Formátování disku pro Asus WL-700gE

david

Formátování disku pro Asus WL-700gE
« kdy: 24. 09. 2017, 09:49:26 »
dobry den , možna to sem nepatří ,ale třeba nekdo poradí, potřeboval bych poradit v čem ve win naformatovat nový HDD pro router asus wl-700gE , stary disk se v routru zobrazoval jako RAW , na netu jsem se dočetl ze to jede pod ReiserFS ,nezna nekdo jak to nečim ve win nafornatovat na to ReiserFS? děkuji
« Poslední změna: 25. 09. 2017, 09:31:30 od Petr Krčmář »

Re:Formatovat disk pro asus wl-700gE
« Odpověď #1 kdy: 24. 09. 2017, 10:04:41 »
dobry den , možna to sem nepatří ,ale třeba nekdo poradí, potřeboval bych poradit v čem ve win naformatovat nový HDD pro router asus wl-700gE , stary disk se v routru zobrazoval jako RAW , na netu jsem se dočetl ze to jede pod ReiserFS ,nezna nekdo jak to nečim ve win nafornatovat na to ReiserFS? děkuji
Najjednoduchšie bude stiahnuť ISO, napáliť ho na USB alebo CD, z neho nabootovať a urobiť čo treba. Ak to musí ísť nasilu pod wydlama, tak sa dá z hocijakého Linuxového ISO-obrazu nabootovať vo VirtualBoxe, kde bude pripojený fyzický disk.

jiwopene@gmail.com

« Odpověď #2 kdy: 24. 09. 2017, 15:49:19 »
Windows ReiserFS neumí (umí možná tak NTFS, FAT, exFat, ...). To RAW znamená že je to žádný či neznámý souborový systém. Doporučuji nahodit Linux[Gparted Live,instalačka Archu,Ubuntu,Debian] (třeba jen ve VirtualBoxu -- pod widlema je výborný) a udělat to z něj. Jestli to chcete pod Windows, doporučuji program Etcher (pozor, je velký -- proč použili Electron?) pro uložení obrazu.

david

« Odpověď #3 kdy: 24. 09. 2017, 18:00:49 »
spustil jsem z flashky kubuntu a na novem hdd vyzkoušel ruzne ext2,3atd ale nic nefunguje. pokud jsem pripojil pod linuxem stary hdd ktery pise v routru že je raw ta linux zobrazí že je jen hdd a žadne partition. jde nejak vytvořit jen raw?

francis

« Odpověď #4 kdy: 24. 09. 2017, 18:12:51 »
beží na routru linux a je možné se k němu přihlásit přes telnet a atd a spustit příklad vzdáleně?

Lol Phirae

« Odpověď #5 kdy: 24. 09. 2017, 18:27:50 »
Asi tomu nerozumím. Opravdu tam chceš cpát zpátky originální firmware - nejnovější z roku 2008? Nebylo by načase tu věc radši vyhodit?

david

« Odpověď #6 kdy: 24. 09. 2017, 18:34:06 »
telnet by se snad spojil , otazka co tam napsat za přikaz, na to jsem uplne lama

nobody(ten pravej)

« Odpověď #7 kdy: 24. 09. 2017, 18:52:28 »
dodej vypis z puvodniho HDD po pripojeni v nabehlem Kubuntu:

Kód: [Vybrat]
sudo parted /dev/sdX print
za DISK musis doplnit spravne oznaceni pripojeneho disku, pokud je to USB, tak po jeho pripojeni:
dmesg | taila hledej sdX, misto X tam bude pismeno, od a az podle toho kolik mas do te doby pripojenych SATA a USB(MassStorage) zarizeni...

pokud je to interni HDD, tak nejsnadnejsi budes mit zobrazit si vsechny dostupne:
sudo parted -la podle vyrobce/typu/velikosti vybrat ten spravny, jehoz vystup posles...

pokud by to zobrazovalo i nejake oddily, tak posli i info o nem/nich:
sudo file /dev/sdXY

nobody(ten pravej)

« Odpověď #8 kdy: 24. 09. 2017, 19:00:13 »
sudo file /dev/sdXY
EDIT/OPRAVA =>
sudo file -s /dev/sdXY
pripadne i info o HDD:
sudo file -s /dev/sdX
jinak pokud tam neni partisna, tak misto abys formatoval sdXY, tak proste naformatujes sdX, tedy celej disk bez rozdeleni...

a jeste pises ze to ma ReiserFS a zkousel si ext2/ext3/atd(to je konkretne co?), zkus tak jak si delal pretim, ale zformatovat:
sudo mkfs.reiserfs /dev/sdXY
pokud by mkfs.reiserfs hlasilo ze prikaz nenalezen, doinstaluj balicek co ho obsahuje:
sudo apt update && sudo apt install reiserfsprogs