Je lepší Windows nebo Linux?

MP

Re:Je lepší Windows nebo Linux?
« Odpověď #75 kdy: 21. 10. 2016, 09:12:11 »
Kdyz na ty widle nebudu sahat (vsechno nyni instaluju v portable verzi bez zasahu do OS), treba to tak i zachovam.

Ano, to je naprosto klicove. Kdyz chcete, aby Widle neztracely rychlost, nesmite je pouzivat a nic do nich instalovat. Hlavne dneska, kdy ma kazdy druhy soft vlastni updatovaci sluzbu, protoze MS porad jeste nedokazal dat k dispozici nejako centralni. A i kdejaky blby scanner nebo iPod take, aby nahodou clovek nemusel neco spoustet rucne pri pripojeni zarizeni.

Co lzete? MS ma svuj Store, ale vazne si myslite, ze tam kazdy vyrobce SW nacpal svoje instalacky? Vazne si muzu treba Oracle nainstalovat z repozitare Debianu?

« Odpověď #76 kdy: 21. 10. 2016, 09:22:58 »
OMG
 ;D

« Odpověď #77 kdy: 21. 10. 2016, 09:34:47 »
asi robite sudruhovia niekde chybu. ja problemy s windows 10 nemam. problemy maju vacsinou neznalci a taki, co neustale frflu a stale su s niecim nespokojni ;). mne sa hibernacia windowsu pri vypinani nerobi. boot mam rychly.

Citace
Ano, mozna. Pokud mas dostatecne vypasene CPU s mnoha jadry a hodne RAM + SSD. Na nejakem starsim dvojjadre je to k posrani, na 2 GB RAM se to neda provozovat a bez SSD to bootuje nekolik minut a pak to jeste dlouho triska diskem kvuli aktualizacim a odezva UI je strasna.

to hovorite o linuxe? Doma som dal na 7 rocny pocitac ubuntu 14. Sekalo to, mrzlo, odozva bola na zaplakanie. Dal som tam Ubuntu 10.04, o nieco sa to zlepsilo, ale systemu nestacilo cez 700mb RAMky. Ziadna responzivita.

Citace
Faktoring, jasne, to ste nasli v slovniku cudzich slov.
si totalny blb, ci? urcite som si to hladal. mam kamarata, ktory pracuje pre jednu faktoringovu spolocnost, vyuzivaju Excel, v ktorom jeden subor obsahuje desattisice zaznamov. Nevyuzivaju ziaden LibreOffice, pretoze by si ani neskrtli. Presne o tom som sa s nim rozpraval a povedal, ze to mas tak, ed zrovnas Excel a Calc, tak ako by si zrovnaval Ferrari so Skodovkou. ;) Btw. je statisticky preukazane, ze financny sektor, a rozne ine spolocnosti funguju na Windowsoch.

Ad 1 - stačí si nabootovat do Linuxu a zkusit přistoupit na Céčko. Nejde to. Jediné řešení je buď vypnout onen rychlý boot a nebo při každém vypínání Windows klikat na "Vypnout" a ZÁROVEŇ držet levý Shift. ;) Windows 10 používám od té chvíle, co vyšly, nepočítaje ten upgrade, který jsem zde popisoval, jsem s nimi měl méně problémů, než s jakýmikoliv Windows předtím (což možná není úplně fér, protože sedmičky jsem používal roky a roky), ale asi 2/3 týdny (přesně PO onom posledním popisovaném upgradu) jsem definitivně přešel na Ubuntu 16.04 (předtím jsem ho měl v dualbootu jen tak výjimečně, když jsem něco potřeboval, teď se na jeho místo dostal Windows - kvůli hrám, jiný důvod není) a jsem spokojen. Proč? Protože VŠECHNO funguje a systém si nedělá, co chce. (Mimochodem na Windows jsem jel od nějakých 98?, takže asi tak ;) rozhodně je znám lépe, než znám Linux)

Schválně, zkuste si někdy z příkazové řádky vypnout WindowsUpdate - povede se vám to tak jednou z deseti případů... A proč? Protože pro Windows není "správce" dostatečně vysoké oprávnění...

Ad 2 - tak na ten počítač zkuste dát Windows ;)

Ad 3 - ty nadávky snad nejsou nutné, odkazem na zdroj toho "statisticky prokázané" by kolega taky určitě nepohrdl ;)

jurdo

« Odpověď #79 kdy: 21. 10. 2016, 09:44:15 »
Cikada:
Ad3) ten pocitac mal najskor windows 2000 a potom XP. vsetko ficalo v pohode. lenze s rozmachom internetu, nastup roznych reklam, prehliadacov, ktore vytazovali PC a inych blbosti, zacal ten pocitac sekat. dal som tam ubuntu 10.04 mysliac si, ze to pojde svizne. neslo. chcete ma o tom presviedcat?

jurdo

« Odpověď #80 kdy: 21. 10. 2016, 09:45:45 »
http://itvision.altervista.org/why.linux.is.not.ready.for.the.desktop.current.html
zaujimave citanie. osobne ja linux nezatracujem, pouziva sa na milionoch serveroch, ale pre mna a aj vela inych ludi, to nie je vhodny system na desktopy.

MP

« Odpověď #81 kdy: 21. 10. 2016, 09:46:37 »
Ono záleží, v čem a co člověk dělá. Někdy jsou holt potřeba widle ve virtuálu :(

Na tvorbu SW widle ani omylem, protože.
1. Zrovna včera kolega předváděl, jak vyvolá z VisualStudia modrou smrt na desítkách jedním stiskem kombinace kláves. Když aplikace dokáže sestřelit jádro systému od stejné firmy, tak není co řešit.
2. Bez konzoly a nativního SSH je cokoliv nepoužitelný, i rozchození GITu ve widlích je porod s instalací MinGW, Putty a kdoví čeho kdoví odkud. A bez GITu asi v dnešní době přece nikdo nemůže myslet programování vážně.
3. Na vidlích nejsou tři zadeke režií, ale minimálně pět. Ruční update všech aplikací (třeba LibreOffice, kde vyběhne ikonka a stáhni si to sám). Na Linuxu řešeno pomocí dnf nebo apt z jednoho řádku, na pozadí, bez restartu a shození aplikací, navíc v 90% případů do tří minut.
4. Když na Linuxu není něco jasný, podívám se do zdrojáku. Na widlích můžu leda tak (cenzurováno), protože z MSDN se  člověk dozví leda kulový.
5. Když se potřebuju dostat někam na železo, ve widllích je kikiliarda API, musím shánět GUID od objektu,... V Linuxu mám prostě soubor v /dev/, nebo si to mapuju jako paměť.
6. Když potřebuju napsat ovladač pro hardware, tak na Linuxu je to den psaní a den testování, dokumenace na 5x A4. Na widlích je potřeba DDK, studium tří tun dokumentace,...
7. Během programování a testování se občas povede něco pohnojit. V Linuxu stačí obnovit ze zálohy příslušný soubor v /etc/ a je to.
8. Pokud se to hodně rozbije a nechce nabootovat, stačí vybrat v grubu starší verzi. U widlí je to o obnově z bodu obnovení, která trvá od dvou hodin do dvou dnů. Úspěšnost je 40%, obnoví se s chybou, ale bez dat.
9. Pro embedded systémy, který často jedou na Linuxu (SH3, SH4, MIPS, ARM9, ARM11, Cortex Ax, PPC, AMD Geode,...) je to prostě nativní prostředí.
10. Na Linuxu jsem ještě nezažil, že by nový soft odmítl starý data. Změním IDE, ale kompilátor a nastavení můžu nechat. Na Widlích je to standard (jak někdo v teamu přejde na novou verzi M$ Opic nebo MSVS, musí migrovat všichni, protože mu to jeho práci přetáhne do novýho formátu a nedává to moc na výběr). Navíc u MSVS vetně kompilátoru a linkeru. Že to znamená další prachy za licence a komplet retest produktu je asi nepodstatný detail.
11. Když jedu nějaký test a potřebuju logovat data ze zařízení třeba tři dny (a víc, viděli jste někdy třeba klimatickou komoru?) a během toho vyjde nová aktualizace, na Linuxu se nic neděje (restartuje se jenom při update jádra) a ještě na tom stroji aktualizuju ručně a prostě to v té době nespustím. Widle se neptají, widle hledají jakoukoliv záminku pro sabotáž testu restartem.

A k té migraci, když to zkoušel kolega na noťasu z čistých W7 na W10, tak to byla docela ostuda. Bohužel neodpojil externí monitor a tak měl i interní, i externí moncky černý, síť chcípla a jednou za 10s problikla LEDka od HDD. Nasmáli jsme se u toho hodně, ale on se kupodivu nějak nebavil...

Lepsi je linux.
Vlakno se muze uzavrit.

+1

Takze dalsi kecy, ktere se snazi v ekostystemu Windows z toho delat Linux:
2] k cemu Windows nutne potrebuji SSH? Windows ekosystem na ssh zalozeny neni. A konzoli maji a ne ze ne. A co se tyce gitu - to je problem primarne gitu.
3] kdyby distribuce nedavaly cizi sw do svych repozitaru, tak si taky ho*no nainstalujete z jejich repozitare. A to jeste verze SW zalezi na samotne distribuci.
4] Ano, kazdy studuje zdrojaky, kdyz mu neni neco jasny...vtip dne.
5] kdyz se potrebujete dostat nekam primo na zelezo, tak vyvolavate riziko 1]
6] a proto dodnes neexistuji ovladace pro nektere veci, protoze je nikdo za den nenapsal
7] co ma programovani a testovani spolecneho s obnovovanim /etc, ktery ma restrikce dle uzivatele/sluzby?
8] co ma kernel/grub/obnoveni spolecneho s datama?
10] co maji Windows spolecneho s tim, ze aplikace odmita starsi format dat? Chapete vubec rozdil mezi OS a aplikaci?

Ja se taky nasmal hodne, kdyz mi virtualni debian zmigroval grub z <2 na 2>. Samozrejme, hypervisor ho jiz nenastartoval, protoze ten novejsi grub nepodporoval. Neexistuje 100% spolehliva migrace na vsemozny kombinace zarizeni a zvlast u ntb je to jeste specifictejsi.

Umim nadavat jak na nektere nesvary linuxu, tak nektere nesvary Windows. Oboji maji sve, ale ani jeden system si nezaslouzi rict, ze je k nicemu.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #82 kdy: 21. 10. 2016, 09:57:37 »
Co lzete? MS ma svuj Store, ale vazne si myslite, ze tam kazdy vyrobce SW nacpal svoje instalacky? Vazne si muzu treba Oracle nainstalovat z repozitare Debianu?

Na WidloStore sere pes. Ja mam na mysli jakousi obdobu repositoy v Linuxu. Infrastrukturu, kam by se aplikace zaregistrovala pri prvni insalaci a pak by to uz jelo samo.

Lojza

• 672
    • Zobrazit profil
« Odpověď #83 kdy: 21. 10. 2016, 10:04:59 »
http://itvision.altervista.org/why-windows-10-sucks.html

podle mne linux patri na server (spusteno jen par proverenych nezbytnych sluzeb  a bezpecnostni aktualizace ) a embedded zarizeni, zkratka do rukou odborniku

klasicky BFU pokud neco nefunguje out of the box a neumi googlit a hledat anglicky bude ztracen

je to system od odborniku pro odborniky

chtelo by to nejake hnuti obdobne FSF ktere by se v ramci moznosti snazilo veci sjednocovat, unifikovat a rikat jen NE NE NE vecnym snaham o nejaka vylepseni, zmeny (proto mne je blizsi rodina BSD)

macOS je mozna z toho vseho nejlepsi volba, pokud clovek respektuje utazeni kohoutu od applu ... ostatne na macbooku je mozne provozovat i linux a windows (treba v bootcampu), kazdy ma svoje

jurdo

« Odpověď #84 kdy: 21. 10. 2016, 10:10:29 »
apple je produkt pre apple fans. kto nim nie je, su to zbytocne vyhodene peniaze.

dustin

« Odpověď #85 kdy: 21. 10. 2016, 10:26:25 »

klasicky BFU pokud neco nefunguje out of the box a neumi googlit a hledat anglicky bude ztracen

Klasicky BFU je bez někoho zkušenějšího ztracen i ve win, vidím to kolem sebe každý den. Akorát těch "odborníků" na win je víc, než na linux.

« Odpověď #86 kdy: 21. 10. 2016, 10:30:47 »
chtelo by to nejake hnuti obdobne FSF ktere by se v ramci moznosti snazilo veci sjednocovat, unifikovat a rikat jen NE NE NE vecnym snaham o nejaka vylepseni, zmeny
No vidis a pritom na tuhle snahu v podobe systemd prska kazdej :-)

Asi jsem nejak divnej, ale cim vic BFU tim jednodussi to je. Tam kam nasazuju Ubuntu tak to proste funguje. A hlavne kdyz je neco spatne tak se mi lepe funguje posilanim prikazu v sms nez vysvetlovat kde se proklikat v menu(protoze se to furt meni, k tomu casto divne preklady.-..)
Děkuji za možnost editace příspěvku.

Lojza

• 672
    • Zobrazit profil
« Odpověď #87 kdy: 21. 10. 2016, 10:32:53 »
TeamViewer je nastesti na vsech platformach, uz jen mit "pritele na telefonu"

balki

« Odpověď #88 kdy: 21. 10. 2016, 10:34:40 »
Citace
Faktoring, jasne, to ste nasli v slovniku cudzich slov.
si totalny blb, ci? urcite som si to hladal. mam kamarata, ktory pracuje pre jednu faktoringovu spolocnost, vyuzivaju Excel, v ktorom jeden subor obsahuje desattisice zaznamov. Nevyuzivaju ziaden LibreOffice, pretoze by si ani neskrtli. Presne o tom som sa s nim rozpraval a povedal, ze to mas tak, ed zrovnas Excel a Calc, tak ako by si zrovnaval Ferrari so Skodovkou. ;) Btw. je statisticky preukazane, ze financny sektor, a rozne ine spolocnosti funguju na Windowsoch.

Au, to je smatlava firma, lutujem jej zamestnancov :(   Takto sa to riesi, ked su v IT a vo vedeni firmy nekompetentni ludia. Ked k nim prijde audit a oni ukazu takuto excelovu biedu, tak to nedopadne dobre.

jurdo

« Odpověď #89 kdy: 21. 10. 2016, 10:53:05 »
balki:
hlavne, ze ty do toho rozumies a si expert na faktoring a vies co maju vyuzivat. vravim, na roote je kazdy expert na vsetko :D