Jak zvýšit bezpečnost při přístupu do internet. bankovnictví ?

Lol Phirae

Re:Jak zvýšit bezpečnost při přístupu do internet. bankovnictví ?
« Odpověď #15 kdy: 02. 11. 2017, 22:05:09 »
Přejdi k Unicreditu. Těm internetové a mobilní bankovnictví už asi měsíc nefunguje, takže je to zcela bezpečné.  ;D 8)

Emiil

« Odpověď #16 kdy: 02. 11. 2017, 22:13:46 »
Škoda, že banky neumí whitelist IP adres.
Vhodnejsie by bolo mutual TLS - t.j. pouzivat serverovy certifikat (to je to standardne https) + klientsky certifikat v prehliadaci, takze aj server vie na urovni TLS identifikovar klienta. Mne to pride ako take SSH pre HTTP ;-). Pochybujem vsak, zeby nejaka banka toto podporovala pre BFU pouzivatelov.

i

« Odpověď #17 kdy: 02. 11. 2017, 23:24:46 »
Pokud chceš používat internetové bankovnictví, tak základ je mít v pohodě OS, Pokud za ten nedáš ruku do ohně, nevíš co ti tam běží a proč a kdo to dodal, tak je úplně jedno jaký máš prohlížeč, jak ho máš zabezpečený a podobně.
Když už máš v pohodě OS, tak aby jsi měl v pohodě prohlížeč, ...
pak router, zda ti nečaruje s https, některé to umí přebalit :-(
.....
a nakonec aby v bance měli servery v pořádku :-(

U Fio mám na všem limity a při pohybu mi chodí do několika hodin mail tak se cítím v suchu a bezpečí, jo a trochu OT, ale možná to s tím přeci jen souvisí, pro BTC jsem si generoval private key  po bootu z liveCD na pc odpojeném od všeho, disku, sítě, .... .

My, jako návštěvníci root-a si třeba umíme trochu poradit, jak ale může třeba takový nepočítačový jediněc v dnešní době důvěřovat internetovému bankovnictní ?

Ondro

« Odpověď #18 kdy: 02. 11. 2017, 23:52:59 »

My, jako návštěvníci root-a si třeba umíme trochu poradit, jak ale může třeba takový nepočítačový jediněc v dnešní době důvěřovat internetovému bankovnictní ?
Moze a doveruje, lebo on si neuvedomuje rizika(istota nic netusiaceho). Na druhej strane tie rizika niesu ovela vyssie ako pri inych rizikovych veciach.
Ja problem vidim na druhej strane a to az niekto hackne moju banku a ja sa nebudem vediet dostat k mojim peniazom aspon na par dni. Dnes vela ludi mava hotovost minimalnu a taky vypadok by s nimi pekne zamaval.

SB

« Odpověď #19 kdy: 03. 11. 2017, 12:47:38 »
...jak ale může třeba takový nepočítačový jediněc v dnešní době důvěřovat internetovému bankovnictní ?

To měl být vtip? Přece úplně stejně, jako důvěřuje Facebooku. Tato odpověď shrnuje celou problematiku vztahu IT - uživatelé.

jarda666

« Odpověď #20 kdy: 03. 11. 2017, 14:18:15 »
Zná tady někdo někoho komu vybrali přes počítač účet ?

Jak velkou chybu musel udělat a v čem konkrétně ?

Já znám kupu lidí se zavirovanými windows, kteří vesele platí v bance a nikdo jim nic neukrad .

Dělat proti tomu nějaké drakonické opatření je řádný overkill .

Já to mám tak, že jak tu někdo psal mám několik účtů a tam kde mám nejvíc peněz nemám ani kartu , a tam kde karty mám , tak mám limity no a navíc když mi přijde potvrzovací sms tak si ji aspoň přečtu jestli sedí částka a účet.

To online bankovnictví má sloužit člověku a né člověk jemu, i když chápu, že tady na rootu je výskyt paranoidních jedinců zvýšen.

To je asi tak jako když doktor na základě svých znalostí nejí nic nezdravého vyhýbá se všem aktivitám jenom proto, že ví co by se mohlo potencionálně stát. Ale stane se to promile lidem .

Mimochodem elektronické bankovnictví mám od roku 99 kdy začla expandia banka dnes asi reiffeisen či kdo je pohltil , doma mám ještě tu jejich "kalkulačku" a v té době kolegové v komerčce dělali přesuny na účtu přes pobočkový telefon a hesla sdělovali úplně běžně do telefonu...

Trubicoid2

« Odpověď #21 kdy: 03. 11. 2017, 14:48:02 »
..... pro BTC jsem si generoval private key  po bootu z liveCD na pc odpojeném od všeho, disku, sítě ...

Málo entropie

i

« Odpověď #22 kdy: 03. 11. 2017, 15:24:48 »
..... pro BTC jsem si generoval private key  po bootu z liveCD na pc odpojeném od všeho, disku, sítě ...
Málo entropie

Jenže já si ten klíč vytvořil tak, že jsem si do sha256sum poslal svou vlastní interpretaci babičky od Boženy Němcové ;-) Myslím že podruhé to stejně napsat nedokážu. Hmmm, možná jsem tam měl poslat aktuální snímek z kamerky :-(

j

« Odpověď #23 kdy: 03. 11. 2017, 15:57:07 »
... jak si většina lidí myslí.
A ty nekdy myslis? Protoze SMS sama o sobe je ti khovnu, jeste musis znat login. Pricemz je to cely zalozeny na tom, ze jedno nebo druhy neni takovej problem ziskat, ale je problem ziskat oboje.

Přejdi k Unicreditu. Těm internetové a mobilní bankovnictví už asi měsíc nefunguje, takže je to zcela bezpečné.  ;D 8)
Tak tim bych si nebyl tak jistej ;D, vzhledem k tomu ze se lidem objevujou a zase mizej penize (jak jejich tak zjevne i cizi) ...

...
BTW: V tech vyspelejsich statech predevsim za bezpecnost tech penez odpovida banka a nikdo jiny, a i kdyz uzivatel neco podela, jde to za bankou, protoze prave ona mela zajistit, aby to podelat neslo.

L.

« Odpověď #24 kdy: 03. 11. 2017, 16:08:16 »
A ty nekdy myslis? Protoze SMS sama o sobe je ti khovnu, jeste musis znat login. Pricemz je to cely zalozeny na tom, ze jedno nebo druhy neni takovej problem ziskat, ale je problem ziskat oboje.

Jak ukazují vybrané účty, tak zas takový problém to není.

BTW: V tech vyspelejsich statech predevsim za bezpecnost tech penez odpovida banka a nikdo jiny, a i kdyz uzivatel neco podela, jde to za bankou, protoze prave ona mela zajistit, aby to podelat neslo.

U nás to taky do určité (naštěstí relativně rozumné) míry je. Kdyby to bylo jinde, tak bys ty první ječel, co ti to banka vnucuje za blbosti a že ty sám nejlíp víš, jak si zabezpečit účet.

ET

« Odpověď #25 kdy: 03. 11. 2017, 16:47:39 »
liveCD rulez...

prodejceknih

« Odpověď #26 kdy: 03. 11. 2017, 19:40:19 »
Jak ukazují vybrané účty, tak zas takový problém to není.
Tohle máš nějak podložené a nebo jen tak plácáš?