GPS tracker server. Ja na něj?

GPS tracker server. Ja na něj?
« kdy: 09. 07. 2017, 12:26:15 »
Se společníkem se pouštíme do obsáhlejšího specifického produktu, kde jednou z funkcí budě sběr dat z GPS jednotky teltonica. Jakým způsobem by jste co nejefektivněji dostali data na web :-) Chceme vlastní řešení. Případně pokuď má rád někdo výzvy jsme rádi za každou hlavu :-)
« Poslední změna: 09. 07. 2017, 21:23:07 od Roman Bořánek »

Martin

Re:GPS tracker server. Ja na něj
« Odpověď #1 kdy: 09. 07. 2017, 13:42:05 »
Rychle a skalovatelne - cloud. Napr. AWS API gateway (takze to app protokol bude TCP, si zisti ci nemusis UDP) -> Lambda function -> Elasticsearch -> Kibana - odhadom za 1 den mas prototyp na testovanie.
V zasade v tej lambda funkci riesis biznis logiku ukladania (primitivny insert dokumentu do elasticsearch) a pripadnej normalizacie suradnic. Elasticsearch/Kibana ma podporu aj pre geoip, takze je to rychle/lacne a horizontalne skalovatelne nosql riesenie. Relacne databazy by som hned pustil z hlavy. Vlastne zavisi to od toho aky mate sizing a dev skills v time. Jedna sa takmer o TSDB, takze skus pozriet https://blog.outlyer.com/top10-open-source-time-series-databases

« Odpověď #2 kdy: 09. 07. 2017, 14:23:32 »
Rád bych se vyhl amazonu apod, jelikož máme vlastní servery v DC :-)

pistelak

« Odpověď #3 kdy: 09. 07. 2017, 17:12:04 »
Rychle a skalovatelne - cloud. Napr. AWS API gateway (takze to app protokol bude TCP, si zisti ci nemusis UDP) -> Lambda function -> Elasticsearch -> Kibana - odhadom za 1 den mas prototyp na testovanie.
V zasade v tej lambda funkci riesis biznis logiku ukladania (primitivny insert dokumentu do elasticsearch) a pripadnej normalizacie suradnic. Elasticsearch/Kibana ma podporu aj pre geoip, takze je to rychle/lacne a horizontalne skalovatelne nosql riesenie. Relacne databazy by som hned pustil z hlavy. Vlastne zavisi to od toho aky mate sizing a dev skills v time. Jedna sa takmer o TSDB, takze skus pozriet https://blog.outlyer.com/top10-open-source-time-series-databases

A teď to napiš srozumitelně a v jednom jazyce.

Martin

Re:GPS tracker server. Ja na něj?
« Odpověď #4 kdy: 10. 07. 2017, 00:52:57 »
Ked mate vlastne DC, tak potom:
- loadbalancer -> "inserter" cluster - staticky buildovany Golang REST program v Docker containery - poctom sputenych kontajnerov viec pripadne skalovat vykonnost/HA, na skalovanie staci Docker Swarm (Mesos/Kubernetes je overkill v tomto pripade)
- DB Elasticsearch cluster -> isiel by som do Elasticsearch 5+ s date indexami, aby si mohol casom najstarsie data archivovat/mazat, aj tento cluster moze byt dockerizovany a skalovatelny
- vizualizaciu cez Kibana/Grafana - teda co a ako chcete vizualizovat, iba points alebo aj routes, GPS body mozu byt nepresne tak ich mozno budes chciet pripinovat na najblizsiu cestu atd -> na zlozitejsie veci uz budete potrebovat asi nejaky map JS framework (openlayers/leaflet) alebo Google maps.

Inak Teltoniku pouzivaju aj firmy, co sa zaoberaju trackovanim jazd vozidiel (SeeMe a pod.), tak sa skus inspirovat ich rieseniami.