Co znamená číslo za IP adresou?

Nomen

Re: Co znamená číslo za IP adresou?
« Odpověď #15 kdy: 07. 02. 2011, 13:11:06 »
Nomen: pro PTP spojení ti v pohodě stačí /31 nebo i /32

Tak to bych rád viděl. Nějak si takovou síť nedovedu představit. Rád si doplním vzdělání. Nějaký čas jsem se v síťařině pohyboval (dohled a support, správa jenom velmi okrajově), ale /31 ani /32 síť jsem nepotkal. Páteřní i last-mile PTP (od optiky po mikrovlny) byly /30. Ethernetový, WaveLAN a BreezeNET/BreezeACCESS sítě (LAN, MAN) byly samozřejmě větší (většinou /25 nebo /26). Kdo chtěl přiroutovat dodatečné adresy, většinou si bral /29 (6 použitelných adres) nebo /28 (14 adres).

Em.Bargo

« Odpověď #16 kdy: 08. 02. 2011, 08:35:59 »
Jednoduše. Na spojovačce, zpravidla tedy dvoubodovém spojení, máš jen dva hosty spojené jednou linkou, tak na každé straně na tom rozhraní nastavíš IP adresu s maskou 255.255.255.255 a routing nastavíš na rozhraní, místo na IP adresu.

Zjednodušeně řečeno, to co do kabelu na jedné straně strčíš z něj na druhé straně vypadne tak jako tak, bez ohledu na IP adresu a masku.

Nomen

« Odpověď #17 kdy: 08. 02. 2011, 10:18:28 »
Jednoduše. Na spojovačce, zpravidla tedy dvoubodovém spojení, máš jen dva hosty spojené jednou linkou, tak na každé straně na tom rozhraní nastavíš IP adresu s maskou 255.255.255.255 a routing nastavíš na rozhraní, místo na IP adresu.

Zjednodušeně řečeno, to co do kabelu na jedné straně strčíš z něj na druhé straně vypadne tak jako tak, bez ohledu na IP adresu a masku.

Aha. To by asi mělo jít. A jak routování mimo ten PtP spoj? Vypropaguje se to přes OSPF?

Umí to všechny zařízení? Byly to tenkrát Cisco routery tuším 36x0 (převážně) a AS58 (pro dial-upy). Už jsem přes 5 let mimo obor, takže paměť už začíná trochu selhávat. Chtělo by to osvěžit znalosti. Kdo ví, kdy se můžou hodit. ;-)

Ale zjevně platí, že v praxi v naprosté většině případu prefix opravdu nabývá hodnot 8-30. Mimo se dostane jen výjimečně.

Em.Bargo

« Odpověď #18 kdy: 08. 02. 2011, 11:14:43 »
Ano, měly by to umět všechny zařízení. Jen jsem příliš nepochopil tvoji otázku ohledně toho routování a propagace.

Mimochodem, na těch rozhraních ani nemusíš mít IP adresy. Takže se dá udělat spojovačka bez IP adres.