Myslím, že diskuse trochu ujela a je už o ničem. Nicméně někdy je dobré vědět, co se děje na pozadí,
Já to vidím tak, že jsme právě teď
dojeli k tomu nejpodstatnějšímu: že totiž abstrakce není znalost o tom, jaké věci jsou "doopravdy". Není to žádná ontologie. Neznat nějakou abstrakci neznamená, že nerozumím světu. Spíš je to o
pohledu na svět - když vidím součty v Excelu, můžu za tím vidět grupy. Zásadní otázka ale je, jestli mi tenhle pohled něco konkrétního přináší.
...a v tomhle já celkem souhlasím, že abstraktnější pohled ukazuje svět zase o něco zajímavější, se zase o něco jiným rozměrem. Ok, super! Ale Běžný Franta Programátor se toho nenažere

Sorry, ale když řekneš "oni to používají, jenom o tom neví", tak já (a může to být můj problém) to prostě čtu jako "oni ti prosťáčci ani neví, s čím pracují". Ale tak to prostě NENÍ. Oni můžou vědět velmi dobře, s čím pracují - a ten tvůj pohled na věc k tomu prostě nepotřebují, mají svůj pohled na věc, kterej je (pro daný účel) úplně ok.
představ si nějaký Extravurstprolog s predikáty vyšších řádů. Co můžeš očekávat, bude výpočet ekvivalentní prvořádovému Prologu nebo ne?
Máš pocit, že právě tohle je problém, který by Běžný Franta Programátor denodenně řešil?! V praxi by řešil tak maximálně to, jestli Extravurstprolog používá dostatečný množství lidí, aby to bylo jakžtakž odladěný, stabilní a našel dost odpovědí na SO