MLC vs SLC sd karta/usb pro raspberry PI jako server

MLC vs SLC sd karta/usb pro raspberry PI jako server
« kdy: 27. 12. 2016, 17:01:42 »
Zdravím,
už delší dobu rozmýšlím, jaké "disky" dát pro raspberry pi 3, na kterém běží mariadb+uwsgi+nginx a ještě pár dalších věcí.
Většina věcí je čistě v RAMce, takže jediné, oc by se mělo zapisovat, jsou data v db a logy.
Už se tu o tom bavilo v jednom tématu jako OT...
Chtěl bych tam mít jen SD kartu, ale klasické nic nevydrží a šly by do kopru brzo.
Proto mi to nadhodil jeden člověk, že bych si měl koupit SLC SD kartu, ale bohužel 4GB stojí dost velké peníze.
Poté jsem přemýšlel, že bych vzal odroid nebo banana pi, protože mají emmc, ale ty jsou jen MLC.
Další možnost je mít MLC sd kartu s vyšší životností viz: https://www.mironet.cz/adata-industrial-micro-sd-karta-4gb-bulk-0-az-70c-33mbs-10mbs-bulk+dp232894/ ale u té nevím, jak dlouho může cca vydržet...
Další možnost je klasická SD karta + SLC usb na data a logy: http://www.k24.cz/product/171527/Mach_Xtreme_ES_SLC_8GB_USB_3_0_140_MB_s_60_MB_s.html
Co si o tom myslíte vy? Myslíte, že by MLC industrial micro sd karta mohla stačit?

Kolemjdoucí

Re:MLC vs SLC sd karta/usb pro raspberry PI jako server
« Odpověď #1 kdy: 27. 12. 2016, 17:30:49 »
Žádnou SD kartu bych nikam nedával. Pokud by to mělo něco vydržet, tak ta karta vyjde tak na pětinásobek ceny RPi, no a to se teda vopravdu  ale vopravdu vyplatí!!!!

« Odpověď #2 kdy: 27. 12. 2016, 17:47:36 »
No ale klasický disk tam dát taky nemůžu, takže jedině sd/emmc/usb.

Kit

« Odpověď #3 kdy: 27. 12. 2016, 17:54:49 »
No ale klasický disk tam dát taky nemůžu, takže jedině sd/emmc/usb.

Co ti brání v použití klasického, resp. hybridního disku?

« Odpověď #4 kdy: 27. 12. 2016, 17:57:33 »
Potřebuju, aby se vešel do té malé krabičky pro raspberry...
Navíc už je to taky drahá záležitost...

Kit

« Odpověď #5 kdy: 27. 12. 2016, 18:12:34 »
Potřebuju, aby se vešel do té malé krabičky pro raspberry...
Navíc už je to taky drahá záležitost...

Koukám, že průmyslový microSD 4 GB SLC stojí jen asi 1500 Kč. Vraž  to tam a máš klid.

« Odpověď #6 kdy: 27. 12. 2016, 18:15:36 »
Tak to jsem asi koukal špatně. Já co našel, tak  byly všechny 3k+.
Ale i tak je to hodně, když to raspberry prodávám za 4k, tak cenu vzroste o polovinu.
To to industrial MLC je opravdu tak špatné?
A nebylo by lepší read only system na sdčku a data na SLC usb? Přecijen bych ušetřil minimálně tisícovku.

Kolemjdoucí

« Odpověď #7 kdy: 27. 12. 2016, 18:16:32 »
Asi těmhle postupům moc nerozumím; zadání "aby se to vešlo do plastové piskly od RPi" a teď budu hledat rovnáky na vohejbáky, aby se tam daly ukládat data. WTF.

Koupil bych něco s mSATA, do toho vrazil nějaké SSD (třeba velmi slušné ADATA SP310 se dá koupit za cca 700) a tím by to skončilo.

Kolemjdoucí

« Odpověď #8 kdy: 27. 12. 2016, 18:18:39 »
když to raspberry prodávám za 4k

To je asi vtip?! Ty voe za 4k si koupím APU.2 i s tím SSD diskem, proč bych si za ty šílený prachy měl kupovat nějakou hračku pro školní děti?

« Odpověď #9 kdy: 27. 12. 2016, 18:20:33 »
Je k tomu tiskárna za ty peníze...
Ono taky je ta SD karta lepší, protože USBčka sdílí společně s ethernetem jeden USB port, takže by to bylo dost pomalé.
Nenašel jsem žádnou picodesku do 1200kč s mSatou...

#

« Odpověď #10 kdy: 27. 12. 2016, 18:37:28 »
Tvl to asi nemate moc dobrej business model, kdyz te polozi zvyseni ceny zarizeni o 1500 ... mozna bys to mel rovnou zabalit ten projekt EET, kdyz vidim, co vymyslis.

« Odpověď #11 kdy: 27. 12. 2016, 18:39:16 »
No jo...Určitě bychom to měli zabalit. To by ti udělalo radost viď ? :) Hejtuj si někde jinde. Děkuju.
Nechceme zvyšovat cenu zbytečně, když to jde i jinak.
BTW ty SSD disky jsou MLC stejně jako ta SD karta, tak nevím, čím by mi to pomohlo.

Kit

« Odpověď #12 kdy: 27. 12. 2016, 18:53:35 »
BTW ty SSD disky jsou MLC stejně jako ta SD karta, tak nevím, čím by mi to pomohlo.

Tohle ruční kompletování nemá při těchto cenách smysl. Kup si desku s již integrovaným SSD SLC. Popisované služby rozběhnu i na svém tabletu, který jsem kdysi koupil za 2 kKč a mám to i s dotykovým monitorem a WiFi. Když k tomu přes USB připojím levnou tiskárnu, jsem na 3 kKč a vím, že se mi to za pár dní nerozsype.

« Odpověď #13 kdy: 27. 12. 2016, 18:57:45 »
Hmmm, máš odkaz na nějakou takovou desku? Něco takového by bylo fakt super, ale pochybuju, že něco tkaového najdu. Všechny ty desky mají MLC eMMC.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #14 kdy: 27. 12. 2016, 19:01:26 »

Treba v tom, ze SSD disk by mel mit vyresen wear levelling, cimz bych si u SD karty nebyl jist. Treba takove existuji, ale asi te nebudou ty ze supermarketu, ktere asi nejsou o nic lepsi, nez levny USB flash disk.