Jak na elektrotechniku?

qwertz

Jak na elektrotechniku?
« kdy: 25. 10. 2017, 21:29:06 »
Už nějakou dobu uvažuju nad tím, že bych se ve volném čase dal pro zábavu na elekrotechniku. Nějak se mi ale nedaří přijít na to, jak to pojmout co nejefektivněji s co nejmenšími náklady. Nemám žádné velké ambice, jde mi spíše o zábavu. Prakticky něco ve stylu jak vyměnit kondenzátor v starším routeru nebo nějaký hezký HW mod (viz zajmavé modifikace ASUS wl500gP) apod. Kdyby to nakonec vedlo ke kvalifikaci dle vyhlášky 50, byl by to bonus, ale k ničemu to nepotřebuju. (kdo ví co bude v budoucnu dělat)

Mám postgraduální technické vzdělání, logicky jsem se zkoušel doptat na své bývalé univerzitě. Akademici ale žijou v nějaké virtuální bublině a evidentně je mimo jejich chápání, že nehodlám mrhat časem na nesmysly typu "matematická analýza" jen proto, že od jejich předchozího absolvování uplynulo více než x let (viz nějaká definice ve školním řádu). Opakovat 20-30% předmětů, jejichž rozsah jsem již několkanásobně překonal, nebo z nich mám dokonce diplom/stánice je absurdní. (největší absurdita je povinnost opakovat předmět, který byste mohli učit :-) ) Fakt ne. Kromě toho, studium v pracovní dny od rána několikrát za semestr, si asi může dovolit jen někdo, kdo normálně nepracuje. Jsou to prostě úplní marťani.

Zajímavé je, že v případě středoškoslkého vzdělání se vše již absolvované uznává, takže maturant už dělá pouze odborné zkoušky. Ale na to na VŠ ještě nepřišli. Nejsnazší cestou k odborému vzdělání se tak zdá výuční list v oboru elektrikář. :-)

Řešili jste to někdo? A jak? Nějakým elektrotechnickým kroužkem a pokud jste chtěli vyhlášku 50 pak doplnění středoškolského vzdělání?

dodu

Re:Jak na elektrotechniku?
« Odpověď #1 kdy: 25. 10. 2017, 21:32:48 »
ESP a cidla, pak RPI a cidla, napis KapitanuRUMovi.

m

« Odpověď #2 kdy: 25. 10. 2017, 21:55:21 »
Na základce jsem jako samouk studoval série knih:
1 - Poznáváme elektroniku od Václava Maliny
2 - Elektronika tajemství zbavená od Adrian Schommers

Obě série jsou psány tak, že autor dá nějaký příklad zapojení a ten lidsky popíše, obě knihy lze sehnat za pár korun ať už v antiku nebo nové.

Ve skrze tyhle knihy mi stačily na odmaturování ze slaboproudu.

Mirek

« Odpověď #3 kdy: 25. 10. 2017, 22:23:11 »
Ale na to na VŠ ještě nepřišli. Nejsnazší cestou k odborému vzdělání se tak zdá výuční list v oboru elektrikář. :-)

Řešili jste to někdo? A jak? Nějakým elektrotechnickým kroužkem a pokud jste chtěli vyhlášku 50 pak doplnění středoškolského vzdělání?
Pro lidi mimo obor je nejsnazší cesta k vyhl. 50 přes učňák...

Tomáš Marný

« Odpověď #4 kdy: 26. 10. 2017, 00:53:30 »
Jen takový detail – z právního hlediska je "vyhláška 50" neúčinná, tj. nemůže zakládat žádná práva ani ukládat povinnosti.

qwertz

« Odpověď #5 kdy: 26. 10. 2017, 07:43:45 »
Co myslíte tím "neúčinná"? A z jakého důvodu se z toho všichni školí a sbírají osvědčení?

ehmmm

« Odpověď #6 kdy: 26. 10. 2017, 09:01:40 »
Pokud jde o kondenzator a podobnou elektroniku, tak na to mam syna od kolegy, ktery chodi na prumku a nosi si domaci ukoly k nam do prace.

Pokud jde o padesatku, jakoze ciste o ten papir, tak nejjednodussi je nechat se zamestnat nekde, kde to je potreba a "sef to zaridi".

Alesh26

« Odpověď #7 kdy: 26. 10. 2017, 09:33:25 »
Zdravím, pokud byste se chtěl elektronice pověnovat a umíte aspoň trochu anglicky, běžte na youtube.
Jsou tam stovky videí, kde se probírá problematika od úplného dna (principu a technologie) až po hotová zapojení atd.
Jestli můžu doporučit, pak asi EEVblog.
Pokud anglicky neumíte, pak bude asi nejlepší prolétnout tady ten tuzemský internet.
Tady zase, pokud přihmouříte oko a chcete něco vysvětlit lidsky bude věcný blog Petra Kubáče (petr-kubac.blog.cz) a jeho "vidlákovo elektro".

tvoja mama

« Odpověď #8 kdy: 26. 10. 2017, 09:34:52 »
Pokud jde o kondenzator a podobnou elektroniku, tak na to mam syna od kolegy, ktery chodi na prumku a nosi si domaci ukoly k nam do prace.

Pokud jde o padesatku, jakoze ciste o ten papir, tak nejjednodussi je nechat se zamestnat nekde, kde to je potreba a "sef to zaridi".

Tak sa zo mna stal revízak :D

Tomáš Marný

« Odpověď #9 kdy: 26. 10. 2017, 10:39:23 »
Co myslíte tím "neúčinná"? A z jakého důvodu se z toho všichni školí a sbírají osvědčení?

Vyhláška je tzv. podzákonný normativní akt, k jehož vydání musí existovat zákonné zmocnění. Zákon, který zmocňoval ministerstvo k vydání této vyhlášky, však už neplatí, avšak samotná vyhláška nebyla zrušena. To je v našem právním bordýlku běžná situace, takových předpisů najdeme na tisíce. Právní praxe se s takovými situacemi vypořádává výkladem, tj. podle Listiny základních práv a svobod lze povinnosti ukládat jedině na základě zákona a v jeho mezích (čl. 4, odst. 1), z čehož plyne, že inkriminovaná vyhláška nemůže nikoho k ničemu zavazovat. Nemůžeme tedy říci, že je neplatná (k tomu by musela být explicitně zrušena), ale přistupujeme k ní, jako by neplatná byla, tj. říkáme, že je neúčinná.

Všichni se z toho školí kvůli tomu, že technici obvykle vědí pramálo o právní problematice, takže jedou jakousi setrvačností, a také kvůli tomu, že za ni neexistuje náhrada. Stal se z ní jakýsi právní obyčej, ale protože naše právo právní obyčeje neakceptuje, soud by účastníkovi, kterému by se hodilo tvrzení o její neúčinnosti, resp. nevymahatelnosti, s pravděpodobností hraničící s jistotou přitakal. Přísně vzato dnes ani neexistuje způsob, jak platně někoho z této vyhlášky přezkoušet, protože podle ní ve zkušební komisi musí být přítomen zástupce základní organizace Revolučního odborového hnutí (§ 14, odst. 2), které dávno neexistuje. Obsahuje seznam učebních oborů, které dávno neexistují, nezohledňuje obory nové, každý examinátor si vykládá po svém, jaký obor uzná za relevantní vzdělání a jaký ne, co uzná za relevantní praxi a co ne, atd.

Problém s tím zatím nebyl kvůli tomu, že platí ona stará řehole, že není soudce bez žalobce. Lidé zkrátka platí za zkoušky a jiní lidé jsou spokojeni, že vidí nějaké kulaté razítko. Ale stačilo by, kdyby někdo to razítko vyžadoval, ale inkriminovaná osoba by ho neměla a navíc by tvrdila, že není žádnou povinností je mít, nebo udělala-li by si ho sama, protože dané razítko má právní váhu srovnatelnou s bramborovým tiskátkem, a dotáhla by to až k soudu. Tam by se ten problém rázem vynořil v celé své nahotě.

Yarda

« Odpověď #10 kdy: 26. 10. 2017, 11:08:18 »
Já jsem byl v zaměstnání přezkušován dle Vyhlášky č. 50/1978 Sb. Českého úřadu bezpečnosti práce a Českého báňského úřadu o odborné způsobilosti v elektrotechnice, § 6, 7, 8 a 10 do 1000V (to jen na okraj).
Párkrát jsem se zajímal, jak by se na to tvářil zákon, kdybych třeba jako soukromá osoba se chtěl v paneláku vrtat v elektrice a nedostal jsem použitelnou odpověď.
IMHO pokud se chceš šťourat v elektrice doma ve volném čase, asi to nikdo řešit nebude, pokud se něco nestane.
S těmito problémy bych se obrátil třeba sem
http://elektrika.cz/
nebo sem:
http://www.ebastlirna.cz/

Pokud bys chtěl třeba rekonstruovat elektriku v rodinném domě, nejlepší by IMHO bylo obrátit se na někoho s příslušným lejstrem a razítkem, aby ti poradil a pokud to bude potřeba tak tu tvou práci schválil.

Tomáš Marný

« Odpověď #11 kdy: 26. 10. 2017, 11:46:35 »
Párkrát jsem se zajímal, jak by se na to tvářil zákon, kdybych třeba jako soukromá osoba se chtěl v paneláku vrtat v elektrice a nedostal jsem použitelnou odpověď.
Asi by bylo pro příště lepší se na právní otázky ptát právníků a ne elektrikářů. Odpověď zní, že by se na to zákon tvářil stejně, jako když se amatérsky vrtáte v autě.

dustin

« Odpověď #12 kdy: 26. 10. 2017, 11:51:30 »
A to je jak?

Mirek

« Odpověď #13 kdy: 26. 10. 2017, 12:03:57 »
Bez nějakého minimálního elektrotechnického vzdělání dost těžko...

Mirek

« Odpověď #14 kdy: 26. 10. 2017, 12:08:27 »

Vyhláška je tzv. podzákonný normativní akt, k jehož vydání musí existovat zákonné zmocnění. Zákon, který zmocňoval ministerstvo k vydání této vyhlášky, však už neplatí, avšak samotná vyhláška nebyla zrušena. To je v našem právním bordýlku běžná situace, takových předpisů najdeme na tisíce. Právní praxe se s takovými situacemi vypořádává výkladem, tj. podle Listiny základních práv a svobod lze povinnosti ukládat jedině na základě zákona a v jeho mezích (čl. 4, odst. 1), z čehož plyne, že inkriminovaná vyhláška nemůže nikoho k ničemu zavazovat. Nemůžeme tedy říci, že je neplatná (k tomu by musela být explicitně zrušena), ale přistupujeme k ní, jako by neplatná byla, tj. říkáme, že je neúčinná.
To je všechno hezké. A teď ještě napište, jak bude soud postupovat v případě, že někdo udělá elektroinstalaci / změnu v instalaci a dojde k úrazu el. proudem a nebo i k úmrtí.