OpenVPN špatně nastavuje resolv.conf

Karel

OpenVPN špatně nastavuje resolv.conf
« kdy: 17. 10. 2016, 11:08:49 »
Ahoj,
mám menší problém s OpenVPN 2.3.12, když se připojím na nějakou vpnku tak se mě špatně nastaví resolf.conf
Potřeboval bych aby první nameserver sem měl ze sítě vpnky a další ze sítě kde sem (abych se mohl připojovat na domény ve vpnkce) jenže můj klient to řadí obráceně a za boha nemůžu přijít na to jak ho přinutit aby první byl nameserver z vpnky a pak ze sítě kde sem.
Dík za rady.
« Poslední změna: 17. 10. 2016, 11:35:58 od Petr Krčmář »

Sten

Re:OpenVPN špatně nastavuje resolv.conf
« Odpověď #1 kdy: 17. 10. 2016, 13:10:58 »
Pro řazení nameserverů z více rozhraní se používá resolvconf, v něm lze nastavit pořadí rozhraní v /etc/resolvconf/interface-order. Pokud použijete standardní jméno rozhraní (tun*/tap*), tak bude nameserver z VPNky první.

Pozor ale na to, že to nejspíš nebude fungovat, jak čekáte. Pořadí v resolv.conf říká, že se nejdřív má zkusit první nameserver, a pouze pokud neodpoví, tak druhý. Pokud první odpoví s NXDOMAIN (doména neexistuje) či jakoukoliv jinou odpovědí, druhý se už nezkouší. Pokud byste chtěl domény z VPN přes nameserver VPN a všechny ostatní přes lokální nameserver, budete potřebovat dnsmasq, kde se dá nastavit, pro které domény má používat jaké nameservery.

Karel

Re:OpenVPN špatně nastavuje resolv.conf
« Odpověď #2 kdy: 17. 10. 2016, 18:34:56 »
Ne ne tohle me staci, dekuji mnohokrat funguje jak sem si predstavova...