Meta klávesa v terminálu a její chování a náhrada

macík

na linuxu mi šlo alt tečka v terminálu, kde mi to vkládalo poslední vložené argumenty (kde se to tom dočtu víc? je to vlastnost shellu nebo terminálu)?
v Terminálu v OSX mi to jde jen když mám zapnuto Použít Alt jako meta klávesu (Cmd Alt O). jak to funguje když tuto volbu nemám aktivní? Proč to vůbec je takhle udělané? Co dělá alt klávesa v obou režimech? má to nějakou analogii v cmd ve windows nebo linuxu (tam je situace složitější, je tam víc terminálu a shellů

PS: Lol mentále ať neodpovídá
« Poslední změna: 10. 08. 2017, 13:14:49 od Petr Krčmář »

Lol Phirae

Re:meta klávesa v terminálu a její chování a náhrada
« Odpověď #1 kdy: 09. 08. 2017, 22:31:18 »
 :) ;) :D ;D 8) ::) :P :-*

Tuxik

• 1 473
    • Zobrazit profil

« Odpověď #3 kdy: 10. 08. 2017, 07:21:37 »
Takové to, když si koupíš Macbook, aby ses dostal na čtvrtou metu, ale i tak máš stálé problém dostat se přes metu první :-)
« Poslední změna: 10. 08. 2017, 07:23:23 od Radim Zátopek »

Mater

« Odpověď #4 kdy: 10. 08. 2017, 11:55:53 »
Heh ja delam s unixy 20 let a Alt+. neznam  :o Furt pisu !$ a to funguje vsude i v OSX. Na macu se da pouzit jeste Esc+.

macík

« Odpověď #5 kdy: 10. 08. 2017, 12:39:59 »
hmm, zjistil jsem že [ESC .] funguje taky, jen je to nepoužitelné ze 2 důvodů:
-ESC je na druhém konci klávesnice
-když chci vícnásobné provedení této akce, tak (narozdíl od varianty s Alt) nestačí držet Alt po celou dobu, ale pro každé zmáčknutí tečky je nutné znovu stisknou Esc. Něco jako kdybych chtěl napsat (pomocí shift) LOLL, místo [Shift]+[L,O,L,L] bych musel dělat [Shift+L],[Shift+O],[Shift+L],[Shift+L].

Proč vůbec "funguje"(nebo se to tak apoň jeví) Esc jako Meta?

A můžeš rozvést to "!$" ? Jako co to funguje? Jaké klávesy?najaké klávesnici? Na OSX je podělaný systém klávesovéch zkratek (nevíte, jak je to na windows či linuxu) v jiném než anglickém rozložení např  že v českém layoutu "zmizela" možnost provést zkratku [Cmd +], jen pár aplikací ojediněle funguje s [Cmd Alt +].
A jaké je pseudo-řešení!? Jít do předvoleb klávesnice – klávesové zkratky aplikací a přidat si vlastní klávesovou zkratku [Cmd =] A dát jí příkaz Zvětšit Samozřejmě že to bude fungovat jen pro příkazy  nazvané Zvětšit, takže Přiblížit má smůlu, Enlarge, Zoom in taky... Tohle je fakt absurdní

Tuxik

• 1 473
    • Zobrazit profil
« Odpověď #6 kdy: 10. 08. 2017, 12:49:52 »
Tak znovu jak pro debila... máš špatný stroj pro špatné účely a řešíš to na špatném místě... vyhoď to, nebo jdi na http://macforum.cz/ , tam ti možná někdo pomůže a nebudou tě posílat do míst, kde záda ztrácejí své krásné jméno. A nebo možná budou, protože se snažíš udělat z koloběžky raketu.

Mater

Re:Meta klávesa v terminálu a její chování a náhrada
« Odpověď #7 kdy: 10. 08. 2017, 13:53:55 »
No proste v shellu prikaz "!" se pouziva na zopakovani neceho predesleho v shellu. Vygoogli jsi pouziti, protoze je znacne bohate a modifikovatelne. "!$" je jeho varianta co zopakuje posledni argument prikazu.

Vykook

• 135
    • Zobrazit profil
    • homepage
« Odpověď #8 kdy: 10. 08. 2017, 15:25:40 »
Hlavně zahoď ten terminál v systému a nainstaluj iterm2 : http://www.iterm2.com

macík

« Odpověď #9 kdy: 10. 08. 2017, 17:17:14 »
Teď jsem si zkusil !$, jsem o něco chytřejší (vím ,že se to píše jako normální text do terminálu). Ale !$ je slepá ulička, netýká se přímo dotazu, protože to prvotní Alt Tečka dělá, že rovnou ty argumenty vloží do aktuálně psaného příkazu...

sug

« Odpověď #10 kdy: 11. 08. 2017, 06:26:12 »
Doporučuji iTerm2 +
https://superuser.com/questions/703911/iterm2-alt-dot-functionality-with-cmd-dot.

Případně lze také v iTerm2 na meta změnit jenom levý nebo jenom pravý alt, viz odpověď na "How do I make the option/alt key act like Meta or send escape codes?" v https://www.iterm2.com/faq.html.

shemale

« Odpověď #11 kdy: 11. 08. 2017, 11:52:43 »
...A jaké je pseudo-řešení!?...
ty jsi pseudo kašpare. Nechápu proč používáš Mac, resp. počítač když nezvládáš ani Sčot. Kup si hliněnou desku a možná Ti bude fungovat všechno jak má a nebudeš na Linuxovým webu prudit s opravdu hloupými a kuriozními otázky na Mac... Zdar!