Samba uživatelé

xunil

Samba uživatelé
« kdy: 03. 11. 2016, 16:46:25 »
Zdravím,
možnosti jak vést v sambě uživatelé je více.
Je lepší vytvořit každému uživateli účet dle win (win7) a ti se pak připojují automaticky, nebo vytvořit jednoho uživatele pomoci kterého si pak připojují disk?
Jedná se o max. 10 uživatelů kteří mají stejná práva a téměř se nemění. Je nějaká nevýhoda mít jen jednoho uživatele v sambě?
Nejvíce asi vadí nemožnost rozložení práv které v tomto případě tolik nevadí.
Je naopak nevýhoda vytvoření účtu dle win pomocí kterého se hlásí k sambě?
První mě napadá změna hesla u win.
Jak to máte v praxi?

Jdjdj

Re:Samba uživatelé
« Odpověď #1 kdy: 04. 11. 2016, 07:18:33 »
Pokud nepotřebuješ přidělovat práva tak ti stačí v sambě jeden uživatel a všechna přihlášení na něj mapovat. Pokud nepotřebuješ ochranu dat, do samby může klokoliv z lokálu tak je to jednoduché a uděláš anonymního uživatele. Pokud chceš udělit přístup jen těm deseti a nikdo jiný se tam dostat nesmí tak budeš muset sítový disk přihlašovat s oprávněním což ti přidělá práci a možná máš skrity, ale tam zas lidi uvidí to heslo. Pokud máš v sambě oddělené uživatele tak se tam bez problému dostanou, ale zas měníš heslo na dvou místech - linux a windows, ale zas můžeš práva ladit provkaždého.

Lepší neni ani jedna možnost - záleží co potřebuješ a na to ti nikdo neodpoví. Nejbezepečnější a nejspolehlivější je pochopitelně samostatný účer pro každého.

xunil

« Odpověď #2 kdy: 07. 11. 2016, 12:15:06 »
Tak nějak jsem to tušil, ale raději se ptám.
Díky

Cek

« Odpověď #3 kdy: 07. 11. 2016, 14:15:17 »
Robustnejsi varianta, i když tady nejspis s kanonem na vrabce, by byla rozjet Active Directory na Sambe (pouze pokud jsou ty stanice Win7 Pro). Pak muzes udelat skupinu, te dat prava na sdileni, prihodit do ni ty spravne uzivatele a hesla a spol. u sdileni vůbec neresit.

Ale na jedno sdileni pro 10 lidi je to dost overkill, pokud to nevyuzijes i jinde :-)

xunil

« Odpověď #4 kdy: 08. 11. 2016, 10:53:54 »
Na stanicích jsou Win7 Pro.
Active Directory mi už příjde jako zbytečné. Nevím co by v tomhle případě pomohlo přejít na AD. To by se dalo využít u více uživatelů. Do 10 uživatelů se to asi moc nepoužívá.