Který manuál hledám?

Který manuál hledám?
« kdy: 03. 02. 2011, 10:28:32 »
Man: find all matching manual pages (set MAN_POSIXLY_CORRECT to avoid this)
 * egrep (1)
   egrep (1+)
Man: Kterou manuálovou stránku si přejete?

nebo:
 * grep (1)
   grep (1+)
   grep (1p)

to si mám přečíst nejlépe všechny, nebo existuje nějaký postup, který mi řekne který hledám?

PS: zatím jsem používal 1

aaa

Re: Který manuál hledám?
« Odpověď #1 kdy: 03. 02. 2011, 13:23:10 »
openSUSE?

Klasicky ti man da 1. sekciu, ak nie je pouzivatelom vyziadana ina sekcia. Vacsinou 1. je ta spravna ;-)

Citace
Technical
Displaying Man-Pages With the Same Name

The man command now asks which man-page the user wants to see if man-pages with the same name exist in different sections. The user is expected to type the section number to make this man-page visible.

If you want to get back the previous behavior, set MAN_POSIXLY_CORRECT=1 in a shell initialization file such as ~/.bashrc.

takze ak chces "povodne" chovanie, daj MAN_POSIXLY_CORRECT=1 do ~/.bashrc

« Odpověď #2 kdy: 03. 02. 2011, 14:55:56 »
Podstatou man stránek je to, že hledáš popis (syntaxe, parametry, ...) ke konkrétní věci, tj. znáš jméno.

Takže pokud jdeš z druhé strany, tj. víš, co potřebuješ udělat, ale nevíš, zda pro to nějaká utilita existuje, man Ti nepomůže.
Tady je nejlepší cesta: kolegové/kamarádi, strejda gůgl, literatura ...

Malé info k tomu manu a proč a jak se to vlastně člení:
http://en.wikipedia.org/wiki/Man_page

JS

« Odpověď #3 kdy: 03. 02. 2011, 15:27:38 »
Takže pokud jdeš z druhé strany, tj. víš, co potřebuješ udělat, ale nevíš, zda pro to nějaká utilita existuje, man Ti nepomůže.

Co prikaz apropos? Ale uz jsem to dlouho nepouzil..

« Odpověď #4 kdy: 03. 02. 2011, 19:52:29 »

Co prikaz apropos? Ale uz jsem to dlouho nepouzil..

No, na ten jsem už taky zapomněl,  ;D
Podobně by mělo fungovat
Kód: [Vybrat]
man -k regexpAle občas člověk prostě ví co chce jen zhruba a najít to správné klíčové slovo bývá problém ...