NAT Mikrotik

Re:NAT Mikrotik
« Odpověď #15 kdy: 05. 01. 2018, 21:54:58 »
Mikrotiky umí i virtualizaci (metarouter) a kvm. Předpokládam, že to není to samé. I tohle by mohlo být řešením, oddělit takhle interfejsy?

Nee, to není vůbec to samé. VRF jsou jen oddělené routovací tabulky podle určitých pravidel.
Metarouter a virtualizace na Mikrotiku je reálně nepoužitelná, pokud routujete víc jak 3-4 mbity. Je to úděsně pomalé.
Jediné "štestí" je, že metarouter není na většině modelů stejně podporován.

kolemjdouci

Re:NAT Mikrotik
« Odpověď #16 kdy: 06. 01. 2018, 19:11:44 »
Mikrotiky umí i virtualizaci (metarouter) a kvm. Předpokládam, že to není to samé. I tohle by mohlo být řešením, oddělit takhle interfejsy?

Nee, to není vůbec to samé. VRF jsou jen oddělené routovací tabulky podle určitých pravidel.
Metarouter a virtualizace na Mikrotiku je reálně nepoužitelná, pokud routujete víc jak 3-4 mbity. Je to úděsně pomalé.
Jediné "štestí" je, že metarouter není na většině modelů stejně podporován.

Metarouter na to co Trezor potřebuje není opravdu vhodný. Je to takový bonus feature, kde se dá rozjet třeba OpenWRT jako VM. Výkon závisí na HW zdrojích daného zařízení ale ani u vyšších řad to neni moc slavné.
Chvíli jsem s tím experimentoval, když jsem hledal řešení jak v síti nasadit RADIUS pro WiFi klienty.

Nebylo to moc stabilní.
Nakonec jsem to vyřešil nákupem Raspberry PI 3 a nainstaloval tam pFsense. Pokud by stejný problém někdo řešil pak může vyzkoušet i ZeroShell distribuci ale pFsense mi připadá vhodnější s více funkcemi.