Jaký enterprise software vlastně potřebujeme?

vlad_zzz

Re:Jaký enterprise software vlastně potřebujeme?
« Odpověď #15 kdy: 15. 06. 2017, 17:16:47 »
Odpovídám veskrze všem a postupně. Moc díky za všechny poznámky, odpovědi a tipy!

@Josef: Vlastně není špatná idea! Jako upřímně, s některými z naší konkurence spolupracujeme, třeba by se dalo zjistit.

@Ondrej Nemecek: Trochu v ČR postrádám (nebo nevím jak hledat) opravdu schopného Enterprise IT poradce/konzultační firmu, kteří by nependlovali SW svého vendora (AutoCont Microsoftu, COn4Pas SAPu atd...) a zároveň by měli skutečný přesah. Na Gemco mrknu, děkuji.

@andy: Jedeme na AX 2009, šérpointy máme taky, ale možná od toho, co chceme řešit (viz původní otázka) očekávám příliš...

@Petr Blahos: Vynikající odpověď, která mne tahá z bláta deprese "z tady té celé naší situace". Můžu napsat PM pro další dotazování?

@Michal Kovačič: No jak sviňa. To se člověk potom zasekne na nutnosti mít komplexní a *naprosto správný" business case úplně na počátku a vlastně neví kudykam. K bodu 2 stejně jako @Ondrej Nemecek: kde hledat?

@. =D Tak třeba jsem neschopný jen já, že jo? . ) Chudák šéf, co mi dal důvěru. Každopádně - jen osobně - kdybych byl v práci kvůli práci/$$, tak jsem dávno někde jinde . Daleko víc mne tu drží snaha k něčemu přispět. Že bych možná víc přispěl, kdybych odešel? Inu, možné to je : ) Jinak firmě se překvapivě nebývale daří (i vůči konkurenci). To, že pod povrchem je v některých věcích bordel a na některé se začíná svítit baterkou až nyní, to myslím nebude zas tak překvapivé. Každopádně díky za odpověď - je možné, že jsem prostě člověk na špatném místě a firmě by bylo lépe beze mě. Jak to člověk posoudí, je na to někde nějaký test? xd

@Tuxik: řešíme už vlastně dlouho, ale když se ono řešení dostane do fáze, kdy to začíná být otravné a "zároveň to přeci ještě funguje", často se od toho dají ruce pryč. Toš já bych chtěl, aby se to konečně někam pohnulo. Jinak super a velmi realistický pohled (post v 15:53:15).

Michal Kovačič

« Odpověď #16 kdy: 16. 06. 2017, 09:19:42 »
@Michal Kovačič: No jak sviňa. To se člověk potom zasekne na nutnosti mít komplexní a *naprosto správný" business case úplně na počátku a vlastně neví kudykam. K bodu 2 stejně jako @Ondrej Nemecek: kde hledat?

Hmmm...

Jsou věci, které kde si myslím, že jsem opravdu "flexibilní", a pak oblasti, kde ne. Ale pokud jdu investovat - a je jedno, zda jsem to já osobně nebo firma - musím mít odpověď na 2 otázky:

1. Proč? (ideálně strategie, business zadání, rozvoj firmy, řešení krize...)
2. Co mě to přinese? (business case a představa výsledného stavu)

Pokud tohle nemám pak jsem velice snadnou "kořistí" kohokoli, kdo má hezké prezentace a/nebo umí hezky mluvit. Výsledek stojí šílené peníze a nepřinese nic :-)

Ať se na problematiku "vendor lock" koukám jakkoli, v oblasti IT cokoli mimo naprostých základů bude znamenat "zaháčkování" dodavatele - tomu se v nějaké formě nedá vyhnout (nerad bych rozpoutal flame, když tak klidně v jiném streamu). Tady jde jenom o minimalizaci rizik a tato rizika ocenit v business case :-)

A co se týče lidí - za ta léta praxe jsem poznal spoustu lidí co umí, kupodivu i firmy, kterým záleží na úspěchu zákazníků - obvykle platí nepřímá úměra mezi tím jak hezky prezentují a co všechno umí. Stačí jít na trh - vyslovit strukturovaný dotaz, filtrovat odpovědi a hlavně se rozhodnout (!!).

A abych byl konkrétní - oslovte 3-5 lidi dle svého výběru tady na fóru, oslovte 3-5 menších českých firem na trhu a oslovte 3-5 velkých korporací se strukturovaným dotazem - co vlastně chcete. Nejspíše dostanete tak 15-30 odpovědí a pokud si ani tady nevyberete, pak je potřeba se zamyslet nad opravdovou potřebou...

« Odpověď #17 kdy: 16. 06. 2017, 10:39:47 »
@Petr Blahos: Vynikající odpověď, která mne tahá z bláta deprese "z tady té celé naší situace". Můžu napsat PM pro další dotazování?
Ano. Najdete me na moje příjmení tečka com.

Ehm, dovolím si konstatovat, že s tím co napsal Michal dost souhlasím. On snad ani netvrdí, že je potřeba mít ten naprosto správný business case úplně na začátku, ale když nevíte, co chcete, tak ta implementace nemůže dopadnout dobře. Mimochodem, ahoj Michale, jak se máš?

ZAJDAN

• 2 087
    • Zobrazit profil
« Odpověď #18 kdy: 16. 06. 2017, 13:40:37 »
SAP
jde vidět, že máš živou praxi...já přesně v tomto zrovna lítám (SAP Business One) a už se to s náma vleče 4 roky...problém není SAP, ale vykořeňování starých praktik a i vedení firmy.
Vesele, vesele do továrny dělník běží...vesele, vesele do továrny jde. Vesele se usmívá když mu soustruh zazpívá...vesele, vesele do továrny jde. Vesele si poskočí když se soustruh roztočí ...vesele, vesele do továrny jde.

vlad_zzz

« Odpověď #19 kdy: 19. 06. 2017, 14:43:57 »
@Michal Kovačič Ano, souhlasím. Co jsem chtěl/měl správně říct je předpoklad detailního a dobře podloženého (tyto dva atributy se skrývají za tím mým *naprosto správný*) avšak bez toho, že by se vložila energie do dostatečně robustní business analýzy.

Nejspíše dostanete tak 15-30 odpovědí a pokud si ani tady nevyberete, pak je potřeba se zamyslet nad opravdovou potřebou...

- ano. V tomto si skutečně myslím, že potřeba není dostatečně robustně vyjádřená a hlavně společně pochopená.

@Petr Blahos A děkuju, píšu.