Jak nejrychleji rozeznat okem 6/8/bit monitor

Lol Phirae

Re:Jak nejrychleji rozeznat okem 6/8/bit monitor
« Odpověď #15 kdy: 09. 06. 2017, 11:12:52 »
A ani pomocí obrázku se mi to nedaří poznat, jestli je vážně 6bit nebo 8bit  :-\

Aha, takže (stejně jako tazatel) sice rozdíl nepoznáš, ale jseš z těch chybějících bitů hrozně zdrcenej.  ;D ::)

10bit

« Odpověď #16 kdy: 09. 06. 2017, 15:14:22 »
Sorry, ale Vista a W7 opravdu nejsou stejne systemy ani z rychliku....

Oh, ja zapomel ze jsou tu experti na operacni systemy! Samozrejme, Visty a W7 nejsou stejny system, W7 maji jinej grafickej skin, pravda! Visty a W7 nejsou stejnej system asi jako ze Windows 10 jsou jen jedny pro vsechny ruzny zarizeni... zrejme se vyznas, takze bych radeji mel prestat psat do diskuze.

MilHaus

« Odpověď #17 kdy: 09. 06. 2017, 17:36:51 »
W7 maji jinej grafickej skin

Když W7 vyšly, měly jádro 6.1 a Vista 6.0.
Protože nové jádro 6.1 bylo lepší než 6.0, dostal se tenhle update i do Windows Server 2008 R2.

To je jako bys řekl, že Windows 8 jsou jen přeskinovaný Visty, protože ty mají jádro 6.2 a Windows Server 2012 R2 jsou taky jen Visty, protože mají jádro 6.3 :-D

MilHaus

« Odpověď #18 kdy: 09. 06. 2017, 17:38:45 »
A ani pomocí obrázku se mi to nedaří poznat, jestli je vážně 6bit nebo 8bit  :-\

Aha, takže (stejně jako tazatel) sice rozdíl nepoznáš, ale jseš z těch chybějících bitů hrozně zdrcenej.  ;D ::)

Že je obraz hnusnej a nedá se to zkalibrovat poznám, kolika bitový monitor to je, to fakt nepoznám. Oni se tím totiž hodní výrobci neradi chlubí, především neradi uvádí ty "ošklivé" údaje.

A proč bych to rád zjistil?
Třeba až si budu kupovat novej monitor, abych věděl, co koupit a nesáhl zase vedle.

Jinak ti, milý LoloFoune fandím, jsi jeden z mých spolutrollů a proto si tě vážím :-D

daky monitor

« Odpověď #19 kdy: 09. 06. 2017, 17:52:14 »
Tak já to nakonec poznal, ale člověk se musí soustředit a vědět co hledá. Rozhodně není jednoduché to najít.
U těch marks  & spencer testovacích videí: na macbook retina byl vidět rozdíl mezi 8bit a 10 bit částí, u ostatních monitorů (TN, IPS 262k, IPS 16M) obé části vypadaly "8bitově" Tím myslím, že  na tom macbooku  jsou krásné gradienty (jsou tam vidět asi milimetrové ~ 5px  proužky (protože 31cm/ 256=1.2mm), pravidelně), kdežto na ostatních LCD  bylo navíc každých 6 proužků vidět ještě jeden ostřejší přechod.
Tady si možná všimnete, že   video srovnává 8bit a 10bit a já 8bit monitor (retina) s horšími monitory (6bit, 6bit+interpolace)....

Co je však dost odzbrojující,prohlídnout si v nějakém browseru nějaký -linear/radial-gradient kombinací  barev white,blue,black,red,green. Budou tam vidět podivné rušivé pásy. Například green-black oproti green-blue má 2násobnou vzdálenost těch rušivých prvků...divné.  na retina nejsou žádné nepatřičné rušivé pásy, jen pravidelné  vrstvy odpovídající 1/256.
Kód: [Vybrat]
data:text/html,<body style="backgroud:-webkit-linear-gradient(41 deg, blue,white)">x

3. Prohlížel jsem si galerii asi 30 obrázků jpg jednak na retina a pak na IPS 256k. Pouze na jednom bylo okem rozeznat banding na obloze (mlha : světle šedá-bílá).

« Odpověď #20 kdy: 09. 06. 2017, 19:08:37 »
Myslím, že pokud bude FRC správně navržené, jediná možnost jak poznat 6bit vs 8bit bude poblikávání v přechodu barev. V těch, které jsou mimo nativních 6bit a musí je střídat. Podobně půjde i 8bit dohnat na 10bit.
Výloženě ošklivý gradient by mohla způsobovat i grafická karta, nebo pokud někdo používá barevný profil, který je extrémní.
„Řemeslo se naučí každý. Umění nikdo.“
„Jednoduchost je nejvyšší úroveň sofistikovanosti.“
- Leonardo Da Vinci

P_V

• 227
    • Zobrazit profil
« Odpověď #21 kdy: 10. 06. 2017, 10:51:00 »
FRC podle těch několika monitorů co jsem viděl, nebliká v ploše. Používá se časově proměnný dithering, takže to jakoby zrní.

David

« Odpověď #22 kdy: 18. 09. 2018, 18:55:30 »
Taky jsem zjistil že mám v NB 6 bitový displej. Je smutné že se ještě něco takového vůbec na trhu vyskytuje. Jedná se o tento NB Acer Aspire 5 https://notebooky.heureka.cz/acer-aspire-5-nx-gtpec-003/ výrobce se chlubí IPS displejem ale že má 262 000 barev už neuvádí :( Displej je v něm tenhle http://www.panelook.com/LM156LF1L03_PANDA_15.6_LCM_invitemdetail_128522.html Ve windows 10 jde celkem snadno zjistit jaký displej máte. Stačí jít do nastavení/ systém / obrazovka a na kartě obrazovka dole kliknout na "upřesňující nastavení zobrazení" a tam se vám ukáže kolika bitový displej máte.

« Odpověď #23 kdy: 18. 09. 2018, 21:37:55 »
Tak pochopitelně to zrní jen v těch přechodech, kde je ta křivka nedostatkem vzorků roztrhaná - mnohdy tedy okem nepostřehnutelné.

Větší zabiják obrazu mi příjde nízký kontrast, špatně nastavený kontrast (přepaly/podpaly), špatná kalibrace barev (modrý, zelený, růžový nádech), nízký rozsah barev (žlutá/červená/tyrkysová - někdy mám pocit, že jsou panely černobílé) než tohle.

FRC podle těch několika monitorů co jsem viděl, nebliká v ploše. Používá se časově proměnný dithering, takže to jakoby zrní.
« Poslední změna: 18. 09. 2018, 21:40:30 od Jan Forman »
- Leonardo Da Vinci

Lol Phirae

« Odpověď #24 kdy: 18. 09. 2018, 21:41:31 »
 :D
 ;D ;D
 :) :) :)
 ;D ;D
 ;D ;D

black3r

« Odpověď #25 kdy: 18. 09. 2018, 21:47:39 »
Mam vadny Intel driver, ktory mi cez DisplayPort monitory pripojuje iba ako 6bit (a som prilis lenivy hladat starsiu verziu, ktora funguje dobre)...

Je to vidno volnym okom hadam na vsetkom.., najlahsie asi na gradientoch a tienoch..

10bit som este nevidel, tak neviem..

« Odpověď #26 kdy: 18. 09. 2018, 21:49:23 »
Hele to nefunguje, můj panel stopro není 8bit a zobrazuje to normálně 8bitový.
Kde se to dá postřehnout je jednolitá plocha, kde barva je přesně mezi - pak to celé trošku mrká. Naleješ do toho 8bit a on se to pokusí zobrazit v 6bit, ale protože se to tam nevejde (trefíš se přesně mezi) začne mrkat nejbližšími barvami tak aby se dostal jasem mezi ně.
Prostě pokud budu mít panel, který zobrazí jen 0 a 255 a budu po něm chtít 128 stačí jen rychle střídat 0-255.

Taky jsem zjistil že mám v NB 6 bitový displej. Je smutné že se ještě něco takového vůbec na trhu vyskytuje. Jedná se o tento NB Acer Aspire 5 https://notebooky.heureka.cz/acer-aspire-5-nx-gtpec-003/ výrobce se chlubí IPS displejem ale že má 262 000 barev už neuvádí :( Displej je v něm tenhle http://www.panelook.com/LM156LF1L03_PANDA_15.6_LCM_invitemdetail_128522.html Ve windows 10 jde celkem snadno zjistit jaký displej máte. Stačí jít do nastavení/ systém / obrazovka a na kartě obrazovka dole kliknout na "upřesňující nastavení zobrazení" a tam se vám ukáže kolika bitový displej máte.
- Leonardo Da Vinci

Zvarok

« Odpověď #27 kdy: 19. 09. 2018, 10:16:30 »
Na levnych displejoch nebude vobec problem pocet bitov. Problem je katastrofalna reprodukcia farieb. Tu je priklad laptopu, ktory ma deltaE2000 max 32.4, deltaE2000 avg 11, grayscale deltaE2000 avg 11.6 :
https://www.notebookcheck.net/Acer-Aspire-5-A515-51G-509A-8250U-MX130-FHD-Laptop-Review.301986.0.html
Po kalibracii to nie je o moc lepsie. Podobne to je takmer u vsetkych laptopov s vynimkou Apple a mobilnych workstation. Pocet bitov by som u podobnych suntov vobec neriesil.

Tipujem ze ten Acer bude mat aj krasny backlight bleed.

David

« Odpověď #28 kdy: 19. 09. 2018, 21:28:26 »
Já jsem kvalitu displeje právě řešil a proto jsem si vybral model s IPS displejem jen mě nenapadlo že to bude mít takhle osekané barvy. Paletu barev jsem také  srovnával s 10 let starým TN Samsungem a samsung to celkem slušně vyhrál což je dost smutné. Musím ale říct že když se koukám na fotky nebo videa tak se mi obraz na něm líbí a ty chudší barvy mě snad ani nevadí https://500px.com/popular co se týče prosvítání tak si umím představit i horší displej. Sranda ale je když srovnávám obraz se svým starým NB HP 630. Ten má fakt otřesný obraz :D kontrast možná 300/1 vybledlé barvy a příšerné pozorovací úhly takže v tomhle směru jsem si významně polepšil.

Zvarok

« Odpověď #29 kdy: 20. 09. 2018, 16:47:46 »
Pocet bitov 6bit+FCR je tedy uplne v poriadku v pripade takychto hnusnych panelov.

To Delta E by malo byt menej ako 3 pre verne zobrazenie farieb. Delta E 32.4 je uplne sialene.