Prodejce mi sdělil, že nic jiného, než W10 tam zřejmě nenainstaluji. Je to nebo není vendor-lock?
Prodejce tomu hovno rozumi, to mi věř.
Jestli je tam nakej problem ti na dalku nereknu, nahlas to na na aceru a nejprve je pred odeslanim do servisu pozadej o nejnovejsi BIOS, resp. servisni BIOS

Pokud budou na telefonu tvrdit ze nic takoveho neexistuje tak at vytahnou hlavy z zadeke a jdou se zeptat sefa techniků

V dobe kdy zacali Windows 8 a problemy se SecureBootem se obcas dostala na trh nejaka varka, ktera mela spatnou verzi UEFI (jak jsem psal vyse, je jina pro Windows a jina pro non-windows) nebo preload Windows.
Verze UEFI pro Linux/Windows se lisivaly bud pismenem za cislem verze -> napr. 1.48L vs 1.48 nebo major verzi -> 1.48 vs 2.48 apod.
Ty puvodni UEFI pro W8 skutecne nedovolovali vypnout SecureBoot a bootovat jine OS nez to co bylo dodano na disku, Acer si to od useru pekne slizl a uz tehda na vsechny modely NB/PC (mimo tabletoidni) aktualizoval UEFI a vse povolil. Jak psal nobody - byla to podminka Microsoftu a jeli v tom vsichni velci vyrobci, nekteri to maj u nekterych stroju i dnes, vcetne Lenova

Necekam ze by si to dnes chteli zopakovat

Alt+F10 (recovery) ti fungovat nemuze, na disku nemas partition ze ktere ta funkce cte. Nainstalovat system na disk na jinem stroji fungovalo drive s MBR, s UEFI jsem to nikdy nezkousel ale nedivil bych se kdyby to nebylo tak jednoduche jako drive (pokud by to vubec slo). Resources media nebudou obsahovat nic bootovatelnyho imho.
Zkus nacist live ubuntu nebo instalacku w10, oboji jak z optickeho media (ma-li to mechaniku) tak z usb. Teprve pak bych delal nejake soudy a nasledne resil se servisem.
+ nahod screeny jak vypada UEFI a co povoluje za moznosti v nabidkach.
Pokud tam neni HW problem tak to pujde.