[...]vše valil v příkazové řádce, a když potřeboval na net, tak si otevřel firefox [...] Jestli tohle nějaká šílenost, co zvládl jen můj učitel na vejšce a já jako začátečník to nejsem schopen realizovat, tak mi to hned řekněte a já to přeinstaluji a dám tam grafické prostředí.
spatne si pochopil to co ucitel mel, on MEL nejake graficke prostredi, ale mel v nem pustene okno "terminalu" (pripadne se mohl prepinat na regulerni textovou konzoli), pokud si nevidel "prikazovy radek" i firefox najednou...
jednoduse se da rict ze je "desktopove prostredi" nebo jenom "spravce oken", rozdil v pouzivani/zprovozneni/konfiguraci je pro zacatecnika zbytecnej, takze nainstaluje Xfce prostredi, to nebude NTB nijak zatezovat (Linux neni Windows), komplet Xfce (tedy plocha, pruzkumnik, panel se start, apletama site,hodin atd) vcetne nahozeneho Linux jadra zakladnich aplikaci (ktere by si stejne mel i pri behu bez grafiky) zabere 200MB, zatez CPU jednotky procent pri zatizeni, promile procent bez zatizeni...
jinak nemusis nic preinstalovat (opet nejde o Windows), muzes Xfce snadno do stavajiciho
nainstalovat, i kdyz v zavislosti na tom co vlastne nainstalovane mas, to muze byt pro zacatecnika(kterej se to nechce naucit) zbytecne komplikovanejsi, nez vzit
LiveCD s Xfce a nainstalovat to na tuknuti komplet...