...jsem před 4 lety switchnul na junior lopatu v korporaci lepící "hovna v Javě".
A jak ten switch probíhal? Byl nějaká příprava (samostudium JavaEE, Spring apod.) nebo rovnou s drzým čelem do korporátu?
Ano, rok jsem po večerech studoval a programoval. Je pravda, že nějaký programátorský background jsem měl z univerzity, něco málo jsem kdysi bastlil v php a lehce se otřel o C#, plus jsem v práci skriptoval v bashi a pythonu, takže doučit se konkrétní jazyk a frameworky nebyl až takový problém.
Pak jsem se nahlásil na několik personálek, že mám takové a makové znalosti, nulovou praxi, platové požadavky (ne o moc vyšší než ve stávajícím zaměstnání) a ať mi zkusí najít práci. Prošel jsem pár pohovorů, kde mě nevzali, většinou asi pro to, že personálka se mě snažila natlačit někam, kde nemohli dlouho nikoho najít a dost přecenili mé znalosti a zkušenosti

Ale nakonec se zadařilo. Měl jsem asi trošku štestí na člověka, přímo ředitele IT české pobočky, který se mnou vedl pohovor, se kterým jsme si padli do noty, kecali jsme o všem možném (třeba že tam má pár Céčkařů, kteří udržují jednu legacy appku a všechno píšou ve vi

) a později mi na firemní kalbě řekl, že mě vzal hlavně kvůli tomu nadšení a motivaci, která ze mě prý sálala. Je pravda, že to bylo krátce po narození syna a motivace zabezpečit rodinu byla opravdu silná.
No a protože je to in house vývoj, je kladen důraz na funkčnost před rychlým zbastlením, aby se stihly deadline ve smlouvách se zákazníkem.