Maily poslané na Centrum.cz končí ve spamu

Tuxik

• 1 473
    • Zobrazit profil
Re:Maily poslané na Centrum.cz končí ve spamu
« Odpověď #15 kdy: 01. 12. 2016, 09:21:43 »
Problém vlastního mailserveru je v garanci dostupnosti. Nejde ani tak o správu SW, ale může zdechnout i HW, ale co je úplně nejhorší řada ISP při jakémkoli nestandardním provozu (což je pro ně cokoli krom prohlížení webu a stahování) začne dělat klientovi problémy, protože to je prostě podezřelé a určitě má zavirovaný PC  ;D
Ano, vzpomínám si na hádku s jedním ISP... šlo o zcela legální penetrační testy jednoho systému. Seděli jsme u kolegy doma, snažili se ublížit jednomu našemu serveru a z ničeho nic šlus. Na webu se objevila hláška, že přípojka byla zablokována. Dvouhodinovej rozhovor s ISPíkem, kterej si nechtěl nechat vysvětlit, že to není žádný vir. Nakonec nám vnutili, že za 1000 tam dojede technik, "odviruje to" a přípojku povolí. Dojel technik, našel tam dva magory "obskládaný" Linuxem, dal si s náma kafe, nechal si - narozdíl od blbce na telefonu - vysvětlit, co že to děláme, povolil přípojku a odjel. Samozřejmě se nic neplatilo, naopak měl kolega měsíc internet zadara jako omluvu :D

j

« Odpověď #16 kdy: 01. 12. 2016, 09:50:24 »
Problém vlastního mailserveru je v garanci dostupnosti. Nejde ani tak o správu SW, ale může zdechnout i HW, ale co je úplně nejhorší řada ISP při jakémkoli nestandardním provozu (což je pro ně cokoli krom prohlížení webu a stahování) začne dělat klientovi problémy, protože to je prostě podezřelé a určitě má zavirovaný PC  ;D
Myslis ze vlastni server bude mit stejny problemy jako nedavno guugl? ;D Teda ja ti nevim, ale i pro stredne velkou firmu ( u ktery uz stejne neni co resit, protoze to pojede na nejakym virtualnim clusteru), je nahrada HW pro MTA otazkou navstevy nejblizsi garaze = do hodiny to jede znova.

Ano, email ve tvaru "karel@vocaskovi.cz" občas nevzdělané úředníky, ale i jiné osoby, lehce mate. Několikrát jsem se setkal s námitkou typu "ale ten email musí být platný, něco vám na něho budeme posílat", ale vždy se nechali uklidnit, že je to v pořádku.
Chystam se pri nejaky prilezitosti nas byrokratickej aparat otestovat ... na hackovany domene s hackovanym mailem ... at si to uzijou ;D ... neco jako františek@skočdopole.eu. Google na to mailovat umi. Ale ono velmi casto bohate staci, kdyz jim das mail co je na tercialni domene a uz jim to nevoni ...

Tuxik

• 1 473
    • Zobrazit profil
« Odpověď #17 kdy: 01. 12. 2016, 10:05:36 »
Chystam se pri nejaky prilezitosti nas byrokratickej aparat otestovat ... na hackovany domene s hackovanym mailem ... at si to uzijou ;D ... neco jako františek@skočdopole.eu. Google na to mailovat umi. Ale ono velmi casto bohate staci, kdyz jim das mail co je na tercialni domene a uz jim to nevoni ...
Tak tento experiment by mě celkem zajímal :D Ale bacha, aby jim diakritika v mailu nezbourala půlku státních systémů a tebe pak nezavřeli za kyberútok :D

expert

« Odpověď #18 kdy: 01. 12. 2016, 10:15:27 »
Ahoj, mám dotaz jestli má někdo podobnou zkušenost s maily posílanými na Centrum. Z nějakého důvodu mi cca polovina mailů odeslaných z vlastního mail serveru na Centrum skončí v Centrumáckém spamu.

Rešil jsem nedávno podobný problém, ale s gmailem. Řešením bylo vytvořit SPF rule, což je TXT záznam u domény.

Příklad:

Kód: [Vybrat]
mojedomena.cz TXT "v=spf1 ip4:204.200.197.197 ~all"

Cílový mailserver si zjistí, jestli odesílatelova ip adresa souhlasí, a pokud ano, označí e-mail jako trusted.

expert

« Odpověď #19 kdy: 01. 12. 2016, 10:17:12 »
Ahoj, mám dotaz jestli má někdo podobnou zkušenost s maily posílanými na Centrum. Z nějakého důvodu mi cca polovina mailů odeslaných z vlastního mail serveru na Centrum skončí v Centrumáckém spamu.

Rešil jsem nedávno podobný problém, ale s gmailem. Řešením bylo vytvořit SPF rule, což je TXT záznam u domény.

Příklad:

Kód: [Vybrat]
mojedomena.cz TXT "v=spf1 ip4:204.200.197.197 ~all"

Cílový mailserver si zjistí, jestli odesílatelova ip adresa souhlasí, a pokud ano, označí e-mail jako trusted.

Aha, sorry, přehlédl jsem, že SPF již máš, takže v tomhle problém není.

mail sluzba

Re: jakej mejl?
« Odpověď #20 kdy: 02. 12. 2016, 06:45:16 »
Ted by to tedy chtelo doporuceni, jakou bezplatnou sluzbu si pro osobni mail vybrat ...

O VPS jsem uz drive take uvazoval, ja bych i podle nejakeho navodu to dokazal nakonfigurovat, na X-tej pokus mozna i spravne a asi to tak postupem casu nakonec skonci (treba az prestane toho vocasa prekupnickyho bavit platit zbytecne penize za vlastnictvi domeny o kterou bych mel zajem, na ktere nic, ale vubec nic neprovozuje).
Ale co ta hromada ostatnich lidi, kteri by chteli neco doporucenihodneho a pritom stale bezplatneho? Ti si tezko zaplati VPS a nasadi tam linuxovej mejlak ;)

Nikdo zadnej napad? Co treba ProtonMail, o kterem se na rootu kdysi zminovalo celkem casto? (jsem si vedom ze to "secure" neplati kdyz komunikuje s mejlakem kterej to secure neumi - typicky vsechny bezne mejlove sluzby)

Tuxik

• 1 473
    • Zobrazit profil
Re: jakej mejl?
« Odpověď #21 kdy: 02. 12. 2016, 08:29:40 »
O VPS jsem uz drive take uvazoval, ja bych i podle nejakeho navodu to dokazal nakonfigurovat, na X-tej pokus mozna i spravne a asi to tak postupem casu nakonec skonci (treba az prestane toho vocasa prekupnickyho bavit platit zbytecne penize za vlastnictvi domeny o kterou bych mel zajem, na ktere nic, ale vubec nic neprovozuje).
Ale co ta hromada ostatnich lidi, kteri by chteli neco doporucenihodneho a pritom stale bezplatneho? Ti si tezko zaplati VPS a nasadi tam linuxovej mejlak ;)

Nikdo zadnej napad? Co treba ProtonMail, o kterem se na rootu kdysi zminovalo celkem casto? (jsem si vedom ze to "secure" neplati kdyz komunikuje s mejlakem kterej to secure neumi - typicky vsechny bezne mejlove sluzby)

Trochu se obávám, že zadarmo ani kuře nehrabe. Vždy to bude něco za něco, budou tam nějaké reklamy atd. Aby někdo zadarmo provozoval službu, na kterou potřebuje servery, konektivitu, měl by řešit zálohy, uživatelskou podporu, musí se o to nějakým způsobem starat a to ideálně 24/7, to asi nebude tak jednoduché. To by chtělo nějakého sponzora, ale ten zase bude chtít výměnou nějakou reklamu... těžko říct. Buď by to mohlo jít řešit cestou placených a neplacených účtů s nějakým omezením, nebo formou dobrovolných příspěvků, ale obávám se, že stejně chce nakonec každej vyždímat penízky a pokud něco takového existuje, nebo nově vznikne, stejně to dřív nebo později zase někdo zmrší. Navíc malá krásná služba zase nebudí dostatečnou důvěru.