Ahoj všem,
řeším teď doma takový trabl. Popíšu situaci:
- V obýváku mám RPi s LCD displejem. Zobrazuje vnitřní a vnější teplotu a vlhkost. Je připojené na domácí wifi (DHCP pevná IP).
- V kotelně mám také RPi, které momentálně měří teploty vody a má připojená relé. Je také připojené na domácí wifi (DHCP pevná IP).
- Potřebuji spojit tyhle dvě RPi tak, aby si mezi sebou mohly předávat informace. Z kotelny chci do obýváku dostat teploty a z obýváku potřebuju ručně ovládat relé v kotelně.
- V obýváku zobrazuji na displeji pomocí pygame. Veškeré skripty jsou v Pythonu 2.7
- V kotelně zatím nic nezobrazuji, skript na získávání teplot je v Pythonu 2.7, relé zatím neovládám (ale udělám to v Pythonu 2.7)
- Z obou RPi budu přes OpenVPN číst údaje přes SNMP (serverem, který jinak nefiguruje v této situaci).
Moje představa je taková, že si budu předávat údaje pomocí namountování části filesystému, kde budou soubory s údaji v plaintext. V Pythonu si pak otevřu soubor, vytáhnu data a zobrazím je/sepnu relé. V Pythonu také data do souborů budu ukládat.
Chci se vás poptat, jak bych měl podle vás namountovat filesystem na obou RPi.
- Mám udělat na jednom vyhrazenou složku a z druhého se připojit a sypat to vše na jedno místo?
- Nebo mám udělat na každém RPi vlastní složku s daty a namountovat to navzájem (RPi mount složka z RPi a současně na RPi mount složka z RPi)?
Osobně preferuju, ať si každý RPi plácá svoje data na svym písečku a cizí data ať si čte z toho druhýho (tedy možnost 2).
Závisí to na mých preferencích, chápu.
Řekněme, že když mi vypadne spojení, tak
RPi s LCD prostě jen nevypíše teploty z kotelny, který kvůli výpadku nevidí.
RPi v kotelně při výpadku uvede relé do safemode, tedy do stavu, jako kdyby žádný RPi nebylo.
Další z otázek je nasnadě - jakým způsobem namountovat filesystemy? Udělat si klíč bez hesla a jet přes SSHFS? NFS? Přenášet soubory přes FTP (

)? Zároveň bych potřeboval nějakej failsafe mode - když budu jedno RPi restartovat, tak aby se mi provedl mount automaticky znova (tedy "obnovil" automaticky).
Připomínky ode mne:
Python 2.7 ("stará verze") vyhovuje i do budoucna, protože jakmile to jednou pojede, odmítám na to víc hrabat ("zakonzervuju" to). Netřeba řešit, proč to nepíšu v 3.x. Pravděpodobně nakoupím další SD karty, na které si dám image funkčního řešení, stejně tak koupím i rezervní RPi a LCD. Tohle prostě bude fungovat minimálně dalších 30 let, ideálně 50.
Nechci jít do nějakýho high-level řešení jako třeba ukládat data do MySQL apod.
Nechci v Pythonu řešit síť (třeba předávání dat přímo po síti mezi dvěma skriptama)
Předem díky za názory a podněty.
K obrázku: Červená = obývákový RPi, modrá = kotelnový RPi, černá čára ukazuje očekávaný směr toku dat (zobrazit data z čidel na LCD), přerušovaná čára značí, že to možná někdy bude. Relé na obrázku nejsou, protože ještě nejsou připojená (ještě k nim chybí kus cesty).