Do muzea chodit nemusím, protože muzeum jsem měl doma a když ti teď ukážu, co jsem měl možnost si osahat, tak dudeš akorát tak brunátnět závistí...
Ale nebudu, osahat jsem si ho mohl také. Viděl jsem jaká kouzla dokáže s grafikou v BASICu pomocí pár základních příkazů, v programu co se vešel na jednu obrazovku (obdoba v Javě do jednoho megabajtu), byl to výborný stroj. A vlastní muzeum mám doma také, i když zrovna Sord v něm není. Holt nemůžu mít všechno 
Hráli jste taky Pooyan?
https://www.youtube.com/watch?v=9b3wx9m_jfs To je jedna z prvních her, kterou jsem kdy hrál, ne-li uplně první.
S tim SORDem je zajímavý, že jsem se s nim setkal už jako děcko někdy okolo 10 let věku až na to, že sem tehdy netušil, co je to zač a že je to nějakej SORD. Až po zhruba čtvrtstoletí, kdy sem se k SORDovi dostal znovu díky švagrovi, mi docvaklo, že to bylo ono na co od té doby vzpomínám a tu hru našel projížděním Youtube a zadáváním SORD-games, páč její název se mi za ty roky samozřejmě vykouřil z hlavy.
Co se ještě týče té rychlosti/pomalosti jednotlivých jazyků, tak by bylo zajímavý udělat test, kdy by se nějký déle trvající výpočet naimplementoval v BASICu a pak nějakém assembleru na tom osmibitu a porovnat rychlost. A ten samý příklad na PC v Javě a ASM. A porovnat o kolik % je pomalejší BASIC oproti nativnímu kódu na dané platformě a o kolik % je pomalejší Java oproti ASM na PC.
Jedině takové porovnání má nějaký smysl, protože porovnávat přímo dnešní Javu na PC a 30 let starý BASIC na osmibitu je kapku přitažený za vlasy.