Teda pánové, před pár dny jsem zahlídl tohle nové vlákno, ve kterém si tazatel postěžoval na vlastní neznalost bitových operací a přitom se nazval programátorem
. Hned mu na to odpověděli, jak se to dá vyřešit jednoduše v hlavě (a to se to dá řešit i jinak než klasickým x * 2 ** y), tak jsem si řekl, no jo, další patlal, co si myslí, že když umí pár věcí v nějakém vyšším programovacím jazyce, že je programátor, takových jsem už zažil hromady. Buď se poučí, má na to být programátorem a vyjde si na start cesty programátora a za 10 let se ohlídne a poděkuje za životní lekci v době, kdy byl tak naivní, že si říkal programátor nebo to vzdá, protože si uvědomí, že na to nemá. C'est la vie!
Že se z toho, ale stane taková dlouhá diskuze a najde se taková hromada patlalů, schopných obhajovat vlastní blbost a neznalost jako výhodu, to bych nečekal, obzvlášť, když si ještě ve své hlouposti dokáží otevírat chlebárny na ty, co to umí a chápou proč tyhle operátory i vyšší programovací jazyky mají, protože vědí, že základy bitových operací a booleovy algebry jsou pro
programátora absolutní nutností a přes to nejede vlak ať programuje v jakémkoli jazyce, stejně jako třeba převody z dvojkové soustavy do osmičkové, desítkové, šestnáctkové a zpět z hlavy. Protože s booleovou algebrou či bitovými/binárními operacemi se totiž každý programátor potýká vlastně u každé podmínky, bez ohledu o jaký programovací jazyk jde. Na (momentálním) konci vlákna dokonce znalí ukazují, že i ve vyšších programovacích jazycích jsou bitové posuny daleko rychlejší než jejich náhrada např. násobením či mocninami. Důvody zazněly v diskuzi víckrát, je zbyčné je opakovat.
A pro ty co to pořád nechápou a myslí si, že jejich neznalost je v pořádku mám principiálně stejný příklad:
Operace násobení se taky dá nahradit sčítáním ve smyčce, to ale to neznamená, že násobení nemusím znát a že bych měl násobit takovým kravským způsobem. To samé se dá říct o dělení (odečítání) a dalších matematických či jiných operacích. Doučte se a raději nedávejte na odiv svou blbost, podivuhodná sice je, ale ne tak, jak si vy myslíte