Herní PC a televize

Herní PC a televize
« kdy: 21. 10. 2016, 21:13:08 »
Zdravím,

chtěl bych vás poprosit o zkonzultování následující situace.
Budeme se stěhovat do nového domu a věci se budou kupovat nový.
Moje představa byla taková, že by jsme měli 50” TV a u ní htpc (případě jiný přehrávač) pro přehrávání multimediálního obsahu.

Zároveň bych chtěl herní pc s monitorem a to jsem měl v plánu umístit do pracovny.
Tyto dvě místnosti jsou hned vedle sebe, takže mě napadla následující myšlenka:

Hraní na větší obrazovce umocňuje požitek z hraní, takže bych herní pc zapojil na tv (otázkou je, zda se vůbec dá hrát na 50” tv - křeslo od obrazovky bude 3,5m. Taky jestli střílečky budou plynulý. Nejspíš na větší obraz bude potřeba výkonnější hw. Nejsem žádný profi hráč, ale multiplayer by jsme si občas zahrál, taky aby odezva nebyla vysoká.)

Mít počítač postavený v obýváku u tv nebude vzhledný, proto bych ho mohl strčit do pracovny, skrz zeť provrtal otvor, kterou bych protáhl kablík k TV (kabel by musel být dlouhý cca 7m, nemůže taková délka dělat problémy?). 
Další otázkou je, jak pc zapínat, běhat do vedlejší místnosti ztrácí jednoduchost, tak by mě zajímalo, zda se mechanické tlačítko dá nahradit např. ovladačem? Jinak je to asi bezvýznamné.
Jaké to je hraní z gauče / křesla?

Tímto bych nepotřeboval druhé pc, ale stačil by mi lacinější ntb, který bych používal na běžné domácí věci a mohl ho kdykoliv vzít kamkoliv na cesty.
Pokud budu myslet dopředu, čistě teoreticky by se dalo pc využít i k virtuální realitě, např. HTC Vive, tz. že bych musel skrz zeď vést hned několik kabelů pro další ovladače. Postrádá to jednoduchost, ale zase se dá sedět v pohodlí sedačky a pc bedna neničí vzhled obývací stěny.
Jsem ve fázi, kdy se nerozhoduju o konkrétních komponentech, ale pouze systému, jak bych chtěl, aby to fungovalo.
Jsem si vědom, že to co jsem výše popsal, nebude stát malé peníze, ale bude se to kupovat postupně..
Ta myšlenka asi není úplně standardní věc, takže bych Vás rád poprosil o Vaše praktické zkušenosti nebo proč si myslíte, že by to nemohlo nebo nebylo vhodné takto používat popřípadě jak by jste to řešili vy.
Děkuji
« Poslední změna: 23. 10. 2016, 22:53:38 od Petr Krčmář »

občas hraju

Re:Herni PC a televize
« Odpověď #1 kdy: 21. 10. 2016, 22:13:34 »
Odpovím na část dotazů.
Hrát na televizi se dá. Je potřeba si uvědomit, že běžná televize má podstatně horší herní parametry (odezva), než běžný monitor, ale dá se s tím žít.
Tedy pokud hraješ pomalejší hry jako strategie a občas třeba World of Warships. Sedět v křesle a mít na opěradlech položenou desku s klávesnicí a myší se taktéž dá. Jestli je to lepší/horší než sedět u stolu na kancelářské židli považuji za subjektivní věc.
Pokud bys chtěl hrát s konzolovým ovládačem, tak tam není co řešit, to je v křesle pohodlné velmi.
Jiná situace může být u hodně rychlých her, jakou jsou ty střílečky. IMHO to nebude problém, pokud nebudeš chtít hrát na hodně vysoké úrovni, ale to fakt hádám, střílečky jsem na televizi nikdy nehrál.
Plynulost hry je dána tím jak máš výkonný hardware a v jak velkém rozlišení a s jakými detaily chceš hrát. Velikost zobrazované plochy je putna. Předpokládám, že si nekoupíš extra drahou televizi a i na 50 palcích budeš mít rozlišení 1920*1080. Cože je celkem standard na monitorech a běžné herní PC to zvládá.

Technicky:
Počítač a televizi propoj HDMI kabelem, kde není 10 metrů žádný problém. Tím máš vyřešen obraz a zvuk.
Pak musíš tu hru ovládat, čili klávesnice a myš. Velmi doporučuji, abys do obýváku dotáhl z počítače USB prodlužovák (samo aktivní - s repeaterem) a teprve tam dal bezdrátový vysílač. Určitě se nechceš trápit, že myš nebude 100% spolehlivá.
Pokud máš problém dojít vedle do místnosti a zapnout tam PC, tak existují třeba appky na mobil, co ti zapnou PC přes wake-on-lan. Problém (vlastně spíš jenom nepohodlná věc) ale může být se zobrazováním. PC bude bootovat vždy na primárním monitoru (nebo ne? opravte mě kdyžtak), ale to je ti jedno, windowsy se potom pustí na tom monitoru, kde běžely naposledy. Takže pak budeš muset mačkat zkratku Win+P, abys viděl obraz na televizi. Pokud nemají televize a monitor stejné nativní rozlišení, tak nechceš používat duplikaci obrazu, ale zobrazení pouze na jednom monitoru. Dneska si třeba koupíš obojí s rozlišením 1920*1080, ale časem pak třeba budeš chtít mít monitor lepší.

O virtuální realitě nic nevím, nekomentuji. Bez ní to ale extra drahé nebude. HDMI kabel i USB prodlužovák jsou v řádu stokorun. Bezdrátový set klávesnice a myši může být opět od několika stokorun až po malé tisíce - záleží jaký luxus chceš.

Sten

« Odpověď #2 kdy: 21. 10. 2016, 22:27:02 »
Kromě výše uvedeného jde k televizi dotáhnout Ethernet a připojit tam Steam Link. To řeší audio, video i periférie. Ale na 7 metrů bude lepší HDMI+USB.

Na hraní z křesla doporučuji ovladač. Se Steam Controllerem jde ovládat i systém.

HTC Vive se připojuje opět na HDMI+USB.

kolemjdoucí

« Odpověď #3 kdy: 21. 10. 2016, 23:29:53 »
já podobnou situaci vyřešil koupí PS4 a nelituji toho. spíš si říkám proč jsem si jí nepořídil dřív

MP

« Odpověď #4 kdy: 22. 10. 2016, 12:21:08 »
Da. Ale rozhodne doporucuji si televizi/oci otestovat na vzdalenost, na kterou bude umistena. Moje dost slusna plasma napriklad neni pro me vhodna na hry typu WoT/WoW, Zaklinac, protoze proste ty detaily/texty nevidim dostatecne ostre.

Lael.Ophir

« Odpověď #5 kdy: 23. 10. 2016, 02:20:06 »
"Občas hraju" to popisuje celkem přesně. Mám do obýváku nataženou kombinaci HDMI + USB + SPDIF, k tomu připojenou TV + dongle na bezdrátovou klávesnici+myš + receiver. Protože ty kabely mají 15 metrů, tak používám optické konvertory, ale na minulém místě jsem jel prostě přes kabely (na USB se dělají aktivní prodlužováky tuším po 5m). Opatrnost doporučuji u různých ethernet media convertorů a SW řešení (Steam Link).
Klávesnici + myš mám standardní, plus když jsem v křesle, tak používám něco jako dálkový ovladač s klávesnicí, podobný Lenovo N5902. PC běžně používám v pracovně, kde je k němu připojený monitor + USB klávesnice a myš. Když chci PC na TV, tak prostě zapnu TV a ve Windows přepnu monitor. Používám na to nastavení Duplicate these displays, které má sice rozlišení jen 1920x1080 (protože televize víc neumí), ale když zapomenu přepnout zpátky na PC-only (s vyšším rozlišením) při vypínání TV, tak mám pořád obraz i na monitoru. Obraz přes HDMI nesedne na TV úplně přesně, bývá kousek oříznutý, nebo naopak kus TV není využitý. To řeší nVidia Control Panel a nastavení Desktop Resizing.

Hry jsou na TV vynikající zážitek, s odezvou TV jsem nikdy neměl problém. Upozorňuji že pokud jste k TV příliš blízko (ta moje je poměrně velká), tak si krásně vychutnáte obraz, ale na paření Counter-Strike to není, protože na tom velkém obrazu člověk nemá ty správné reakce.

Zamyslete se ale nad tím, jestli je to pro vás vhodné řešení. Na hry a přehrávání multimediálního obsahu stačí konzole. Následující platí o XBox One, ale u PS4 to asi bude podobné. K dnešním konzolím připojíte i klávesnici, můžete na nich použít browser, Skype a další aplikace. Pokud máte PC a konzoli na stejné síti (doporučuje se ethernet), tak můžete streamovat filmy i hudbu z PC na konzoli. Hry zase můžete streamovat z konzole na PC.
Výhodou je to, že konzole je nezávislá na PC, takže ostatní členové domácnosti můžou koukat na film nebo pařit hru, zatímco vy pracujete.  Já mám osobně k TV vyjma PC připojenou i konzoli, a občas přes Miracast/Continuum připojím i telefon.

dustin

« Odpověď #6 kdy: 23. 10. 2016, 09:08:58 »
Citace
Obraz přes HDMI nesedne na TV úplně přesně, bývá kousek oříznutý, nebo naopak kus TV není využitý. To řeší nVidia Control Panel a nastavení Desktop Resizing.

Je-li TV nastavená tak, aby nijak neměnila obraz, a má-li nativně stejné rozlišení jako z HDMI, je obraz přesně 1:1. Na dálkáči bývá tlačítko RATIO apod. a je potřeba si s tím pohrát. Bývá to přepnuté na nějaké úpravy.

občas hraju

« Odpověď #7 kdy: 23. 10. 2016, 09:51:22 »
Citace
Obraz přes HDMI nesedne na TV úplně přesně, bývá kousek oříznutý, nebo naopak kus TV není využitý. To řeší nVidia Control Panel a nastavení Desktop Resizing.

Je-li TV nastavená tak, aby nijak neměnila obraz, a má-li nativně stejné rozlišení jako z HDMI, je obraz přesně 1:1. Na dálkáči bývá tlačítko RATIO apod. a je potřeba si s tím pohrát. Bývá to přepnuté na nějaké úpravy.

Je to tzv Overscan  https://en.wikipedia.org/wiki/Overscan
A zažil jsem televizi (s HDMI, nic extra historického, neznačkový výrobce), kde jsem nastavení, jak zapnout režim 1:1, prostě nenašel. Ale takových bude asi minimum.

Zamyslete se ale nad tím, jestli je to pro vás vhodné řešení. Na hry a přehrávání multimediálního obsahu stačí konzole. Následující platí o XBox One, ale u PS4 to asi bude podobné. K dnešním konzolím připojíte i klávesnici, můžete na nich použít browser, Skype a další aplikace.

S tím zamyšlením rozhodně souhlasím, ale to tazatel jistě udělal. Nechci aby se to tady zvrhlo v diskuzi PC vs konzole, ale připojit PC k televizi a hrát na televizi z křesla má smysl.
Já osobně třeba hraji hry, které buď na konzolích nejsou vůbec, nebo se tam kvůli ovládání hrají o dost hůře. A nejsou tam na nich mody, nebo se na nich mody po letech rozchodily, ale je tam s nima nějaký háček/komplikace.

Že se ke konzolím připojí klávesnice a myš je pěkné, ale konzolové hry mají konzolové ovládání, takže to většinou ničemu nepomůže.
Že se dá na konzoli pustit browser a skype? Jako úplná nouzovka, proč ne. Ale jinak proč bych to dělal? Buď mi stačí ten browser a skype, co mám v mobilu, nebo stejně potřebuji trochu více a jdu na počítač.

Pointa má být, že není rok 2000. Lidi, co hrají na PC na něm nehrají proto, že by konzole neznali. Hrají na PC proto, že jim něčím vyhovuje. Často mají doma obojí - jak herní PC, tak nějakou konzoli. Sám jsi psal, že to tak máš.
Takže nemá smysl psát, že na hraní stačí konzole. Zvláště, když připojit PC k TV není extra drahé a komplikované.

Radovan.

« Odpověď #8 kdy: 23. 10. 2016, 10:47:11 »
Na hry a přehrávání multimediálního obsahu stačí konzole. Následující platí o XBox One, ale u PS4 to asi bude podobné. K dnešním konzolím připojíte i klávesnici, můžete na nich použít browser, Skype a další aplikace.
Na přehrávání multimediálního obsahu mi stačí Android Media Player, za který jsem dal 150 korun. Klávesnici k němu také připojím, prohlížeč v tom je, spotřebu má sotva desetinovou proti nějakému Xšrotu. Dál má WiFi, čtečku karet a SATA port.

borekz

• 493
    • Zobrazit profil
« Odpověď #9 kdy: 24. 10. 2016, 08:27:14 »
Na přehrávání multimediálního obsahu mi stačí Android Media Player, za který jsem dal 150 korun...Dál má WiFi, čtečku karet a SATA port.
Můžeš prozradit název ? Kromě přijímače Fergusson Arriva 4K neznám přístroj s Androidem a SATA portem. Tedy pokud to není x86 verze. Marně hledám procesor se supernízkou spotřebou, plnou akcelerací H.265 a dvěma SATA porty. Ideálně ještě se dvěma vstupy TS a sběrnicí I2C a to celé na desce jakou má Raspberry Pi.

j

« Odpověď #10 kdy: 24. 10. 2016, 10:23:08 »
... kde není 10 metrů žádný problém. ...
10m je problem a to doslova kurevsky, potrebujes na to hodne dobrej kabel, coz znamena rozhodne ne levnej.

Citace

Zdaleka ne kazda televize to nastavit umi, a ty predevsim potrebujes vypnout vstupni filtry. Realita je totiz ta, ze TV ma sice trebas 1920x1080, ale i pokud na vstup posles presne toto, tak to za pouziti vsemoznych "vylepsovacich" filtru castecne orizne, coz sice muze jakoz takoz fungovat na filmy (predevsim kdyz je to to pseudohd z dvb), ale pokud si na tom nechas zobrazit treba text, tak je naprosto necitelnej.

Radovan.

« Odpověď #11 kdy: 24. 10. 2016, 10:29:24 »
Můžeš prozradit název ?
Vlastně ani nevím, on je to starý šrot s Androidem 2.3.4, co jsme se dopátrali, tak by to snad mohl být IDER A10. Napájení 12V/2A, ale jede i na 5V bez problémů. 2xUSB, SATA, SD/MMC, WiFi, LAN, HDMI a AV, CPU Cortex A9.

občas hraju

« Odpověď #12 kdy: 24. 10. 2016, 15:36:48 »
... kde není 10 metrů žádný problém. ...
10m je problem a to doslova kurevsky, potrebujes na to hodne dobrej kabel, coz znamena rozhodne ne levnej.

Tak HDMI má 2 certifikační standardy:
Category 1: šířka pásma 74,5 MHz, obchodně označováno jako Standard. Ten je pro 1980x1080 nedostatečný.
Category 2: šířka pásma 340 MHz, obchodně označováno jako High Speed. Ten je pro 1980x1080 dostatečný a měl by zvládat i podstatně větší rozlišení.

Letmý pohled do obchodu se zelenou bestií - a nejlevnější HDMI kabel s délkou 10 m je High Speed a všechny další taky. Cena nejlevnějšího je 449 Kč. Takže cena závratná není.
Je ale pravda, že bude lepší nekupovat delší kabel, než je nutné a nekupovat ten úplně nejlevnější, protože neznačkový výrobce si může na obal napsat specifikací kolik chce a stejně to ošidit.

Citace

Zdaleka ne kazda televize to nastavit umi, a ty predevsim potrebujes vypnout vstupni filtry. Realita je totiz ta, ze TV ma sice trebas 1920x1080, ale i pokud na vstup posles presne toto, tak to za pouziti vsemoznych "vylepsovacich" filtru castecne orizne, coz sice muze jakoz takoz fungovat na filmy (predevsim kdyz je to to pseudohd z dvb), ale pokud si na tom nechas zobrazit treba text, tak je naprosto necitelnej.

Nevím, kolik televizí to tedy neumí, ale IMHO, pokud některá umí zapnout režim 1:1 (pixel mapping, apod.), tak vypnutí všemožných filtrů je automatickou součástí toho režimu.

dustin

Re:Herní PC a televize
« Odpověď #13 kdy: 24. 10. 2016, 15:51:59 »
Minimálně 5 let používám bez nejmenších problémů FullHD HDMI 15m profigold za pár stovek, výstup z GK NVidia. Dříve hozený na zemi, v posledních letech natažený krkem ve zdi.

Testoval jsem 3 TV (LG, Samsung, to třetí si nepamatuju), všechny uměly 1:1 na dálkáči, výstup z PC. Je možné, že jsem měl akorát štěstí.

j

« Odpověď #14 kdy: 24. 10. 2016, 17:35:27 »
... a nejlevnější HDMI kabel s délkou 10 m je High Speed a všechny další taky. Cena nejlevnějšího je 449 Kč. Takže cena závratná není.
Je ale pravda, že bude lepší nekupovat delší kabel, než je nutné a nekupovat ten úplně nejlevnější, protože neznačkový výrobce si může na obal napsat specifikací kolik chce a stejně to ošidit.
... si ten kabel za petikilo kup, a pak poreferuj, jak (jestli vubec) fungoval ... resil sem osobne velmi obdobny pozadavek na vzdalenost, a tech kabelu sme vystridali co si pamatuju asi 12. Nakonec sme skoncili nekde u 2k (bez dane), ale byly tam i drazsi (a taky nefunkcni) kousky. Spolehlive to (se da rict) funguje do 3m. Pak to s roustouci dylkou je cim dal vetsi loterie.

2dustin: Jo, videl sem trebas na vlastni oci telku, kde bylo treba vstup spravne pojmenovat, coz samo nebylo nikde napsany, dalo se to vygooglit. teprve kdyz ten vstup mel ten spravnej nazev, tak se to chovalo jako monitor, ale zadny nastaveni 1:1, pixel mapping a pod tam nikde nebylo.