Je vlastnost před a po každé iteraci invariantem?

dsfiods

Je vlastnost před a po každé iteraci invariantem?
« kdy: 07. 12. 2017, 21:58:00 »
Dobry vecer prajem,

Mam tu problem s jednou otazkou s ktorou si neviem dat rady.
Nevsimajte si vyklikane odpovede, uz len tipujem.

V operation1 som si takmer isty ze spravna odpoved je druha.

operation2
1. Myslim si ze je to zle lebo napr prvych 6 clenov noveho pola obsahuje len 3 cleny zo stareho pola, nemam tusenia co mysli vetou na poli libovolnych hodnot
2. Asi spravne
3. Asi tiez spravne, predpokladam ze j mysli poziciu v novom poli
4. Asi plati, v celom novom poli bude 42
5. Asi tiez plati, vsade bude a
6. Asi neplati, j porusuje podmienku j <= i

Bohuzial moje myslenie je zle, a neviem si dat rady, bol by som vdacny ak by ma vedel niekto upozornit/usmernit co je v mojom mysleni zle, dakujem a dobru noc prajem vsetkym.
« Poslední změna: 07. 12. 2017, 22:09:20 od Petr Krčmář »

y,

Re:Je vlastnost před a po každé iteraci invariantem?
« Odpověď #1 kdy: 07. 12. 2017, 22:28:22 »
mam trosku problemy rozumet tomu jazyku, zejmena co znamena "pred a po kazde iteraci", ale pokud to chapu jako sondu jeste pred tim, nez se provede prvni instrukce cyklu i a sonda po to, co se provede posledni instrukce cyklu i, tak si myslim
invariant1) prvni moznost (protoze na zacatku cyklu nevime nic o prvku na indexu i)
invariant2) nic, kvuli te j<= i (resp. kvuli tomu, ze to neni ostra nerovnost). Pro i = 0 bysme dostali indexy j = 0 a j=1 a na zacatku cyklu ty indexy nejsou pro nove_pole validni
Ona je taky otazka, jestli "do kolikate iterace" je pocitano od nuly a nebo lidsky, od 1. Cili i=0 v for... je prvni iterace, cili i=1? Ja vim, ze python indexuje od nuly, ale nevim, jak indexuje ten tazatel, kdyz se vyjadruje takhle zvlastnim zpusobem.
Takze v zasade bych si na svoji odpoved ani moc nevsadil.

dsfiods

Re:Je vlastnost před a po každé iteraci invariantem?
« Odpověď #2 kdy: 09. 12. 2017, 13:54:28 »
Diky za odpoved, teraz som zistil za v zadani ma byt j < i, ale zialbohu to zadavatel neopravil v zadani :(
Mimochodom zadavatel indexuje od nuly.
Nevies nahodou preco moja logika nefunguje v druhej casti zadania?