Raspberry CSI konektor pro kameru - přítomný v noteboocích?

kecholel

Zdravím, když má raspberry pi 15pinový konektor CSI pro připojení foťáku, zajímá mě, jak je tento konektor běžný a jestli je to jen výmysl pro raspberry a minipočítače, nebo je to nějaký standard a zda je také rozšířená například taková webkamera v noteboocích.

Za další, mám smarthpony a v nich je foťáček takový čtvercový modul, zdá se že asi taky stadardizovaný, nevíte co to je , a zda by to bylo komaptibilní pro napojení na ten pásek 15 pinový

Ono ta kamera jedna je v starší revizi omnivision OV**** a verze 2 sony IMX219 a stojí od 25O do 700, což se mi zdá přemrštěné za tyto peníze.

iwk

Re:Raspberry CSI konektor pro kameru - přítomný v noteboocích?
« Odpověď #1 kdy: 02. 11. 2017, 10:43:48 »
Podla tohto https://www.petervis.com/Raspberry_PI/Raspberry_Pi_CSI/Raspberry_Pi_CSI_Camera_Interface.html by to mal byt standardny konektor, ktory vznikol prave kvoli mobilom. Kazdy modul ale potrebuje svoj driver.

https://linuxtv.org/downloads/v4l-dvb-apis/kapi/csi2.html#receiver-drivers

RDa

• 3 034
    • Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: 02. 11. 2017, 11:42:35 »
RPi CSI konektor je nestadardni - pouziva se jen u RPi (pripadne jeho klonu, ktere maji moznost byt kompatibilni).

CSI potrebuje hw rozhrani (maji ho SoC pro mobily), drivery (podle toho jak moc se vyrobci chce - rpi ma, intel nema, nvidia nemela a pozdeji mela... atd)

Kamera (a ostrici cip) potrebuje drivery (existuje par modelu ktere ho maji verejne - neco pro rpi, neco pro imx6), bez driveru si neskrtnete s jinym hardwarem (to co je v telefonu ma driver na zpusob bastlu mezi linux kernelem a android userspace binarkou)

Ostreni (AF) funguje jen v kombinaci s ISP coz je dalsi binarni megabastl a jen v Androidu. Linux - neni a nebude.

Prakticky tedy mate sanci provozovat jen kamery ktere maji ISP v sobe a posilaji YUV/RGB data, ne bayer raw, coz jsou vsechny ty modernejsi v telefonech.

A PC svet jede vesmes na USB webcamech. Posledni Apple sice ma CSI z kamery, ale vede to do cipu ktery dela solidni analyzu obrazu (asi nejaky SoC, ma to vlastni pamet.. a sedi to na PCIe).

Dan

« Odpověď #3 kdy: 02. 11. 2017, 19:29:14 »
U všech notebooků ve kterých jsem se hrabal byla vždy webkamera pověšená na USB. možná by to mohlo být v některých tabletech nebo 2v1

kecholel

« Odpověď #4 kdy: 03. 11. 2017, 15:17:32 »
Ano, logicky na USB, ale vede to do displejového kabelu (a jestli je nebo jení proprietární) a nějak LVDS nebo EDP počítá s oddělením signálu webkamery bokem, nevím. Jeden netbook měl samostatně zapojenou webkameru(jiný kabel než videokabel).

Pak je taky otázka v jakém místě se stane z dat videokamery USB signál. Jestli třeba není kamera připojena na CSI a přímo na tom obdélníkovém spoji  nahoře v notebooku (nudle 1x4cm)není nějaký převodník USB