Odstranění položky ze zavaděče v MBR

Lol Phirae

Re:Odstranění položky ze zavaděče v MBR
« Odpověď #15 kdy: 28. 04. 2017, 08:56:24 »
Kristova noho!!! Tam není žádný kontrola HW, tys nainstaloval Grub na disk, který tam není => Grub nemůže fungovat!!!

orcus

« Odpověď #16 kdy: 28. 04. 2017, 15:14:52 »

Já jsem dobře rozuměl tomu, co jsi napsal a i rozumím tomu kde co je uloženo a vím, že pokud chci změnit zavádění, musím upravit konfiguraci grubu ....

Problem je, ze to mu asi nerozumis tak, jak si myslis. Ty chces zmenit konfiguraci grubu, ale ta konfigurace je na disku s debianem. Takze kdyz ten disk vyndas, tak grub tu konfiguraci nemuze najit, protoze tam ten disk proste neni, a skonci v shellu, protoze nevi co delat.

ByCzech

• 1 863
    • Zobrazit profil
« Odpověď #17 kdy: 28. 04. 2017, 15:33:33 »
Já jsem dobře rozuměl tomu, co jsi napsal a i rozumím tomu kde co je uloženo a vím, že pokud chci změnit zavádění, musím upravit konfiguraci grubu, tu pak pomocí scriptu update grub2 aktualizovat. Bohužel jsem asi špatně definoval to,  s čím chci pomoct. Tak ještě jednou.

Potřebuju vypnout v grubu kontrolu přítomnosti disku s debianem tak, aby zavaděč mohl pokračovat do Win7 a nespadnul mě do shellu.

Právě jsi předvedl, že tomu nerozumíš ani za mák. Nainstaluješ velkou část GRUBu na disk, který pak z PC odebereš a divíš se, že se ti GRUB neumí spustit? To že ti GRUB i v takovém případě dá možnost ručně s ním pracovat přes příkazovou řádku je výhoda nikoli nevýhoda, jak to vidíš ty. End of story :)

fedorac

« Odpověď #18 kdy: 28. 04. 2017, 16:01:59 »
ten grub shell umi i par prikazu, kdyz mu ale seberete disk s modulama, uz nic uzitecneho neudela.

Takze reseni je nainstalovat grub na disk, ktery se nevytahuje (ten s windows).
pro instalaci lze pouzit kterykoliv live Linux, na USB flash to lze nahrat napr pomoci YUMI, pc nastartuje z USB pomoci ruznych postupu - google it.

Pavouk106

• 2 400
    • Zobrazit profil
    • Můj blog
« Odpověď #19 kdy: 28. 04. 2017, 16:32:49 »
Nejde o kontrolu, jde o to, že GRUB má na tom Debian disku uložený potřebný soubory. Při startu se k nim nedostane a konec.

Problém je už mnohokrát popsanej. Stačí nahodit instalačku Windows (to někde seženeš, i kdyby to nebylo čistě legální cestou - nebudeš to instalovat) a opravit MBR. Potom potřebuješ bootnout Linux (třeba z USB), udělat chroot do Debianu a tam nastavit GRUB na disk s Debianem a přidat ručně (možná to umí i nějakej nástroj) položku Win7 (a nasměrovat jí na druhej disk).

Pokud budeš mít v PC Debian disk, najede GRUB a zeptá se co dál. Pokud ho vyndáš, tak vůbec žádnej GRUB nebude a najedou WIndows z druhýho disku.

Záleží na tom, jak jsi zdatnej s Linuxem. Jestli dobře, tak víš, o čem mluvím a zvládneš to. Podstatný je ale opravit MBR na disku s Windows pomocí instalačky.

nobody(ten pravej)

« Odpověď #20 kdy: 28. 04. 2017, 22:47:05 »
nevim jestli si necetl co jsem psal, nebo ti to jen nedoslo (ale snazil sem se aby to bylo jasne)...
GRUB ma svoji konfiguraci a dalsi potrebne soucasti v adresari /boot/grub kterej je na disku s DEBIANEM [...]

Já jsem dobře rozuměl tomu, co jsi napsal a i rozumím tomu kde co je uloženo a vím
[...]
Potřebuju vypnout v grubu kontrolu přítomnosti disku s debianem tak, aby zavaděč mohl pokračovat do Win7 a nespadnul mě do shellu.
[/quote]

jak uz ti ostatni napsali, OPRAVDU SI TOMU NEPOROZUMEL, nestyd se za to (a ZNOVU si precti nase rady), ale nesnaz se presvedcid nas kteri vime jak to mas, proc to tak mas, jak to chces mit a jak to udelat nekolika zpusoby, ze tomu rozumis a spatne ti radime ;)

nebudu opakovat jak to muzes vyresit, bylo to v tomto vlakne napsane uz mnohokrat, proste si to opravdu znovu precti a uvidis ze ti to nakonec dojde :) jen napoveda, pro tebe bude idealni stav na disk1-mbr_windows_z_dvd_windows na disk2-mbr-grub_preinstalovan_z_linux_live

lilo

« Odpověď #21 kdy: 29. 04. 2017, 12:32:20 »
Nainstaluj v Debianu lilo a budeš happy.  ;D