Zkušenosti se 4k monitory 40"+

donnie

Zkušenosti se 4k monitory 40"+
« kdy: 20. 09. 2016, 01:41:30 »
Vypada to, ze konjunkce dostatecne vykonych, levnych grafickych karet (gtx 1060) a 4k lcd panelu rozhybala ledy a dokonce i lcd monitory (jinak vesmes rezistentni) na to pomalu cenove reaguji.

Dobehlo to az tak daleko, ze se v nabidkach (alza,czc) zacinaji objevovat 40inch+ lcd monitory s cenou pod 20 tisic kc. Bohuzel tyhle kousky zrejme nebudou uplne "top fo the cream". Moje otazka a namet na diskuzi zni: Mate nekdo 40inch+ monitor ? Muzete nejaky doporucit ?

Tema 40inch+ monitoru je, zda se, tak nove, ze (az na par zminek) je pomerne obtizne dopatrat se nejakych zkusenosti. Diky.

« Poslední změna: 20. 09. 2016, 19:10:57 od Petr Krčmář »

PCnity

• 691
    • Zobrazit profil
Re:4k 40inch+ lcd monitor
« Odpověď #1 kdy: 20. 09. 2016, 09:08:46 »
Skoro 2 roky (jeden z prvych kusov) pouzivam BDM4065UC. Som velmi, velmi, _velmi_ spokojny.
Poznatky:
*Musel som si zadovazit VGA s DP 1.2 vystupov, 2160p30 cez HDMI 1.4 bolo neznezistelne
*Vaha monitora vyzadovala zmenu Ergotronu za masivnejsi
*Je obrovsky problem kupit DP kabel dlzky 5m ktory by pri tej dlzke splnal poziadavky verzie 1.2... Vystriedal som asi 8 DP 1.2 5m kablov, az nakoniec jeden drahy zostal... aj tak obcas vypne obraz a musim vypnut/zapnut monitor. (Dlhy kabel je nutny koli ergotronu). Tento problem ma prekvapil.

Najradsej mam rozlozenie okien vo forme 2 FHD nad sebou na jednej strane a jedneho okna 1920x2160 na druhej strane.

Moj monitor je MVA panel, kontrast je vyborny, rovnomernost podsvietenia uz nie. V rohoch su hodne viditelne rozdiely. Fareby ma definitivne lepsie nez predosly MVA Benq. Tento panel nie je Flicker Free, ale ja to nevidim.

donnie

« Odpověď #2 kdy: 20. 09. 2016, 11:07:42 »
Diky za postrehy.

Na alze maji 43'' verzi (15 694,- Kc be z DPH), tohle je tedy uz IPS panel. Bohuzel "user review" na amazonu si stezuji na burn-in ("This should not be advertised as a "monitor". Burn-in after 30 minutes is completely unacceptable as a monitor").

Alza jej hodnoti celkem dobre https://www.alza.cz/43-philips-bdm4350uc-d4165628.htm#recenze i kdyz jsou tam i negativa typu "Příliš velký" :)

PCnity

• 691
    • Zobrazit profil
« Odpověď #3 kdy: 20. 09. 2016, 11:12:27 »
Slaby a docasny burn in sa prejavuje aj u mna na MVA, neviem po akej dobe, obcas nepohnute stoja okna hodiny...
Nevidno logo/texty ako na plazmach, ale napriklad mam svetlejsie obdlzniky tam kde pred tym dlho stalo biele okno.

Okrem toho akosi dynamicky upravuje podsvietenie na vertikalnej baze. Tam kde mam biele okno je aj nad nim aj pod nim mierne svetlejsi obraz. Proste uniformnost podsvietenia nie je dobra.

Napriek tomu si to odporucam hoci na 13 dni vyskusat :) a pripadne potom vratit. Ja by som sa uz k dual monitor setupu vratit nechcel.

donnie

« Odpověď #4 kdy: 20. 09. 2016, 11:28:02 »
Tady v rezenci https://pcmonitors.info/reviews/philips-bdm4350uc/ uvadi ze pry burn-in nemaji u tohoto 43'' minotoru. Zrejme je to kus od kusu, takze urcite by to chtelo zkusit doma a priapdne vratit pokud se to vysktyne.

Jinak po zadani "BDM4350UC reivew" my vyjelo dost recenzi (vcera jsem si stezoval ze na tema 40''+ monitoru nemuzu nic najit).Na druhou stranu pokud zadam obecne do vyhledavani "40 inch 4k monitor" tak mi google prilis dorby vysledky neda. Tohle je zrejme jeste prilis nove "tema". Kazdopadne se tesim na nejaky srovnavaci test techhle obru, zatim jich je jen par.

« Odpověď #5 kdy: 20. 09. 2016, 11:47:06 »
Ze jsem tak smely: z jake vzdalenosti se na ne divate?

PCnity

• 691
    • Zobrazit profil
« Odpověď #6 kdy: 20. 09. 2016, 12:47:28 »
U mna je vzdialenost asi 1 meter. A nie, nezvyjnem mat 1 maximalizovane okno na plnych 4k, to ma zmysel len na film.
Grid 2x2 po FHD alebo 2x1 + 1 je uplne idealny.

dustin

Re:Zkušenosti se 4k monitory 40"+
« Odpověď #7 kdy: 21. 09. 2016, 08:57:34 »
Trochu offtopic - na vývoj se mi osvědčila kombinace 32" WQHD a 2 x 24" FullHD po stranách. Mají stejný pitch, takže jsou přetahovaná okna/fonty stejně velká. Na středový monitor se vejde IDE s dvěma panely editoru (mít dva zdrojáky v dostatečné šířce řádku vedle sebe je dost užitečné) a debug oknem/logy (co je potřeba vidět hned se zdrojákem při krokování), pomocné panely IDE (projekt, git, struktura atd.) naskládané na levém bočním monitoru, výstup (v mém případě prohlížeč) na pravém bočním. Výhodou je, že jsou boční monitory do oblouku a člověk nemusí popojíždět se židlí, jen se trochu na židli natočí :-). Monitory jsou ještě relativně nízké, takže člověk má vše v rovině, nemusí zvedat hlavu. Celkové pixely stejné jako 4k, plocha o osminu větší než 43", je to do oblouku (odlesky, změny barev),  monitory dohromady vyjdou jako jeden 4k, maximalizovaná okna ještě dávají smysl (jednodušší ovládání DE), GK se třemi PLL vyjde na 1200 Kč, video/3D na středovém monitoru snadno utáhne. Tak jenom tip...

maria

« Odpověď #8 kdy: 07. 09. 2018, 09:35:58 »
já jsem pořád ještě zastáncem LCD monitorů, které se dnes dají pořídit za necelé tři tisíce-
http://www.nextwind.cz/lcd-monitory/1517-hp-zr2440w-24-led-backlit-ips-monitor.html
přestoupit na 4k se zatím nechystám..

RDa

• 2 622
    • Zobrazit profil
« Odpověď #9 kdy: 07. 09. 2018, 10:21:47 »
Skoro 2 roky (jeden z prvych kusov) pouzivam BDM4065UC. Som velmi, velmi, _velmi_ spokojny.
*Musel som si zadovazit VGA s DP 1.2 vystupov, 2160p30 cez HDMI 1.4 bolo neznezistelne

Mam ten samy monitor - za me se pridava jedno dalsi minus - a to leskly povrch - ale pak musim zminit jedno velike plus: lze pouzit 4 vstupy v kvadratickem zobrazeni. Tohle se hodne hodilo pro vyvoj nad nasim clusterem - namisto 4 monitoru jsem mel jeden (jen to chtelo poridit aktivni konverzi hdmi-dp - ty co jsou na FHD jsou levne).

Ta neexistence hdmi2.0 me tak moc nevadi - v kombinaci s intel GPU, ktere dodnes neumi nativne 4K60 pres hdmi je to stejne pripojeno skrze DP1.2.

Pokud by ho nekdo chtel, prodam.

foo

« Odpověď #10 kdy: 07. 09. 2018, 10:22:26 »
Ze jsem tak smely: z jake vzdalenosti se na ne divate?

Normalni vzdalenost od monitoru je na delku paze (asi 60-70 cm). Se 40" kravou tohle nejde, pokud si nechces ukroutit krk nebo namahat oci. Hlavne vertikalni pohyb mezi horni a dolni hranou je neprijemny. Ze zkusenosti bych v teto vzdalenosti nechtel mit obrazovku vyssi nez 40 cm.

Aspon metr je OK, ale musi na to byt misto (hodne hluboky stul, moznost povesit na stenu). Vlastne je to pro oci lepsi, mit obrazovku dal.

Dobehlo to az tak daleko, ze se v nabidkach (alza,czc) zacinaji objevovat 40inch+ lcd monitory s cenou pod 20 tisic kc. Bohuzel tyhle kousky zrejme nebudou uplne "top fo the cream". Moje otazka a namet na diskuzi zni: Mate nekdo 40inch+ monitor ? Muzete nejaky doporucit ?

Znamy si nemohl vynachvalit MVA iiyamu za 15k, ale kdyz jsem to chtel vyzkouset, trpel jsem kvuli hroznemu PWM.

S ohledem na omezene misto se mi libilo 32" UHD, protoze stale slo pouzivat bez skalovani. Nakup jsem zatim odlozil, nebo spis poridil 27" 1440p a staci mi to.

RDa

• 2 622
    • Zobrazit profil
« Odpověď #11 kdy: 07. 09. 2018, 10:41:00 »
Trochu offtopic - na vývoj se mi osvědčila kombinace 32" WQHD a 2 x 24" FullHD po stranách.

A to máte ty 24 na výšku? Takhle jsem to taky zkoušel, ale bylo to nepoužitelné - ClearType /subpixelové vyhlazování fontů/ si s tím jiným rozložením neporadilo a vypadalo to hnusně.

unicode

« Odpověď #12 kdy: 07. 09. 2018, 11:58:37 »
Mam LG 43UD79 a celkove jsem spokojeny, akorat jsem ten screen uz 2x reklamoval a chystam se ho reklamovat znovu
 - prvni problem nehral jeden reprak a druhy problem ten screen obcas blikne jako by se vypnul/zapnul. Celkove reklamace u LG je fakt peklo a ten reprak mi 2x neopravili a pri druhe reklamaci ten screen jeste navic poskrabali, takze jsem dostal novy, ktery ma ten druhy problem lol.

Takze za me >40" urcite jo, nechtel bych se vracet k dual screenu, ale mit jen jeden screen a ten reklamovat je blba situace :)

Logik

• 1 031
    • Zobrazit profil
« Odpověď #13 kdy: 07. 09. 2018, 12:33:26 »
Ten philips mám, burn-in je při zkoumání znatelný, ale při běžné práci o něm nevím. Anžto mám "zatemníno", tak problém s lesklostí není, ale chce to dát pozor na to, kde monitor bude. Oproti předchozí skladně 24" 1920x1200 + 20" 1600x200 výrazný krok vpřed, takže doporučuju.

hovado

« Odpověď #14 kdy: 07. 09. 2018, 16:14:47 »
A co zkušenosti se 40+ na 4k monitoru?