Práce a mzda ve Švýcarsku

Gjiii@jgf.sk

Práce a mzda ve Švýcarsku
« kdy: 05. 05. 2017, 19:13:36 »
Prisla mi ponuka do Svajciarska za 115000 frankov za rok do Zurichu ako Java developer. Spocital som si kolko to je cisteho po dani mesacne v euro a vychadza to na 6600 eur. Naklady ratam dokopy asi 3000 euro, som single a skromny. Mozem brat za realne ze usetrim za rok cca 40k eur?

Mohli by sa k tomuto vyjadrit ludia s realnymi skusenostami  ktori vo Svajciarsku boli?
« Poslední změna: 09. 05. 2017, 09:51:36 od Petr Krčmář »

#

Re:Praca a mzda vo Svajciarsku
« Odpověď #1 kdy: 05. 05. 2017, 19:34:45 »
Musis napsat neco o zivotnim stylu, pokud budes chodit kazdej den na slusnou veceri (30 - 50 CHF s cistou vodou) a das si treba ze tri toceny k tomu (20 - 30 CHF) tak je situace zcela odlisna od nakupu bagety a sunky v migrosu :) Nemluve pokud budes chtit nakou mistni klatit, tak si to vynasob trema.

Stejny to je s jakymakoliv sluzbama, pokud chodis kazdej tyden ke kadernikovi, tak ses v zadeki. Chces mit treba auto? Bydleni predpokladam, ze das neco minimal, to pocitej kolem 1000 CHF.

Jako tech veci je moc a moc ... jinak ten plat je asi ok pokud zacinas, nejses po 30 a nadupanej, jinak je spis lehce pod prumerem (v IT Zurich, jiny kantony jsou niz). Nicmene to nemusi byt nutne spatny, osobni zkusenost mam, ze me rostl plat kazdej rok 10% stabilne, takze si zjisti i tento aspekt.

#

« Odpověď #2 kdy: 05. 05. 2017, 19:40:20 »
Dalsi vec je, bude ti platit zamestnavatel zdravotni? Pokud ne, pocitej 300 - 500/mesic a je spoluucast, tu si muzes nastavit na 500 nebo 5000 rocne (pokud se neco nezmenilo).

Zubar neni krytej vubec = vyplati se zaletet si na otocku domu (mysleno zcela vazne).

Gjiii@jgf.sk

« Odpověď #3 kdy: 05. 05. 2017, 19:53:31 »
Jasne diky za rady, toto som presne potreboval.

Auto nechcem tiez, naco aj, ze vraj je v zurichu dobra mhd, byt nejaky jednoizbak splasim, chcem proste zarobit kes a vratit sa a nejake pivo ma financne nezruinuje a asi ani vecera ...

Co sa tyka miestnych tak budem pre nich odpad vychodu alebo sa to s nimi da?

Trupik

« Odpověď #4 kdy: 05. 05. 2017, 21:52:31 »
nejake pivo ma financne nezruinuje a asi ani vecera ...
Ty si ešte vo Švajčiarku nebol, čo?  :P
Základné potraviny z obchodu stoja plusmínus ako u nás a kvalita je o dosť vyššia. Potiaľ dobré. Ale keď vojdeš do reštiky, peňaženka Ti vykrváca.
Ak si chceš zarobiť a doniesť peniaze domov, doporučujem pred odchodom precvičovať varenie, nie IT zručnosti.

#

« Odpověď #5 kdy: 05. 05. 2017, 23:14:10 »
To je opet tezko zodpoveditelna otazka ... vseobecne Svycari (mam primarne zkusenost s frankofoni casti) jsou uzavreny mrdky, tzn ze domu te pozve max nekdo, az si vezmes nekoho v rodine (to mluvim i o lidech z prace, kterym je nad 30). Co se tyka druzeni v knajpe, tak je to kus od kusu, situace sou lepsi a situace sou horsi, osobne sem nidky nicmene problem nemel. Co muze byt zadrhel, pokud neovladas jazyk, a chces neco resit na uradech a podobne, tak je to silne o stesti na koho narazis.

V kazdym pripade ty vypadas, ze chces kratkodobe (par let) nasusnit love a pak si za to koupit byt/barak, takze nic neres a di do toho.

gofi

« Odpověď #6 kdy: 05. 05. 2017, 23:17:22 »
@trupik: skus vydat kucharsku knihu pre IT :-)  nieco ako - vajicko varime 180000 milisekund

@Gjii: ponuka ti to nejaka slovenska agentura, svajciarska agentura alebo priamo koncovy zamestnavatel? v akom sektore je to zamestnanie? banking?
mas fixnu ponuku na rocny plat, alebo ako kontraktor dennu sadzbu? kto ti vybavi pracovne povolenie? v kazdom pripade sa dohodni ze chces " permit B" a nie "L"
velmi vela veci zavisi od zdravotneho poistenia, penzijneho poistenia, ...

nemam skusenosti s Zurichom, ale v pripade Zenevy ti viem povedat celkom dost veci - zijem tu 9 rokov.

gofi

« Odpověď #7 kdy: 05. 05. 2017, 23:23:14 »
a nejake pivo ma financne nezruinuje a asi ani vecera ...

mal som kolegu ktory chodil na tyzdnovky do svajciarska(ako senior IT developer) a v na jedlo a chlast minul +- 2500Chf mesacne , lebo jedol len vonku
20 dni x obed za 20Chf + vecera za 35-50 + 3-4 piva alebo nejake drinky (35-50Chf)

Trupik

« Odpověď #8 kdy: 06. 05. 2017, 06:41:32 »
@trupik: skus vydat kucharsku knihu pre IT :-)  nieco ako - vajicko varime 180000 milisekund
Načo nosiť drevo do lesa?
https://vesely.blog.sme.sk/c/262801/Kucharska-kniha-Zabavne-recepty-na-varenie.html