Plat programátora a porcování prasete

Youda

Re:Plat programátora a porcování prasete
« Odpověď #15 kdy: 09. 08. 2017, 12:56:56 »
Na rozdil od tebe, troubeline, mam z detstvi zazitou zavijacku Xkrat.
Zpracovani zabiteho prasete zabere tymu 3 chlapi, 3zenske a decka na vypomoc typu loupani cesneku necely jeden den.

Proto se ostatne uz davno doma nechova nezabiji, je to tak pracne ze se to s dotovanyma velkovykrmnama a profi bourarnama nemuze merit. Doma se chovalo za komancu, kdy bylo maso 3-10x drazsi, nez dnes, po prepoctu prumernych mezd.

Dneska, kdyz vesnican chysta akci, zajede si do velkobourarny, co zasobuji cateringy a restaurace, osobne jezdim do Sedlnic u Noveho Jicina. Cena a kvalita nepomeritelna se supermarketem.

Jinak prace doma ma v mnoha ohledech smysl, treba si sam.menim olej v aute. Vymena oleje odsavackou je na par minut, filtr ma moje auto nahore pod deklem motoru, auto ani nemusi na zvedak. Je to jednodussi a rychlejsi, nez auto nekam vozit a vyzvedavat zpet. Zdaneni prace v CR je cca 40%, to je cele kouzlo.


Radovan.

Re:Plat programátora a porcování prasete
« Odpověď #16 kdy: 09. 08. 2017, 13:41:27 »
S tou odsávačkou opatrně, ty nejhorší sračky ti dole zůstanou! Nejlepší je motor ohřát na provozní teplotu, a potom vyjetý olej nechat dobře vykapat zátkou ve vaně, aspoň půl hodiny.
Filtrační vložka shora, pod plastovým víčkem, ze které olej vyteče spádem do vany, je ta nejlepší možnost pro údržbu kterou znám!

borekz

  • ****
  • 493
    • Zobrazit profil
    • E-mail
Re:Plat programátora a porcování prasete
« Odpověď #17 kdy: 09. 08. 2017, 13:49:58 »
S tím prasetem a autem tě strčí do kapsy zedník: vezme si dva týdny volna, nakoupí materiál za padesát tisíc udělá si v paneláku zděné jádro, vydláždí chodbu, udělá novou kuchyň a má vyděláno sto tisíc čistého, protože od firmy by to stálo trojnásobek. Pointa není jen v tom, že si český programátor málo vydělá. Ale taky v tom, že ušetříš na daních, když si všechno děláš sám. Pro mě by bylo pohodlnější dál programovat, ale na západě. A těm 3kg kostí na 50kg prasete moc nevěřím a navíc tam bude i jiný odpad než kosti.

Kit

Re:Plat programátora a porcování prasete
« Odpověď #18 kdy: 09. 08. 2017, 13:54:17 »
Porcování prasete, opravy auta, zdění příčky - to by mohla být dobrá zábava na dovolenou, ale brát si na to neplacené volno...

Kiwi

Re:Plat programátora a porcování prasete
« Odpověď #19 kdy: 09. 08. 2017, 13:56:26 »
Cena půlky prasete je 50,- Kč/kg a hmotnost je přibližně 50kg. Z toho kostí cca max 3kg, takže zanedbatelné množství.
Kde? Já bral za 68. Ale z domácího chovu je to mnohem lepší, na chuť i na vydatnost.

Cena 1kg uzených výrobků, jako je slanina, uzený bok a šunka atp. je cca 150,- Kč/kg. Pomlčíme nyní o poctivosti těchto výrobků, dneska se dosti tlačí do uzenin voda.
Za kvalitní uzené na dřevu můžeš chtít i přes 200 Kč/kg a lidi ti urvou ruce.

Pokud tedy maso zpracuju (ač 95% zdejších přihlížejících těžko ví, co to je, protžoe nikdy na zabíjačce nebyli) do nějakého finálního uzeného produktu a šoupnu do mražáku pro konzumaci po následující rok, vydělám cca 100,- Kč na 1kg masa.  Celkem na 50kg prasete mi to dá přibližně 5000,- Kč.
Dobře vyuzené maso není potřeba cpát do mrazáku. Stačí do sklepa. To je ostatně taky hlavní důvod, proč lidé maso vůbec začali udit. :)
Ale v té půlce máš taky hlavu, kůži a sádlo (toho bývá tak pětina hmotnosti). No a třeba kotletu nebo svíčkovou udit je škoda. Takže ve výsledku z té půlky vyudíš 25 kg masa různé kvality - třeba nožičky za stovku asi neudáš, nejvíc trhneš na krkovici a na bůčku. Na zbytek si musíš zařídit odbyt jinde. Sádlo a kůže bude asi trošku problém, takže přikoupit kořínek a kůže namlít do paštiky atp.

Navíc to celé bude fungovat jen mezi kamarády načerno. Oficiálně to dělat nemůžeš (leda bys na to měl živnost a s tím spojené buzerace kolem hygieny a dalších předpisů) a v Bruseli se už potajmu spřádají plány na to, jak to zakázat úplně.


D

Re:Plat programátora a porcování prasete
« Odpověď #20 kdy: 09. 08. 2017, 14:08:16 »
Peníze jsou jedna věc a to jestli tě určitá manuální práce baví věc druhá.
Mě třeba baví opravovat auto a běžnou údržbu na autě a opravy elektro atd si na autě dělám sám. čas do toho nepočítám, beru to jako relax.
Na druhou stranu mě absolutně nebaví drabat se v zemi, vytrhávat plevel, sbírat mandelinky a další super zahrádkářské činnosti, takže než abych si na zahradě pěstoval svoji zeleninu tak to radši zajdu na farmářské trhy a koupím si ji.
I jako programátor/elektro bastlíř se dají dělat různé fušky ať už za protislužbu nebo peníze na ruku, například jsem programoval řízení zavlažování na arduinu za nějakou zeleninu ze zahrádky...
A ještě zpátky k těm penězům když v práci dostaneš v čistém třeba 200Kč/h tak mzdové náklady (super hrubá mzda) na tebe jsou skoro 400, přidej k tomu náklady na kancelář, účetní která ti počítá výplatu, uklízečku která ti utírá stůl,  manažera který vyjednává nové zakázky aby jsi měl co programovat, nějaký ten zisk a jsi na částce třeba 800 - 1000Kč. a to je běžná cena kolik si firmy účtují za programátorskou hodinu.
Jestli tě nebaví jistota práce a klid na programovaní za málo peněz tak začni podnikat, daně a odvody si můžeš výrazně zoptimalizovat a nemusíš živit žádného manažera a účetní vše si dělat sám...

PetrM

Re:Plat programátora a porcování prasete
« Odpověď #21 kdy: 09. 08. 2017, 14:11:37 »
Ono to není maso a kosti, maso je sval a na kosti drží pomocí šlach. V kloubech jsou navíc chrupavky, je na tom kůže, tuk (sádlo),..., takže z 50kg půlky prasete bude rád za 30kg masa.

A bude potřebovat sůl, česnek, koření, vodu. Pokud chce i jitrnice a jelita, tak i kroupy. Pak je tam dost energie na tepelný zpracování (dušení šunky, ...). Půlku prasete musí dovést, dojet nakoupit věci, takže ještě palivo. Listnatý dřevo do udírny, koupit nebo nachystat (čas, benzín do motorovky/nákup),... A energie pro mrazák.

Mívali jsme 2-3 prasata, v době, kdy se na maso stála 3h fronta a bylo drahý jak sviňa. Ale skončili jsme s tím ve chvíli, kdy se dalo kdykoliv za rozumnou cenu koupit cokoliv čerstvýho.

Btw, úsporu vydávat a zisk může jenom někdo, kdo polepil fasádu 10cm polystytrenu za 20 litrů, ušetřil 25, tak každý rok vydělává 10 litrů tím, na jaře a na podzim přidá 10cm polyše na barák. Nebo Peggy Bundová, když dealovala kosmetiku.

uf

Re:Plat programátora a porcování prasete
« Odpověď #22 kdy: 09. 08. 2017, 14:15:05 »
Malé filozofické zamyšlení.
...

Jestli jsi chtěl sdělit, že na všem, co si uděláš doma sám, ušetříš mnohem víc, než kdybys to nechal udělat někoho jiného a pokusil se na to normálně vydělat, tak gratuluju, právě jsi znovu objevil Ameriku.

Lama

Re:Plat programátora a porcování prasete
« Odpověď #23 kdy: 09. 08. 2017, 17:33:10 »
Sem může psát už opravdu kdejaký chuy. Navrhuji, aby možnost přispívat do fóra byla podmíněna testem příčetnosti daného člověka (člověka???).

Lama

Re:Plat programátora a porcování prasete
« Odpověď #24 kdy: 09. 08. 2017, 17:55:25 »
Malé filozofické zamyšlení.
...

Jestli jsi chtěl sdělit, že na všem, co si uděláš doma sám, ušetříš mnohem víc, než kdybys to nechal udělat někoho jiného a pokusil se na to normálně vydělat, tak gratuluju, právě jsi znovu objevil Ameriku.

Myslíte, že si TO doma taky dělá sám anebo dává přednost kurv.., ehm, takovým těm pracovnicím, co vám dělají dobře a mají taxu cca 1000 kč/hod? Podle teorie úspora==zisk, když 2* denně pohoní, tak ušetří /vydělá 2000 kč/den. A to se vyplatí!

Pupin

Re:Plat programátora a porcování prasete
« Odpověď #25 kdy: 09. 08. 2017, 18:01:39 »
Hoši hoši... je něco jiného zabíjačka a něco jiného koupit půlku prasete. Na zabíjačku se musí vepř zabít, pověsit, pracně vyčistit, odkrvit, rozpárat, vyčistit střeva, uvařit kroupy a značnou část masa, aby se mohly ty střeva plnit, obírat česnek, všechen ten bordel okolo uklidit... Když někdo nedělá klobásy a jitrnice a koupí si půlku prasete, jen aby to naložil do nálevu a vyudil, popř. nechal svíčkovou a další kusy masa rovnou zamrazit, tak na to není potřeba celý den a 5 lidí! Toť k troubelínům typu Youda.

Další věc, nevím kolik kostí má prase, ale fyziologicky je podobné člověku a průměrný člověk má jen asi tak 3.5kg kostí. Pořekadlo "má něžké kosti" je tedy docela blbost, kosti moc neváží.

Jasně, že se už nevyplatí to prase chovat a starat se o něho, proto asi už nejsou tolik k vidění normální zabíjačky. Ale koupit si půlku prasete a ušetřit si tak celý řetězec Chovatel->Řezník->Tesco, to je ušetřena soupsta peněz.

A teď ta pointa, na kterou tady někdo pořád někdo nepřišel. 50% lidí bere míň než 21000,- hrubého. Chápete, jak je to maso a vůbec všechno drahé? A ty propočty, když si někdo koupí půlku vepře a udělá si to doma sám, jsou toho důkazem.

Jo a mimochodem, ten servisman bere 350,-/h čistého, daně neplatí. Je to potetovaný týpoš co tak tak dokončil učňák, no ale opravovat umí a tak bere víc než většina z nás.

Pupin

Re:Plat programátora a porcování prasete
« Odpověď #26 kdy: 09. 08. 2017, 18:07:02 »
A kolik stojí maso třeba v Německu? Ne přece úplně stejně! Tam by se nám i zametač podlahy vysmál, že se tu doma někomu vyplatí, porcovat si prase! Tak něco tady snad nehraje, ne? Jak je možné, že náš trh je ve stavu, kdy se i odborníkovi proacujícímu pro mezinárodní společnost násobně vyplatí vzít si neplacené volno a porcovat pro sebe a pro rodinu prase? Chápete už tu pointu?

Kit

Re:Plat programátora a porcování prasete
« Odpověď #27 kdy: 09. 08. 2017, 18:32:38 »
Když si tu půlku prasete uděláš v sobotu, ušetříš dvojnásob!

Re:Plat programátora a porcování prasete
« Odpověď #28 kdy: 09. 08. 2017, 19:23:58 »
Když si tu půlku prasete uděláš v sobotu, ušetříš dvojnásob!
Když si tu půlku prasete uděláš v sobotu, bude dvojnásobně treif!

vegetarian

Re:Plat programátora a porcování prasete
« Odpověď #29 kdy: 09. 08. 2017, 20:42:37 »
Nechte prase žít a ušetříte nejvíc.