Nejdriv k OT hemzum, neda mi to.
Spolehlivé ve smyslu, že by se Rusové konečně naučili pájet?
Pajene spoje jsou ve spouste odvetvi povazovane za nespolehlive, napr. v takovym pro spoustu z nas dulezitym poli pusobnosti jako jsou metalicke telekomunikacni spoje.
Naše země nemá (..) vlastní satelity, (..)
Nojo, to ses strefil zrovna do 2-3 roky trvajiciho okna, kdy je to pravda. Faktem je, ze predchozi druzice mela nefunkcni (zablokovanej) payload, ale i tak obdivuju partu, ktera to se seskrtanym rozpoctem v divocine okolo 1990 dala dohromady tak, ze aspon druzice a elektronika pristroje fungovala. Jinak si budu prat, abychom sice treba nemeli vlastni druzice, ale nase prispevky do mezinarodnich byly na urovni.
Ale fakt je, že stíhačky nevyrábíme.
Ja myslel, ze jo. Nebo aspon skladujeme v ochrannejch foliich.
Ted trochu k tematu.
už jste někdo zkusil ten ruský procesor Bajkal?
To je něco jako ten mýtický Elbrus, který vyvíjejí už 20 let?
Neznam ani jedno. O Bajkalu slysim prvne. Tam mi prijde ponekud nezajimava skutecnost, ze pouzivaji licencovana jadra -- tim podle me hlavni pripadna hodnota mizi (proc radsi nejdou cestou RISC-V..., jako treba Indove). Z tohoto pohledu by byl zajimavejsi Elbrus, ale tam popravde ani netusim, jak vypada ta rodina -- zjevne se pod timtez nazvem schovavaji naprosto odlisne, architekturalne jine (napr. VLIW) a nekompatibilni rady. Treba o nich pan Tisnik casem neco napise :-)