Zdravím, podobné věci jsem před léty řešil na kernelech 2.4.3x, pravda většinou v Redhat 7.3 (defakto asi obdoba RH EL 2.x, ale RHEL 3 bude stejný, protože jádro 2.4). Problém je imho v nedokonalosti té ide emulace v novějších SATA řadičích, v rámci té IDE emulace jsem cestu ke zrychlení fakt nenašel, na některých deskách byla prostě pomalá. Bylo nutné připravit jádro a initrd na použití adekvátního sata chipsetu (bylo to pod scsi kategorií ovladačů, používal jsem desky s Intel PIIX chipset, takže ata_piix driver), v BIOSu přepnout na native sata, (v initrd/grub/fstab na /dev/sdx), říkalo se tomu enhanced mode, teoreticky možná i ahci režim, prostě rozhodně ne sata raid a ne ide emulace a nabootovat. A rychlost disků byla najednou super. Bylo bežné kompilovat vlastní jádro (vanilla z netu), poslední dostupné z té řady 2.4., přidával jsem toho do něj víc, třeba síťovky nebo nat/conntrack moduly pro pptp/h323 apod.
Neříkám, že je to easy postup a nevím, jaký diskový řadič či chipset má použitý stroj, případně jak moc postačí RHEL 3 jádro, třeba by ani to last vanilla nemělo dost nový driver ..., takže dnes bych pro podobnou "archeologii" asi spíš použil virtualizaci, což zde už někdo navrhoval. Na serverový real hw nějaký hypervizor ala vmware esxi free nebo obecně soudobý OS, který zvládám spravovat, a do toho virtuálka toho RHEL 3 a virtualizovat jí IDE disk, pak bude rychlost ok. Vmware esxi umí i pci passthrough, takže dokáže promapovat do virtuálky vybraný kus real železa ...