Prosba o radu - rozdělení paměti

Re:Prosba o radu - rozdělení paměti
« Odpověď #15 kdy: 03. 11. 2016, 00:32:28 »
Chces len jeden /boot a grub pre obe distribucie? /home bude tiez zdielany medzi distrami?
jj... přesně tak jsem si to představoval... Jinak ta tvou radu asi uskutečním, pokud se zbavím své paranoi ze zbytečných zápisů na SSD a možná nereálné představy urychlení IO na RAM oproti SSD.

« Odpověď #16 kdy: 03. 11. 2016, 00:45:47 »
Pokud chceš druhou distribuci "na hraní a na poznávání", dej si ji do toho VirtualBoxu ... Dual boot je opruz. SSD Tvojí velikosti stojí tisícovku, to je spotřební zboží, tak ho nešetři.

Pro mé účely mi dual boot nijak nevadí.
Nemám s provozem „nešetřeného“ ssd žádnou zkušenost, takže jsem možná totálně mimo mísu, ale třeba půlroční nebo roční frekvence problémů s nečitelným sektorem by mi vadila bez ohledu na cenu.

Palo M.

« Odpověď #17 kdy: 03. 11. 2016, 05:20:17 »
Práve nedávno som sa zaoberal podobnými otázkami, takže pár rád odo mňa:

1. V Debiane si pozri /etc/default/tmpfs. Dá sa tam jednoducho nastaviť, čo všetko (zo zmysluplných možností, teda /run, /run/lock a /run/shm ktoré sú štandardne zapnuté, plus /tmp, ktoré je štandardne vypnuté) má byť v RAM a tiež sa tam dá špecifikovať, akú maximálnu časť pamäte to môže zožrať. (Malá poznámka: /var/run je myslím od Wheezy-ho symbolický link na /run a inú časť /var mountovať z pamäte nemá v tvojom prípade opodstatnenie).

2. Swap daj normálne ako oddiel na SSD, ale nastav parameter kernelu vm.swappiness=1 pomocou sysctl, permanentne napríklad pomocou
Kód: [Vybrat]
echo "vm.swappiness=1" >> /etc/sysctl.d/local.confTým síce budeš mať swap alokovaný pre prípad, že by ti pamäť dochádzala (s tou javou dosť pravdepodobné), ale tendencia systému swapovať bude veľmi malá (prípadne môžeš skúsiť aj hodnotu nula, ale vtedy vraj práve s javou môže nastať Out Of Memory...)

3. Na buildovanie skús používať tiež ten SSD (systém sa postará o cachovanie diskových I/O bez toho, aby si sa v tom nejako brutálne rýpal a SSD je fakt dosť rýchle).

4. Životnosť SSD v takomto použití podľa zdrojov z internetu nemá zmysel riešiť (UTFG keď neveríš), pravdepodobne vydrží viac než celý zvyšok stroja (pokiaľ ide o opotrebenie pamäťových buniek - netýka sa náhodného zlyhania ktoré sa ale môže stať hocijakému disku a rieši sa klasicky zálohovaním). Takže sa neboj toho dať tam swap alebo /var. Akurát si daj pozor na browsery, ale keď chceš mať /home na HDD, tak to nebude také tragické.

5. (tip na zváženie) Pouvažuj o použití BTRFS na tom SSD. Aspoň ti nebude v hlave vŕtať žurnálovanie... A mohol by si si potom vystačiť aj s jedným oddielom (systém "na hranie" dáš do BTRFS subvolume, čím získaš flexibilitu a nemusíš zbytočne fragmentovať SSD v pomere 2:1).

assadasd

« Odpověď #18 kdy: 03. 11. 2016, 05:49:24 »
1. ram nechaj ako ram
2. na najjednodnuchsiu spravu, nemusis ani lvm, staci ked das disk na 3 casti - grub, system 1, system 2
3. na system 1 a system2 si daj file swap - cez swapon/swapoff mozes kedykolvek zapnut,vypnut swap podla potreby, cez dd vytvories tie files (najdi si to na google - file swap)

efekt - system kde budes mas v grube (minimum particia, dal by som tam asi 50mb to by malo stacit) ulozene nastavenia, booty budes mat s ostatnymi files na system1/system2, a ked budes mat malo ram, pridas swap cez swapon /swap01 napriklad.

a nepotrebujes ani lvm, proste disk das na pomer pct 5/47.75/47.5 napriklad... (samozrejme grub instaluj manualne na tu najmensiu particiu)

assadasd

« Odpověď #19 kdy: 03. 11. 2016, 05:55:11 »
ps doplnujem aspon nejak prikazy k tomu fileswap...

dd /swap01 //detailnejsie si nepametam
mkswap /swap01
swapon -f /swap01

vyhoda fileswapu - muzes napr. pres bash skript zapinat swap az pri potrebnem vykone (vypinat bych ho nedoporucoval ale kdyz si das free -m, a bude potreba treba 2gb swap a budes mit 6gb files nepouzitych ready pre swap, ze zapne file 01-04), prakticky vytvor si takto dynamicke skalovani podle vyuziti ram/swap......

« Odpověď #20 kdy: 03. 11. 2016, 06:52:42 »
proč nešetřit zápisy na SSDčko
Auto si taky kupujes aby sis ho vystavoval v garazi namisto jezdeni s nim?
Děkuji za možnost editace příspěvku.

bilbop

« Odpověď #21 kdy: 03. 11. 2016, 07:36:59 »
ps doplnujem aspon nejak prikazy k tomu fileswap...

dd /swap01 //detailnejsie si nepametam
mkswap /swap01
swapon -f /swap01

vyhoda fileswapu - muzes napr. pres bash skript zapinat swap az pri potrebnem vykone (vypinat bych ho nedoporucoval ale kdyz si das free -m, a bude potreba treba 2gb swap a budes mit 6gb files nepouzitych ready pre swap, ze zapne file 01-04), prakticky vytvor si takto dynamicke skalovani podle vyuziti ram/swap......

ps tu pridavam navod k tom swap file....

http://www.cyberciti.biz/faq/linux-add-a-swap-file-howto/

« Odpověď #22 kdy: 03. 11. 2016, 07:42:12 »
proč nešetřit zápisy na SSDčko
Protože je to komplikace, která nemá skoro žádný přínos. SSD zase nejsou tak špatné, abyste musel řešit každý zápis, a s největší pravděpodobností ten disk přestanete používat dřív, než byste narazil na problémy způsobené častým zápisem.

Až doteď jsem v poho žil se 4GB, takže 8GB mi připadá dost velkej komfort.
8 GB RAM je dnes už spíš méně. Pro kancelářskou stanici s webovým prohlížečem a kancelářským balíkem bych to považoval za dostatečné, pro vývojáře už bych doporučoval víc, 8 GB bylo akorát před pár lety. Neznamená to, že by se s 8 GB nedalo pracovat pokud už to někdo má, moje pracovní stanice má teď také jen 8 GB, protože něco nového vybírám dlouho. Ale rozhodně bych 8 GB nepovažoval za nějaký přebytek, abych vymýšlel, jak z toho něco ukrojím.

prostor pro buildování v RAM mi připadá taky fajn (častej zápis a maximální urychlení IO operací)
Tohle dostatečně řeší SSD. Navíc nemusíte pořád myslet na to, že máte ta data z RAM ještě synchronizovat na nějaké trvalé úložiště, stačí běžná synchronizace DVCS.

noef

• 897
    • Zobrazit profil
« Odpověď #23 kdy: 03. 11. 2016, 08:02:13 »
K tem 8GB, zatracene zalezi na tom, v cem delas. Chapu, ze pro nejake embeded veci, kde se pocita kazdy bajt, neni potreba stanice s 32GB pameti. Ale jak pisi ostatni, 8GB pro bezneho vyvojare je dost malo, urcite ne nejaky luxus, je to podprumer. To me prestavalo stacit i pri vyvoji FE v JavaScriptu a obcas to zacinalo swapovat (jako pravda, widle, tux na tom bude asi lepe). Kdyz jsem si hral s velmi malym projektem pro Android, tak 8GB tezce nestacilo (2x IDE, build demon, emulator, servrova cast, desktop client, prohlizec). Kdyz vidim, jak backendisti v praci maji vyvojove DB, ktere se pocitaji na giga, tak IMO 16GB bude pro bezneho vyvojare minimum a bude se nejspis rozhodovat mezi 16, 32 nebo vice.

Podobne s SSD - buildit z HDD je za trest. Velmi me prekvapilo, ze build FE, ktery pod Widlema trval pres 1.5 minuty, tak pod Tuxem probehne za neco malo pres minutu. Ze stejneho SSD i FS. Takze i OS muze delat propastny rozdil.

« Odpověď #24 kdy: 03. 11. 2016, 08:25:11 »
Palo M., assadasd, bilbop,  Filip Jirsák, noef:
Díky moc za konstruktivní rady a zkušenosti, hlavně tobě Palo. Hrát si budu určitě a jestli to bude nebo nebude mít přínos si holt musím zažít sám :-) Jo... a hned jak dorazí, omrknu jak je to tam rozdělený s těma SO-DIMMama a naplánuju upgrade na 16GB

Auto si taky kupujes aby sis ho vystavoval v garazi namisto jezdeni s nim?

Určitě ho šetřit nehodlám, ale kdybych se držel tvé alegorie, tak jsem si koupil silniční auto a nechce se mi ho moc trápit v terénech.
« Poslední změna: 03. 11. 2016, 08:33:46 od J. Ghibulo »

nobody(ten pravej)

« Odpověď #25 kdy: 03. 11. 2016, 14:36:20 »
[...]a nepotrebujes ani lvm[...]
nepotrebuje ani pocitac, ale s nim se bude programovat lepe a s lvm se bude lepe pracovat s rozlozenim disku ;)

[...] dd /swap01 //detailnejsie si nepametam [...]
to vysvetluje tvoji zmatenost, psat spatne prikaz znamena absolutni jeho nepochopeni a nulovou napomoc, opravdu na neco co doporucujes... ? ;)

vyhoda fileswapu - muzes napr. pres bash skript zapinat swap az pri potrebnem vykone[...]
pres bash skript muzes samozrejme zapnout vypnutej swap nezavisle na tom jestli jde o swap-oddil, nebo swap-soubor... muzes treba i vytvorit swap oddil, aktivovat, pak deaktivovat a oddil smazat...