K původní otázce, ML350, ML380 to zvládne. Ale zamyslete se, aby jste měl kam nastrkat disky a to i s rezervou do budoucna. A nasadit HyperV a role rozdělit na několik virtuálů. Nezapomenout na zálohování. To bych klidně řešil nástroji Windows a zálohoval na nějkou NASku (třeba Synology) s místem exportovaným přes iSCSI.
Kompletní obnovení bych pak viděl tak na jeden dva dny + sehnání náhradního hardware. Ostatně v případě průseru se to nechá rozchodit i na nějaké kombinace neserverového hardware. Ten den až dva výpadku by asi na škole neměl být nějak kritický. Pokud nebude extra smůla a nepadne to třeba v době tisku vysvědčení. Což je pro základní školu asi nejvíce kritická věc. Ale obnovit Bakaláře i na stanici není tak velký problém. Podle toho co píšete, účetnictví a ekonomika jede přímo na počítačích, takže tady provoz serveru není kritický. A známky, absenci do Bakalářů prostě dopíšete dodatečně. Tam den dva nehrají moc roli.
Nemáte tam nic kolem objednávek obědů. To je asi na zachování provozu nejvíce náročné na krátkou dobu výpadku a na aktuálnost dat. Což Vám to dle mého názoru zjednodušuje.
Docházka - tento systém neznám a její využití. Je potřeba si vyhodnotit, co se stane, když to nepojede. Co znám já, tak tam docházkový terminál má definice práv v sobě a i umí data o průchod si ukládat a nahrát to dodatečně až bude server zase dostupný, prostě ostrovní provoz. Jen nejdou řešit ztracené karty apod. Případně si vyhodnoťte, jak se dostanou do školy žáci, docházku u zaměstnanců případně budete pár dnů evidovat na papír.
E-maily máte, předpokládám, v MSO365, takže tady to také řešit nemusíte, pokud nemáte ADFS federaci a uživatelé se Vám tam bez interního AD nepřihlásí.
Jak někdo psal o těch virech a šifrováních, tak na serverech snad nikdo nic nespouští a nepracuje, aby došlo k napadení jich a mohl systém smazat i starší verze záloh. Takže tady data obnovíte ze záloh, přinejhorším to bude ztráta nějaké doby práce. Tady je potřeba mít správně práva a kdo co kde dělá a smí dělat. A ani si nedovedu moc představit, jak mi v obraně pomůže mít Hyper-V repliku nebo cluster. Protože pokud to uživatel zašifruje, tak se mi to rozšíří i na další uzly. Stejně, jako když to přepíše. Tady prostě musíte mít zálohy tak, aby se k nim uživatel nemohl dostat a ideálně větší historii.
Druhý server se asi moc vedení kupovat chtít nebude, i když je to ideální. Přece jen je to i o porovnání nákladů a ztrát výpadku. A upřímně, škola se den dva bez serveru nezblázní a zase tak velká škola to není, to jsou tak dvě paralelní třídy na ročník. V tomto bych pochopil, že vedení tomuto řešení nemusí být moc nakloněné. Já bych dal spíš přednost novému serveru s nakoupenou HW podporou na nějakou delší dobu, než dvěma starším bez ní, kdy nevíte, kdy odejdou, a budete muset kupovat další a jen řešení tohoto problému Vám zabere dost času a bude prodlužovat výpadky. Nemluvě o nevyzpytatelnosti pro školní rozpočet. Ale počítal bych s obměnou po nějaké době životnosti (5 let?) a ten starý jinak fungující pak můžete nechat na zálohu kritických služeb v budoucnu nebo mít připravený pro obnovu provozu ve skříni.