí přeprodám za stejnou částku zpět, tím se Jirsákovi hnidopichovi zavře huba a tazatel bude mít legální licenci, kterou si zaplatil, se kterou si může dělat co chce a může si ji dát na jakýkoli komp, aniž by mu to nějaké tele vymlouvalo, že to nesmí.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #6 kdy: 06. 01. 2018, 20:59:35 »
Nevím o žádných v EU neplatných částech EULA.

A pokud jde zase o ten případ, kdy nechápete rozhodnutí Evropského soudního dvora, připomínám, že uživatel počítače A je ten stejný, jako uživatel počítače B, takže nejde o žádný prodej licence jinému uživateli.

Tak predpokladejte, ze uzivatel prodal licenci z pocitace A svemu psovi za 1Kc. Pes potrebuje Widle dostat na pocitac B. Poradite mu?

Jinak nevim, co hledate za komplikace. Kdyz to dle nemeckeho soudu lze prodat, tak to lze i darovat a s klidem sam sobe. Vsichni tady mame radu licenci na Widle, ktere jsme nikdy nepouzili, kolikrat jsme ty Widle ani jednou nespustili, ale vsechny jsme je museli zaplatit. A vy jeste budete obhajovat licencni politiku Magorsoftu a misto toho, abyste poradil, tu blbe pindate o tom, jak to urcite je nelegalni. Ja mam u MS predplaceno jiz dost na to, abych na legalnost dlabal. Zkuste to take.

« Odpověď #7 kdy: 06. 01. 2018, 21:04:07 »
Vzhledem k tomu, že to prudič Jirsák nechápe
Já to chápu. To vy nechápete, že jedna věc je licence, tedy ta smlouva, kterou můžete předat komukoli jinému (a OEM licence Microsoftu tomu nikdy nebránily), a něco jiného je obsah té smlouvy, který dává vlastníkovi té licence nějaká práva – například provozovat software na jednom počítači, nebo provozovat software na jednom konkrétním počítači.

Představte si to na něčem jednodušším, třeba na lístku na nějaký film do kina. To je také svým způsobem smlouva. Vy ten lístek můžete někomu dát nebo prodat, ale ten lístek se tím nijak nezmění, pořád je to ten lístek na jeden konkrétní film na jeden konkrétní termín. Tím darováním nebo prodejem se ten lístek nijak nezmění, není to najednou univerzál na jakékoli představení.

aby mi tu licenci přeprodal za 1,- Kč, já mu ji vzápětí přeprodám za stejnou částku zpět
Tím akorát potvrzujete, jak je ta vaše interpretace absurdní.

Ale je zbytečné vám to tady vysvětlovat. Tazatel buď má přenosnou licenci, tak si z internetu stáhne instalační média, nainstaluje na nový počítač a tam zadá produktový klíč. A nebo přenosnou licenci nemá, tím pádem by mu po přenosu na nový počítač stejně nešlo licenci aktivovat.

« Odpověď #8 kdy: 06. 01. 2018, 21:12:57 »
Jinak nevim, co hledate za komplikace. Kdyz to dle nemeckeho soudu lze prodat, tak to lze i darovat a s klidem sam sobe.
Já v tom žádné komplikace nevidím. To, že tu licenci lze prodat, plyne přímo ze zákona. Jenže prodejem licence „opravňující k užívání na počítači A“ se ta licence nijak nezmění a pořád to bude licence „k užívání na počítači A“.

A vy jeste budete obhajovat licencni politiku Magorsoftu
Já licenční politiku Microsoftu nijak neobhajuju. Navíc Microsoft prodává i přenositelné licence, které nestojí o mnoho víc, než OEM licence. Ale když někdo musí ušetřit dvě stovky…

misto toho, abyste poradil
Já jsem ale poradil. Pokud je to OEM licence, na jiném počítači nepůjde aktivovat, bez ohledu na váš názor na tu licenci.

tu blbe pindate o tom, jak to urcite je nelegalni
Zkuste si ten můj komentář ještě jednou přečíst. Kde tam píšu, že je to nelegální? Napsal jsem, že to nejde, protože to je pro tazatele podstatné. Bylo zbytečné rozpoutávat další debatu o legálnosti či nelegálnosti, když to prostě nepůjde aktivovat. Evidentně to však nepomohlo, místní trollové si najdou libovolnou záminku.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #9 kdy: 06. 01. 2018, 21:16:54 »
Představte si to na něčem jednodušším, třeba na lístku na nějaký film do kina. To je také svým způsobem smlouva. Vy ten lístek můžete někomu dát nebo prodat, ale ten lístek se tím nijak nezmění, pořád je to ten lístek na jeden konkrétní film na jeden konkrétní termín.

No vidite, tak u toho listku se vymeni osoba a u te licence pocitac. Citite se lepe?

ByCzech

• 1 870
    • Zobrazit profil
« Odpověď #10 kdy: 06. 01. 2018, 21:19:13 »
aby mi tu licenci přeprodal za 1,- Kč, já mu ji vzápětí přeprodám za stejnou částku zpět
Tím akorát potvrzujete, jak je ta vaše interpretace absurdní.

Tvrdíte, že uživatel i nesmí prodat OEM licenci Windows uživateli ByCzech nebo tvrdíte, že uživatel ByCzech nesmí prodat licenci uživateli i?

Kousek výše jste připomínal, že:

připomínám, že uživatel počítače A je ten stejný, jako uživatel počítače B, takže nejde o žádný prodej licence jinému uživateli.

a teď, když jde o prodej už jste na to zapomněl? :D

ByCzech

• 1 870
    • Zobrazit profil
« Odpověď #12 kdy: 06. 01. 2018, 21:29:25 »
Jinak nevim, co hledate za komplikace. Kdyz to dle nemeckeho soudu lze prodat, tak to lze i darovat a s klidem sam sobe.
Já v tom žádné komplikace nevidím. To, že tu licenci lze prodat, plyne přímo ze zákona. Jenže prodejem licence „opravňující k užívání na počítači A“ se ta licence nijak nezmění a pořád to bude licence „k užívání na počítači A“.

Tak to musí být úžasný matroš, co Jirsák bere, že z něj vyleze taková interpretace, že OEM licenci lze prodat, ale nabyvatel ji nemůže používat (na svém PC). Tím se asi začnu živit, že budu přeprodávat licence a budu je přesto používat, protože přece je lze používat stále jen na tom původním stroji :D :D :D

« Odpověď #13 kdy: 06. 01. 2018, 21:30:37 »
No vidite, tak u toho listku se vymeni osoba a u te licence pocitac.
Podle vás může být počítač účastníkem smluvního vztahu? Vymění se osoba, které lístek patří. Stejně tak se vymění osoba, které patří licence – ta nepatří žádnému počítači.

Tvrdíte, že uživatel i nesmí prodat OEM licenci Windows uživateli ByCzech nebo tvrdíte, že uživatel ByCzech nesmí prodat licenci uživateli i?
Ani jedno. Už mnohokrát jsem vám vysvětloval, že licenci je samozřejmě možné prodat. Ale ta licence se tím prodejem nezmění. Když budete mít Škodovku a někomu ji prodáte, dotyčný kupující bude mít tu samou Škodovku, kterou jste měl původně vy. Tím prodejem se z ní nestane Mercedes.

a teď, když jde o prodej už jste na to zapomněl? :D
Nezapomněl. Akorát chápu rozdíl, že „uživatel ByCzech a uživatel i“ je něco jiného, než „počítač A a počítač B“. Zkuste se na to soustředit, taky nakonec dojdete k tomu, že člověk je něco jiného než počítač.

« Odpověď #14 kdy: 06. 01. 2018, 21:36:43 »
OEM licenci lze prodat, ale nabyvatel ji nemůže používat (na svém PC).
Uživatel ji může používat – na tom PC, ke kterému ta licence patří. Pokud to PC nemá, tak je jeho chyba, že tu licenci kupoval. Když si koupíte licenci pro Mac, také to neznamená, že ten software můžete používat na Windows, protože vy přece Mac nemáte.

Váš údiv je stejně chytrý, jako kdybyste se divil, že máte byt v Praze, kde jste pracoval, pak si najdete práci v Ostravě, a rozčiloval byste se, jak to, že vaše kupní smlouva na pražský byt neplatí i na nějaký byt v Ostravě, protože byt v Praze je vám přece na nic. Smiřte se s tím, že obsah smlouvy je jednou daný, a když práva z té smlouvy postoupíte dál, obsah té smlouvy se nijak nemění.