Ráda bych se také zapojila do diskuze jestli originální, alternativní nebo renovovaný toner.
Řadu let jsem pracovala ve firmě která tonery renovuje. Originální i alternativní také prodává a proto jsme v rámci testů kvality mohli porovnávat a na reklamovanosti se také spousta věcí ukázala.
Takže moje zkušenosti a můj názor (možná někdo bude mít jiný):
1) Originální náplně (tonery, inkousty)
Velikou předností je kvalita, okamžitá dostupnost po zavedení tiskáren na trh.
Nevýhodou je nejvyšší cena.
= pokud někdo potřebuje jen tu nejlepší kvalitu nebo nehledí na cenu tak jasná volba
2) Alternativní (kompatibilní) náplně (tonery, inkousty)
Asi jedinou předností je cena, kvalita je nejhorší, dostupnost ovlivňují dovozci z číny. Dále je tu aspekt porušování patentů, nemožnost ekologické renovace atd.
= pro ty kteří šetří každou korunu a nezáleží jim tolik na ekologii, porušování pravidel, kvalitě
3) Kvalitní renovace (tonery, inkousty)
U kvalitně provedené renovace se využije originální tělo (ekologie), použijí se nové díly (kvalita) ale cena je cca. na 50% originálu.
Nevýhodou může být prodleva mezi zavedením nových tiskáren na trh a dostupnosti kvalitních renovací (čeká se na vývoj materiálu - čipy, prášky, atd.).
= kvalitní produkty za rozumnou cenu, v několika případech podporující české výrobce
Abych to shrnula tak každý má na výběr jaké náplně použije, důležité je umět rozlišit protože spousta prodejců prodává čínské alternativy jako nové originální nebo jako renovované.
V současnosti je v české republice firem zabývající se renovací náplní na profesionální úrovni max. do 10. U některých mohou firmy využít možnosti "daňového náhradního plnění". Z mojí zkušenosti mohu doporučit výrobky firem Toner Recycling Service, KMP nebo Armor.