Čtečka QR kódu

wajta

Čtečka QR kódu
« kdy: 08. 08. 2016, 21:49:33 »
Ahoj,
dostal jsem za úkol vytvořit modul, který bude vytvářet QR kód pro platbu, ale i fakturu. Nyní hledám vhodnou čtečku, nejlépe USB, která by uměla QR kód přečíst. Stačí mi nějaká základní, víceméně pouze pro test, abych kód načetl, prohnal parserem a připravil data pro automatické zaúčtování. Můžete mi něco doporučit?

Petr

Re:Čtečka QR kódu
« Odpověď #1 kdy: 08. 08. 2016, 22:05:13 »
Ahoj,

Asi nejjednodussi je stahnout si aplikaci do telefonu, nacitani probiha pomoci kamery.
Nenapsal jsi v jakem prostredi to resis, nicmene pro generovani kodu lze pouzit napr. projekt zxing

wajta

« Odpověď #2 kdy: 08. 08. 2016, 22:16:58 »
Generování kódu mám vyřešeno. Celé to dělám v C#, ale to myslím není v tomto případě tak podstatné.
Aplikace poběží pouze na desktopu a má v podstatě dvě funkce:
1) Na základě vstupních dat vygenerovat QR pro platbu nebo QR fakturu - tohle mám vyřešeno
2) Načíst QR kód faktury, rozparsovat řetězec na jednotlivé entity a zaúčtovat.

Právě k tomu načtení potřebuji na pc nějakou čtečku. Možná by stačil mobil, ale nějak nevím, jak po přečtení QR kódu
dostanu ten řetězec do pc.

Jako nejvhodnější se mi zdá právě varianta čtečky, kterou připojím k pc přes usb a bude fungovat jako klávesnice. To znamená, že přečte kód a stiskne enter.

« Odpověď #3 kdy: 09. 08. 2016, 07:09:50 »
Hardwarovou čtečku QR kódů jsem nikdy neviděl (což nemusí nic znamenat). On je princip čtení QR kódů přeci jen velmi odlišný od čtení čárových kódů - čárový kód přečte laserová čtečka velmi snadno s jednoduchým hardwarem, naopak dekódovat ho v počítači z obrázku je komplikované. U QR kódu je to jinak, tam žádná laserová čtečka nepomůže, tam se prostě musí udělat obrázek a pak to softwarově dekódovat.

Z mobilu do aplikace to přenesete nejsnáze přes internet, přes nějaký společný server. Nebo faktury rovnou skenovat a QR kód rozpoznávat v PC ze skenu pomocí ZXing. Pokud faktury skenovat nechcete, pak už zbývá asi jen web kamera a čárový kód rozpoznávat pomocí ZXing z ní.

« Odpověď #4 kdy: 09. 08. 2016, 07:10:47 »
Tak jako máš možnost koupit čtečku QR kódů tak jak popisuješ ty (cena nekde okolo 3k tuším)

Nebo využít nějaký levný mobil s Androidem kam si tu QR reader nainstaluješ a budeš používat to ...

Posílat to C# app nějakou webservices v případě připojení telefonu na wifi ...
Když chceš, dokážeš vše!

« Odpověď #5 kdy: 09. 08. 2016, 07:12:52 »
Hardwarovou čtečku QR kódů jsem nikdy neviděl (což nemusí nic znamenat). On je princip čtení QR kódů přeci jen velmi odlišný od čtení čárových kódů - čárový kód přečte laserová čtečka velmi snadno s jednoduchým hardwarem, naopak dekódovat ho v počítači z obrázku je komplikované. U QR kódu je to jinak, tam žádná laserová čtečka nepomůže, tam se prostě musí udělat obrázek a pak to softwarově dekódovat.

Z mobilu do aplikace to přenesete nejsnáze přes internet, přes nějaký společný server. Nebo faktury rovnou skenovat a QR kód rozpoznávat v PC ze skenu pomocí ZXing. Pokud faktury skenovat nechcete, pak už zbývá asi jen web kamera a čárový kód rozpoznávat pomocí ZXing z ní.

Velice se pletete HW čtečky QR kódů existují, stačí použít goodle. Bežně je v práci používáme ...
Funguje to tak, že čtečka přečte kód a vypíše obsah na výstup, jako klávesnice.
Takže Vaše tvrzení že neexistuje a SW dekódování je opravdu mimo ...

EDIT: a ne opravdu si nepletu 1D a 2D čtečky
Když chceš, dokážeš vše!

« Odpověď #6 kdy: 09. 08. 2016, 07:56:29 »
Ahoj,
dostal jsem za úkol vytvořit modul, který bude vytvářet QR kód pro platbu, ale i fakturu. Nyní hledám vhodnou čtečku, nejlépe USB, která by uměla QR kód přečíst. Stačí mi nějaká základní, víceméně pouze pro test, abych kód načetl, prohnal parserem a připravil data pro automatické zaúčtování. Můžete mi něco doporučit?

Pokud stačí základní, tak je celkem jedno, jakou koupíte. V katalogu je napsané, jestli umí 2D kódy. Když je to slušný tisk na papír, tak to přečte každá. Jestli to chcete číst z obrazovky, tak to je horší. Nejkvalitnější jsou značky Cognex a Keyence. Rozumný střed je Honneywell. Motorola DS4208 je slušná. Nevím, jestli čte z obrazovky. Pozor, existují i varianty RS232. Vy asi chcete USB emulaci klávesnice.

« Odpověď #7 kdy: 09. 08. 2016, 08:31:04 »
Velice se pletete HW čtečky QR kódů existují, stačí použít goodle.
OK, psal jsem, že to nic nemusí znamenat. Google jsem použil a prvních pár odkazů, na které jsem se díval, byly čtečky 1D kódů (přestože jsem se Googlu ptal na QR). Vy si asi 1D a 2D kódy nepletete, ale Google ano :-)

Jestli to chcete číst z obrazovky, tak to je horší.
Pokud už to má na obrazovce, má ten soubor k dispozici a pak je nejlepší rozpoznat QR kód přímo z něj.

« Odpověď #8 kdy: 09. 08. 2016, 08:48:53 »
Jestli to chcete číst z obrazovky, tak to je horší.
Pokud už to má na obrazovce, má ten soubor k dispozici a pak je nejlepší rozpoznat QR kód přímo z něj.
Jenže on to chce odzkoušet se skutečnou čtečkou (což po zkušenostech, které mám se čtečkama vnímám jako dobrý nápad).

« Odpověď #9 kdy: 09. 08. 2016, 08:57:00 »
Bohužel čtečky, které jsou schopné číst kódy z přímo z obrazovky jsou co se ceny týče krapet nákladnější.

Osobně mě prošlo rukama dost čteček ale cca 1/4 z ních byla schopná tohoto úkonu.
Když chceš, dokážeš vše!

« Odpověď #10 kdy: 09. 08. 2016, 09:14:40 »
Jenže on to chce odzkoušet se skutečnou čtečkou (což po zkušenostech, které mám se čtečkama vnímám jako dobrý nápad).
Pokud to uživatelé budou číst čtečkou z papíru, nepřipadá mi jako dobrý nápad zkoušet to číst čtečkou z obrazovky. Ten jeden vytištěný papír je v porovnání s cenou čtečky prkotina.

Pako

« Odpověď #11 kdy: 09. 08. 2016, 09:21:25 »
Pokud jde opravdu víceméně pouze pro test tak bych šel cestou té aplikace pro mobil. Nainstalovaná bude za deset minut včetně vyhledání na příslušném store. Kód naskenovat, poslat si do počítače emailem nebo nějakým messagnerem a okopírovat ručně ⌘-c / ⌘-v do formuláře. Pracnější než hw čtečka, ale zato to bude fungovat (a myslím že i lépe emulovat skutečný provoz, uživatelé to budou číst spíš aplikací v mobilu, nemýlím se?).

Pako

« Odpověď #12 kdy: 09. 08. 2016, 09:24:26 »
Pokud to uživatelé budou číst čtečkou z papíru, nepřipadá mi jako dobrý nápad zkoušet to číst čtečkou z obrazovky. Ten jeden vytištěný papír je v porovnání s cenou čtečky prkotina.

No hlavně pokud to budou faktury pro koncové uživatele, tak ti je budou hlavně číst mobilem, a ne hw čtečkou. Dneska se faktury posílají elektronicky takže (i) z obrazovky. To už ale spekujuleme. V každém případě je dobré testovat tak jak to budou používat uživatelé, to je pravda.

j

« Odpověď #13 kdy: 09. 08. 2016, 10:03:56 »
HW ctecky dela trebas zebra (drive motorola, jeste pred tim symbol), ale za ty kvalitnejsi si priplatis (desitky kKc). Na druhou stranu, to precte skorem cokoli. Delaj to jak v podobe pripojitelne k PC, tak v podobe samostatnyho tabletu, kerej to pak muze posilat trebas pres wifi.

Vyhoda tehle veci je predevsim v tom, ze to precte destiky/stovky ruznych kodu a opravej ti to i kdyz jim to vratis v pytliku "na vahu" (pokud mas zaplacenej support).

Ty chces nejspis neco takovyho: https://www.zebra.com/us/en/products/scanners/imagers/retail.html

Ty levny stojej kolem 10k, ale sezenes urcite i za min.

trebas https://www.barcodesinc.com/motorola/ds9808.htm

Jirsak zjevne ani ten google pouzit neumi ...

Trupik

« Odpověď #14 kdy: 09. 08. 2016, 10:10:20 »
Jako nejvhodnější se mi zdá právě varianta čtečky, kterou připojím k pc přes usb a bude fungovat jako klávesnice. To znamená, že přečte kód a stiskne enter.
Zbar (zbarcam) robí skoro presne toto. Na stdout vypľuvne načítaný kód a enter. Čítačkou je hocijaká webkamera za pár korún.