Podle mě není cestou ani Firefox ani Chromium: ani jeden v současné době nenabízí funkcionalitu, která je pro mě důležitá: Mám ve FF 17 pluginů, z toho 9 je pro mě nezbytných a neexistuje pro ně náhrada. Očekávám, že možná jeden nebo dva časem náhradu mít budou.
Z čiré zvědavosti, za které nezbytné pluginy není náhrada?
Například:
- Dorando Keyconfig - Ani ne tak sám o sobě, jako v součinnosti s tím, že akce z něj volané mohou měnit chování prohlížeče jako celku.
- Master Password +
- Mozilla Archive Format
- NoScript
- QuickJava
- Saved Password Editor - Ani ne pro editaci hesel, ale proto, že umí heslo uložit "předem", ještě před odesláním formuláře.
- Self-Destructing Cookies
- Single Key Tab Switch - Toto umí Opera a šlo by to také řešit na úrovni Dorando Keyconfigu, kdyby ovšem pro FF57 existoval.
- TabMix Plus
Je možné, že vy ani jedno z těchto rozšíření nepotřebujete. Good for you. Já je potřebuju. Je také možné, že znáte rozšíření, které dělá "něco jako" některé z těchto rozšíření. To mi bohužel nepomůže, většinu těch rozšíření jsem si vybral kvůli nějaké specifické funkčnosti, kterou potřebuji, a tu jsem v konkurenčních řešení nenašel. A vzhledem k tomu, že ta specifická funkčnost je ve většině případů spojená s možností měnit chování prohlížeče, což je přesně to, co FF57 odstraňuje, tak ani neočekávám, že ji konkurenční rozšíření někdy mít budou.