Otázka je položená hlúpo. Ide o to čo chce používateľ robiť a nie či má 20 alebo 70 rokov.
Pre užívateľov ktorí potrebujú browsovať, používať služby Google (mail, fotky, duo, hangouts, docs, sheets....) je optimálnym zariadení chromebook. Napríklad https://www.alza.sk/acer-chromebook-14?dq=4249619.
Sú to lacné, absolútne bezúdržbové zariadenia s automatickou aktualizáciou (počas najbližšieho reštartu sa spraví aktualizácia asi za 3s). Prípadné nastavenia, vysvetľovania, nové "apps" vieš na diaľku riešiť cez chrome....
V prípade že užívateľ používa android telefón (je zvyknutý na android apps), prípadne mu vyhovuje dotykové ovládanie, či práca s perom, mohol by byť pre neho zaujímavý Chromebook Plus od Samsungu. Na tom sú už priamo v stable k dispozícii aj Android apps. Ten je trošku drahší a neviem či sa v CZ/SK predáva.
Lacný ne, laciný ano. Celeron za bych nebral ani pod 100Ę.
Voľajaké argumenty? Osobná skúsenosť s Chromebookom? Na čo konkrétne tomu seniorovi treba i5-i7 a 8GB RAM?
Osobne používam pravidelne Samsung chromebook s ARM procesorom, 2GB RAM a 16GB SSD (ktorý má zrejme podľa tvojich kritérií absolútne katastrofálny procesor a nepoužiteľný disk) úplne bez problémov. Ten CPU (podobne ako ten čo som doporučil) je bez aktívneho chladiča, takže bežne je v perinách, na kolenách a neugrilujem ho ako všelijaké tie "machiny" s Nvidia či amd/ATI grafikami, ktoré mi furt nosia klienti a ja z nich vyberám "parochne", mením pastu, dopekám teplovzdušnou pištoľou...
Taktiež používam Asus Chromebox s Celeronom, 4GB RAM a 32GB SSD s 24" IPS LCD.
Štart obidvoch zariadení je pod 5s. Browsovanie, písanie niekoľkostránkových dokumentov (teraz som sa pozrel, max mám 86 strán), jednoduché tabuľky (dva tri listy, niekoľko sto riadkov), google foto (rotate, crop, upravenie farieb, červené oči, koláže, krátke videá, animovaný gif, jednoduché efekty), strihanie videí na youtube (pár prechodov, trim), gmail, gcalendar, keep, gmaps, šach (klient pre freechess.org).... všetko ide veľmi rýchlo a bezproblémovo. Aktualizácie sú automatické a bežný klient ich ani nezaregistruje. Vírusy? Ee. Cryptolockery? Ee.
Dáta sú neustále zálohované v cloude (teraz si vypočujem že uchyláci v google si pozerajú naše rodinné fotky od "adminov", ktorý ako bezpečné považujú premapovanie RDP portu na iný aby sa pripájali domov, prípadne používajú NAS ktoré už dávno nie je supportované a má viac dier ako sieťka proti komárom). Dáta sú okamžite a automaticky prístupné z tabletu, telefónu. Veľmi jednoducho zdieľateľné s blízkymi, casting cez chromecast je prirodzený.
Takže mi prosím napíš, na čo by ten senior potreboval voľajaké delo.
Celé tieto hodnotenia bez posúdenia konkrétnej situácie sú na úrovni mojej otázky (mal som vtedy 7 rokov): "Stará mama a prečo sa vlastne celé dni nebicykluješ keď si v penzii a máš čas....."