Vzhledem k tomu, že to prudič Jirsák nechápe
Já to chápu. To vy nechápete, že jedna věc je licence, tedy ta smlouva, kterou můžete předat komukoli jinému (a OEM licence Microsoftu tomu nikdy nebránily), a něco jiného je obsah té smlouvy, který dává vlastníkovi té licence nějaká práva – například provozovat software na jednom počítači, nebo provozovat software na jednom konkrétním počítači.
Představte si to na něčem jednodušším, třeba na lístku na nějaký film do kina. To je také svým způsobem smlouva. Vy ten lístek můžete někomu dát nebo prodat, ale ten lístek se tím nijak nezmění, pořád je to ten lístek na jeden konkrétní film na jeden konkrétní termín. Tím darováním nebo prodejem se ten lístek nijak nezmění, není to najednou univerzál na jakékoli představení.
aby mi tu licenci přeprodal za 1,- Kč, já mu ji vzápětí přeprodám za stejnou částku zpět
Tím akorát potvrzujete, jak je ta vaše interpretace absurdní.
Ale je zbytečné vám to tady vysvětlovat. Tazatel buď má přenosnou licenci, tak si z internetu stáhne instalační média, nainstaluje na nový počítač a tam zadá produktový klíč. A nebo přenosnou licenci nemá, tím pádem by mu po přenosu na nový počítač stejně nešlo licenci aktivovat.