Grafika - zesvětlení části fotky ztmavené (polo)stínem

fotoson

Zdravím, hledám grafický editor nebo modul/plugin do nějakého editoru (který to bude umět např fotoshop, gimp, ZPS, pokud umí externí plugin)  pro následující grafickou úpravu:
Zjednodušeně odstranit zastíněnou oblast na fotce + včetně polostínu (tedy pás okolo okraje stínu, kde plný stín přechází v žádný stín ).

Manuálně vím jak na to,  zjednodušeně vybrat oblast na fotce , rozšířit výběr o nějaký násobek šířky polostínu a provést rozmazání výběru a následně pomocí křivek / zkusit zesvětlit, aby byl výsledek co nejvěrnější, což se ne vždy podaří a musí se laborovat.

Zajímá mě tedy, jak ten postup nějak zjednodušit, aby to nebyla takhle náročná manuální práce, například aby program sám odhadl/propočetl křivku zesvětlení, určil šířku polostínu:, aby stačilo hrubě načrtnout oblast, se stínem a vyznačit místo zastíněné a nezastíněné.

*PS: ani jsem to neuváděl, ale šířka polostínu se může lišit v důsledku geometrie.

gll

Re:Grafika - zesvětlení části fotky ztmavené (polo)stínem
« Odpověď #1 kdy: 05. 07. 2017, 16:24:29 »
instagram

fotoson

« Odpověď #2 kdy: 05. 07. 2017, 16:41:47 »
cožé? a na jaký operační systém to je ? kde je odkaz na spustilný prográm?

« Odpověď #3 kdy: 06. 07. 2017, 12:56:01 »
Já bych to řešil úpravou úrovní nebo křivek, výsledek by mohl odpovídat záměru - tj. prosvětlení stínů aniž by fotka příliš utrpěla ve slunných místech. Křivku si můžete vymodelovat i ručně (umí to snad všechny programy, v Gimpu je to třeba Barva - Úrovně nebo Barva - Křivky).

Jde to docela rychle a pokud je více fotek se stejnou světelnou dynamikou lze stejnou křivku použít automatizovaně i na více fotek (alespoň v některých programech).

Na automatickou úpravu úrovní u fotek s různou dynamikou budou existovat pluginy (interně budou na úpravě úrovní založené), ale nemusí se vždy trefit do Vašeho očekávání. Záleží na kvalitě těch pluginů.

Steve

« Odpověď #4 kdy: 06. 07. 2017, 17:14:20 »
V podstate vsechny pseudo HDR pluginy by mohli vyhovovat. Ono totiz udelaji CB negativ snimku a podle toho na kolik je dane misto bile tak zesvetli original. S tim rozmazanim okraju vam to ale moc nepomuze.