Proč máme tolik distribucí Linuxu?

Re:Proč máme tolik distribucí Linuxu?
« Odpověď #30 kdy: 02. 05. 2017, 16:52:46 »
v podstate je to jednoduché. Tak napríklad Ubuntu exisuje aj ako úplne základný, minimalistický inštalátor. Keď sa z neho nainštaluje základný systém bez grafického serveru, tak tam pôjde len jadro a pár CLI aplikácií. Kto chce KDE, pridá si KDE. Kto chce GNOME, ten si dá GNOME.

Existuje veľa distribúcií, pretože existuje veľa užívateľov z rozličných končín sveta s rôznymi názormi. Len si povedzme teoreticky, že by sa rozhodlo, že len Ubuntu bude OK a ostatné nejakým zázrakom zmizne. Čo by sa stalo? Tí, ktorí by chceli niečo iné, ako Ubuntu ponúka, si niečo nové aj vytvoria.

Momentálne existujú nasledovné distribúcie:
- všeobecné, použiteľné na všetko. Ubuntu, Fedora, Debian, whatever. Na doma, do práce, na server, ako live CD...
- špecializované. Napríklad len na routeri. Alebo len na server. Teoreticky to znovu vie ísť hocikde, ale na určenom zariadení to funguje lepšie, ako všeobecný systém
- lokálne distrá. Chceli by ste systém, ktorý je okamžite v plnej češtine, má na ploche program kín v ČR a používa programy, ktoré Česi milujú? Fajn. Pre Čecha. Ale pre Japonca je to nafigu. Tak ako bude pre Čecha zbytočný softvér orientovaný na japoncov.

V podstate existuje niekoľko málo naozaj odlišných distribúcií a veľa systémov, ktoré na niečom zakladajú. Viete, koľko toho vychádza z Debianu a z Ubuntu?

Niečo iné je výber. Aj preto, že to, čo je najrozšírenejšie, nemusí byť najlepšie. Kto chce Ubuntu, nech má Ubuntu. Ubuntu je fajn. Ale je jasné, že napríklad v niečom je lepšie Manjaro. A v niečom je Ubuntu lepšie od Manjara. Atď.

Ešte som toho názoru, že operačných systémov je veľa i preto, že aj názor na fungovanie systému má každý iný. Pre niekoho má byť systém blbuvzdorný a všetko vysvetľovať, podľa iného by mal byť čo najviac minimalistický... stačí si pozrieť, že existujú napríklad systémy bez SystemD. Priemerný človek nemá tušenie, čo to je.

Ako užívateľ si môžem vybrať a to má nielen nevýhody, ale aj výhody. Postupne sa dá vybrať, čo by bolo pre mňa vhodné. Tak napríklad si povedzme, že aktívnych distribúcií je niekde medzi 300 a 400. Vyškrtám špecifické systémy pre routre, špecifické systémy pre krajiny, s ktorými nemám nič spoločné, taktiež vyškrtnem všetko, čo nemá možnosť používať konkrétne programy... ostane mi možno 30 systémov. A ak zoberiem tie, ktoré majú aktívne fóra, dobre riešia bezpečnosť alebo čokoľvek by bolo pre mňa dôležité, zúži sa to na minimum.

Lama

Re:Proč máme tolik distribucí Linuxu?
« Odpověď #31 kdy: 02. 05. 2017, 22:02:40 »
Nešlo by udělat to, aby na každou otázku zde položenou nějaký automat vygeneroval odpověď ve smyslu, že za to může rozdělení zdrojů a protestanství? Ivánkovi by to ulehčilo práci...  ;) ;D