Náhrada za DSM

janek

Náhrada za DSM
« kdy: 16. 11. 2017, 14:52:53 »
Ahoj, mám dotaz. Můžu na svém NAS od Synology nahradit ten jejich hrozný DSM? Pokud ano, poraďte  prosím čím. Děkuji

Re:Náhrada za DSM
« Odpověď #1 kdy: 16. 11. 2017, 15:29:11 »
Obávám se, že to žádný vlastník neřešil. Asi proto, že mu to prostě funguje.

Jedinej upgrade je totiž směrem dolů :-) třeba na nějaký FreeNAS či NAS4Free - ale to jsou spíše parodie.

Ahoj, mám dotaz. Můžu na svém NAS od Synology nahradit ten jejich hrozný DSM? Pokud ano, poraďte  prosím čím. Děkuji
„Řemeslo se naučí každý. Umění nikdo.“
„Jednoduchost je nejvyšší úroveň sofistikovanosti.“
- Leonardo Da Vinci

janek

« Odpověď #2 kdy: 16. 11. 2017, 15:35:38 »
Je  vidět, že nejsi vlastník ;)

Matej

« Odpověď #3 kdy: 16. 11. 2017, 16:02:12 »
Som vlastnik  synology tak by ma zaujimalo co mate Vy za problem

« Odpověď #4 kdy: 16. 11. 2017, 16:03:11 »
Řekl bych, že Jan Forman je vlastník Synology NAS. Já jsem také vlastník několika NAS od Synology, a také si myslím, že si můžete jedině výrazně pohoršit. A moc nechápu, na co se vlastně ptáte – DSM je založený na Linuxu a můžete ho samozřejmě nahradit jiným linuxovým systémem.

« Odpověď #5 kdy: 16. 11. 2017, 17:46:20 »
Používám i Enterprise systémy, následně Netgear a pak to Synology.
Na hraní NAS4Free, FreeNAS, ale to je opravdu hodně nedoladěné.

Když vezmu v potaz, jak moc práce muselo dát DSM odladit, prostě v porovnání s konkurencí zadarmo jsou někde jinde.
Netgear mě štve, protože jeho platforma je roztříštěná. Enterprise systémy extrémně uzavřené a neunifikované.
Jelikož Netgear nemá zcela unifikovanou platformu, lidé portovali čistý Debian na starší zařízení (to je pochopitelné).

Synology to ale dost řeší, má slušné HA a obvykle všechno funguje (což rozhodně nebývá samozřejmé).
Člověk si to uvědomí až ve chvíli, kdy to začne pitvat - každou blbost se nějak snaží odladit.

Řekl bych, že Jan Forman je vlastník Synology NAS. Já jsem také vlastník několika NAS od Synology, a také si myslím, že si můžete jedině výrazně pohoršit. A moc nechápu, na co se vlastně ptáte – DSM je založený na Linuxu a můžete ho samozřejmě nahradit jiným linuxovým systémem.
„Řemeslo se naučí každý. Umění nikdo.“
„Jednoduchost je nejvyšší úroveň sofistikovanosti.“
- Leonardo Da Vinci

milous

« Odpověď #6 kdy: 16. 11. 2017, 19:18:41 »
Používám i Enterprise systémy, následně Netgear a pak to Synology.
Na hraní NAS4Free, FreeNAS, ale to je opravdu hodně nedoladěné.
[/quote]

co je - prosim pekne - na FreeNASu nedoladene? diky

« Odpověď #7 kdy: 16. 11. 2017, 21:23:02 »
co je - prosim pekne - na FreeNASu nedoladene? diky

Mimo jiné upsd, která má bug a timeout na vypnutí 2x víc než je nastavené.
Nebo díky "menším" bugům stačí málo, a iSCSI target zmizí (což děsně potěší hypervizory).
Nebo že výkon iSCSI je zajímavý až po poměrně intenzivním nastavování sysctl.

Rozhodně to není špatný systém, mám ho rád, ale enterprise řešením ani nedýchá na záda.

bono

« Odpověď #8 kdy: 16. 11. 2017, 23:59:16 »
výkon iSCSI je zajímavý až po poměrně intenzivním nastavování sysctl.

Lze to prosím rozvést?
Co se má nastavit atd?

« Odpověď #9 kdy: 17. 11. 2017, 06:47:21 »
Lze to prosím rozvést?
Co se má nastavit atd?

To se právě liší podle hardwaru, jestli je to 1 GbE nebo 10 GbE a podle typu karty.
Změnilo se to mezi verzemi 9 a 10, takže po upgradu bylo potřeba vše ladit znova.

Oni doporučují použití disků bez HW RAID, ale se ZFS, ale to je pro iSCSI nevhodné (nevýkonné).
Monitorování zdraví HW RAID nemají hotové ani pro nějběžnější řadiče (ex-LSI, ex-3ware, Areca, ...).

Prostě jsou tam mouchy, se kterými si FreeBSĎák poradí, ale laik jen těžko. Ne každý taky počítá s tím, že si má vystavět lab a před ostrým provozem to půl dne testovat a ladit.

To prosím ale opravdu není pomluva, jen čistě reakce na to, jestli je, či není FreeNAS vyladěný. Vyladěný není, vyladitelný je.