Jak bych si tu konfiguraci představoval? 
.... Spustíte bash skript, bude se vás ptát, vy budete odpovídat, zadávat parametry, na základě odpovědí se vygeneruje konfigurační soubor, který bude funkční. Není na tom nic těžkého a pro začátečníky by každá otázka mohla být okomentovaná nearogantní smysluplnou nápovědou včetně příkladu.
No, to by asi šlo, ale otázka zní, proč? A kdo by to dělal? Zadarmo?
Postfix je jenoduchý, obvykle po instalaci posílá maily na localhostu. Stačí doplnit /odkomentovat pár řádků, doplnit plně kvalifikovaný hostname a už to frčí - pravda, o nějaké ochran před viry a spamy nemůže být ani řeč.
Pak nastoupí jednotlivé návody a různé doplňování a úpravy již existujících parametrů.
A Dovecot? Nevidím na něm nic složitého. Prostě (jako Postfix) jeden main program a hromada volitelných pluginů. Naprosto user friendly. Co chci, odkomentuji.
Po cca 5 letech jsem zase dělal server klasika Postfix+Dovecot+Amavis+MySQL+Posfixadmin a podle návodu jsem to měl za cca 2 hodiny hotové. Pravda, pak jsem nějakou dobu ještě dolaďoval, ale už to šlapalo.
Promiň, ale Postfix je pro správce, ne pro jakosprávce. Pro ty je tady zmíněný Kerio, nebo Merak, nebo další placené ... user friendly ve stylu Windows. Ovšem s omezením, co tam výrobce dal, to tam je a konec.
Teď jsem to řešil. Kerio odstranili (asi před rokem) standardní pluginy pro voltelný antivirus a nabízí jen jedno (domluvené) řešení. Nakonec jsem z nich vyrazil info, že pluginy fungují dále, ale už bez jakékoliv jejich podpory a na vlastní nebezpečí.
V tomhle je Posftix nedostižný, prostě si tam dáš, co zvládneš nastavit .. nikdo tě nelimituje.
V tom je kouzlo OpenSource, to že je "bezplatný" je příjemný bonus, ale vyvýžený právě tou zvýšenou pracností.
Jinak cena 5kKč je pouze za Postfix poněkud přehnaná, za tu cenu ti udělám ten Postfix+Dovecot+Amavis+MySQL+Posfixadmin na vlastním serveru a pak se v tom můžeš rýpat dle libosti - já si cfg komentuju. (Nenabízím se, jen dávám protinávrh).