Spouštěli jste někdy startup s cílem něco vydělat?

mln

Re:Spouštěli jste někdy startup s cílem něco vydělat?
« Odpověď #30 kdy: 17. 10. 2016, 16:49:55 »
V historii uspešných firiem nič neobvyklé. A možno zo bol ich povodný nápad a zobrali si svoje know how zo sebou ďalej. Aj ke možno by nebol špatný napad pred štartom vlastneho podnikania sa zamestnať v nejakej menšej úspešnej firme a nájsť nejaku inšpiraciu ideálne aj s dokumentáciou ku ktorej bude ľahší prístup než v korporáte.

PCnity

• 692
    • Zobrazit profil
« Odpověď #31 kdy: 17. 10. 2016, 16:51:08 »
Tak to je dobry... ukradnout v puvodni frme napad ci produkt a udelat z toho start-up :)

Keby len to, chceli sme aj zopar klientov prebrat, ALE nepodarilo sa. To na co sme sa najviac spoliehali, ze my sme herovia, nas klienti poznaju a maju nas radi, ze u nich hned zabodujeme.
A nic z toho, nakoniec sa az teraz pomaly pohli lady a zacinaju k nam poniektory preskakovat. Firma sa rozbehla na uplne inych projektoch.

Disclimer: Vedeli sme ze firma je na predaj (aj sa o par mesiacov predala) a s jej (uz z casti byvalim) top mgmt a ciastkovymi majitelmi mame dobre vztahy. Dokonca pred zalozenim, ale po vypovediach sme aj komplet odprezentovali mgmtu a kolegom do coho sa pustame... Nikto z nich neveril ze mame co i len minimalnu sancu. Zeny 2 z nas tam dodnes pracuju, co asi hovori za vsetko.

koss43

• 120
    • Zobrazit profil
« Odpověď #32 kdy: 17. 10. 2016, 17:41:35 »
Podnikání není programování, správa sítě ani tvorba grafiky, tvorba webu nebo filmování.

Je to prostě mix věcí, kdy člověk služby nakoupí a prodá. Prvně, klidně bych se profiloval do vývojářské firmy, ale najmul bych si na práci freelancera, kterého bych si právě díky svým znalostem odzkoušel.

Je to výhodnější z toho hlediska, že člověk může reálně pracovat a u toho někoho platit, když vyděláte jako vývojář 60-80k Kč čistého, nevyplatí se vám práci pro malé zákazníky dělat sám.

Zaměřil bych se hlavně na obchod a marketing. To znamená kontakty - případně nejlépe kontakt na nějakého obchoďáka, který vám kontakty sežene. Také to znamená rozesílání newsletterů, vedení účetnictví, tvorbu webu, pořádání akcí a školení, komunikaci s úřady, komunikaci se zákazníky, najímání externistů či zaměstnanců, outsourcování jednoduchých prací".

Ono to obnáší poměrně hodně. Je potřeba uvažovat spíše takhle - mám našetřeno 1 mil. Kč (příklad), jsem ochoten riskovat 500.000 Kč, udělat si plán jak investovat 500.000 Kč (nejlépe při práci) a opravdu začít stavět firmu.

Je to míň riskantní než dát výpověď v zaměstnání a když člověk najímá ostatní, tak si dost šetří čas a peníze. Ale je potřeba investovat něco do začátku, to dá rozum. Jako stylem "podnikám bez investice, zadarmo, investuji 2 hodiny denně po práci a vše si dělám sám" tak na takové podnikání zapomeňte. To je silně naivní představa.

peva

« Odpověď #33 kdy: 18. 10. 2016, 09:32:44 »
Je to míň riskantní než dát výpověď v zaměstnání a když člověk najímá ostatní, tak si dost šetří čas a peníze. Ale je potřeba investovat něco do začátku, to dá rozum. Jako stylem "podnikám bez investice, zadarmo, investuji 2 hodiny denně po práci a vše si dělám sám" tak na takové podnikání zapomeňte. To je silně naivní představa.

Souhlasím, ale 0.5M na rozjezd při zaměstnání stačit opravdu nebude.
Přesně toto jsem zkoušel, ale čas strávený na vysvětlování a kontrolu dodaného řešení byl vyšší,
než když jsem to dělal sám. A penízky se utrácejí v IT velice rychle...
Ale nejzákladnější problém je, najít k sobě společníka, který má taky zápal pro nápad a čas a můžete mu věřit,
a navíc ten společník musí mít cca stejné nebo podobné tempo jako vy...Ve finále je takových lidí jako šafránu.
A sám toho moc nezvládnete.

mrk

« Odpověď #34 kdy: 18. 10. 2016, 19:13:07 »
Zajímalo by mě, kdo jste někdy spustil nějaký vlastní projekt s cílem něco vydělat a jak to dopadlo :)

Udelej si firmu v Delaware nebo Nevade (LLC nebo C-Corp), online vyjde na $200-1000, do obratu $1,000,000 neplatis dane, nemusis byt US resident, muzes mit pronajatou adresu s mail scanning/forwarding ($500/rok), firemni ucet v bance muzes zalozit taky v Evropske pobocce (napr. BoA ve Frankfurte, $500), nebo taky na Kajmanech, jestli na to mas koule, a data firmy muzes mit anonymni. Pak muzes vydelavat primo v USA; ja tam mam timhle zpusobem nekolik automatizovanych e-commerce firem. Pak si musis udelat dvoji dane z prijmu (LLC je passthrough entity; i kdyz neplatis firemni dani, porad platis dane z prijmu, co jako podilnik LLC mas) s primarnimi danemi v USA a zbytkem v CR, nebo se odstehuj do Monaka a zapomen na dane.

Jann

« Odpověď #35 kdy: 18. 10. 2016, 19:37:20 »
Prober se. Jsi v EU. Tady se nevydělává. Tady se čerpá.

assadasd

« Odpověď #36 kdy: 03. 11. 2016, 03:22:56 »
chcete startup? ok, sezente te si bohateho sponzora nebo jiste zakazky uz pred podnikanim - VSETKO Z USA A SPOL!,  a muzete podnikat. jinak rovno krachnete nebo budete prodlouzovat neodvratnej krach za vlastny penize.

Tomáš Roll

« Odpověď #37 kdy: 03. 11. 2016, 09:54:14 »
Pro nadšence do podnikání doporučuji jako odbornou litratura Atlasovu vzpouru od Ayn Rand.

Jinak, startup jsem měl, peníze jsem si vydělal, pak jsem se toho zbavil, protože jsem zjistil, že 90% mé práce je běhání po úřadech. Ale když už do toho jdeš, pak lepší strategií než doufat v exit je být ziskový od prvního roku. V IT to jde.