Licence GNU GPL v2 na upraveném CMS

Igor

Licence GNU GPL v2 na upraveném CMS
« kdy: 13. 09. 2017, 00:00:00 »
Dobrý den, jde mi o ujištění, zda bude dodrženo licenční právo, když svému klientovi upravím dle požadavu webové stránky na míru (na CMS vydaný pod licencí GNU/GPL v2), poté mu webové stránky prodám jako celek ?
Dále po mě klient požaduje správu webových stránek za roční paušální poplatek.

Jde mi hlavně o dodržení licenčních podmínek (GNU/GPL v2). Děkuji.
« Poslední změna: 13. 09. 2017, 11:00:00 od Petr Krčmář »

Zdenek henek nereg

Re:Licence GNU GPL v2
« Odpověď #1 kdy: 13. 09. 2017, 00:07:39 »
Pokud mu predas veskere zdrojaky s modifikovanyma souborama toho CMS, tak by melo byt vse v poradku.

klokan

Re:Licence GNU GPL v2
« Odpověď #2 kdy: 13. 09. 2017, 02:19:01 »
Pokud jde čistě o dodání obsahu s použitím existujícího CMS, není co řešit, GPL se toho v podstatě netýká. Pokud jde o úpravu samotného CMS (pod GPLv2), musíš klientovi dodat zdroják modifikované verze. Platit si samozřejmě můžeš nechat, kolik chceš (respektive kolik je klient ochoten zaplatit). Dál záleží na smlouvě mezi tebou a klientem, komu patří modifikovaná verze. Pokud patří tobě, můžeš si s ní nakládat, jak chceš v rámci GPLv2. Pokud patří klientovi (což je častější případ), je čitě na klientovi, zdali se rozhodne ji dále šířit nebo ne, ty sám se nemůžeš rozhodnout s ní nakládat pod GPLv2. Na rozdíl od obecně rozšířeného omylu totiž GPL nijak neukládá povinnost zveřejnit a distribuovat modifikované verze. GPL pouze ustanovuje, že POKUD se majitel nějaké verze ROZHODNE ji distribuovat, ḿusí tak činit jedině v rámci GPL (tj. se zdrojákem, atd.) A nikde ani není psáno, že to musí být zadarmo.

PS. nejsem právník.