Tak já to nakonec poznal, ale člověk se musí soustředit a vědět co hledá. Rozhodně není jednoduché to najít.
U těch marks & spencer testovacích videí: na macbook retina byl vidět rozdíl mezi 8bit a 10 bit částí, u ostatních monitorů (TN, IPS 262k, IPS 16M) obé části vypadaly "8bitově" Tím myslím, že na tom macbooku jsou krásné gradienty (jsou tam vidět asi milimetrové ~ 5px proužky (protože 31cm/ 256=1.2mm), pravidelně), kdežto na ostatních LCD bylo navíc každých 6 proužků vidět ještě jeden ostřejší přechod.
Tady si možná všimnete, že video srovnává 8bit a 10bit a já 8bit monitor (retina) s horšími monitory (6bit, 6bit+interpolace)....
Co je však dost odzbrojující,prohlídnout si v nějakém browseru nějaký -linear/radial-gradient kombinací barev white,blue,black,red,green. Budou tam vidět podivné rušivé pásy. Například green-black oproti green-blue má 2násobnou vzdálenost těch rušivých prvků...divné. na retina nejsou žádné nepatřičné rušivé pásy, jen pravidelné vrstvy odpovídající 1/256.
data:text/html,<body style="backgroud:-webkit-linear-gradient(41 deg, blue,white)">x
3. Prohlížel jsem si galerii asi 30 obrázků jpg jednak na retina a pak na IPS 256k. Pouze na jednom bylo okem rozeznat banding na obloze (mlha : světle šedá-bílá).