Kompilování jádra, Apache, MySQL a Samba

Bzron

Kompilování jádra, Apache, MySQL a Samba
« kdy: 28. 05. 2016, 13:11:12 »
Zdar,

mozem sa spytat odbornikov ako je to s kompilovanymi vecami ?
Kedy sa pustat do kompilacii vlastneho jadra, apacha, mysql ? co ktomu vobec vediet ?
Kedy standartne veci nestacia ?
Co napriklad ziskam skompilovanim vlastneho apacha ? je to naozaj az taky rozdiel ?
Je to v praxi naozaj take zavedene ? alebo skor zriedka ?

Dakujem, strasne by ma zaujimalo co vedie napr zkompilovaniu vlastnej samby ci proste to chce niekto skusit ci to bude lepsie/rychlejsie alebo naozaj realny dovod.
« Poslední změna: 30. 05. 2016, 10:54:58 od Petr Krčmář »

#

Re:Kompilovany kernel, apache, mysql, samba
« Odpověď #1 kdy: 28. 05. 2016, 14:01:01 »
Primarne zelezi na tom, co pouzivas za distribuci, pokud mas ty komponenty (ve verzich co potrebujes) pritomny, tak se na to vykasli.

Nema myslim smysl vysvetlovat, co k tomu koho vede, dle dotazu si v tomto zelenac a ber to jako fakt.

Bzron

« Odpověď #2 kdy: 28. 05. 2016, 20:32:54 »
Primarne zelezi na tom, co pouzivas za distribuci, pokud mas ty komponenty (ve verzich co potrebujes) pritomny, tak se na to vykasli.

Nema myslim smysl vysvetlovat, co k tomu koho vede, dle dotazu si v tomto zelenac a ber to jako fakt.
Dakujem, za odpoved pouzivam centos/ubuntu minimal verzie, len napriklad sa stretavam s poziadakov na optimalizaciu apacha + mysql a zaujimalo by ma ci by som vedel nieco ziskat pri kompilacii, popripade ci neexistuju uz niake kompilovane verzie napr na zlepsenie vykonu atd atd.

Logik

• 1 049
    • Zobrazit profil
« Odpověď #3 kdy: 28. 05. 2016, 22:11:43 »
Výkon tím dneska už až na raritní výjimky nezískáš.

Používá se to pro portaci nových verzí SW do staršího systému, někdy na opravu bugů (v podsatě stejnej případ jako předtím).

V podstatě platí zlatý pravidlo - pokud fakt nevíš, že to potřebuješ, tak to nepotřebuješ.

#

« Odpověď #4 kdy: 29. 05. 2016, 10:19:44 »
Dakujem, za odpoved pouzivam centos/ubuntu minimal verzie, len napriklad sa stretavam s poziadakov na optimalizaciu apacha + mysql a zaujimalo by ma ci by som vedel nieco ziskat pri kompilacii, popripade ci neexistuju uz niake kompilovane verzie napr na zlepsenie vykonu atd atd.
Pokud chces ziskat vykon, tak si spis pocti neco o konfiguraci tech aplikaci, napr vhodnym nastavenim ruznych pametovych parametry v mysql muzes ziskat radove jinej vykon, nez agresivnejsim nastavenim kompilatoru.

flack

« Odpověď #5 kdy: 29. 05. 2016, 10:51:39 »
Asi by bolo dobre spomenut aj ten kernel.

Zvycajne si ludia kompiluju kernel, pretoze ten distribucny uz je starsi. A novym kernelom ziskavas podporu pre novsie featury, pripadne sa v nich nachadzaju veci, ktore v predchadzajucom uz nenajdes. Dalej kopec ludi skusa rozne technologie, ktore sa povazuju za experimentalne a tie sa vacsinou nezakompiluju do distribucneho jadra. Plus v jadre sa nachadza plno modulov/driverov, ktore nepotrebujes. Vsetko to zalezi od kusu zeleza na ktorom to bezi. Trebars mas stroj na ktorom nebudes nikdy pouzivat wifi kartu, ale kernel obsahuje ovladace pre stovky takychto zariadeni. Tym ze nieco vyhodis, co nepouzivas ten kernel odlahcis. Jasne ze pri dnesnom vykone strojov to nemusi mat taky prinos. No spomenul som len ovladace, plus sa da kernel naozaj rozne nastavit a dosiahnut vacsi vykon ako ditribucnym kernelom. Ten je prave optimalizovany, aby hlavne bezal na co najviac strojov. Je tam toho vela. Ale ak nevies co robis tak to nepotrebujes fakt.

j

« Odpověď #6 kdy: 29. 05. 2016, 21:37:52 »
Primarne kompilaci ziskas to, ze mas jen presne to, co potrebujes a ne tunu balastu, ktery ti do toho naladuje distro. Idealni na to je pouzivat gentoo, kde je to vyreseny i relativne BFU friendly => jednoduse si vyberes co chces, a presne to se prekompajli - vcetne pripadne potrebnych knihoven. Sekundarne nemusis resit vymenu poloviny systemu, kdyz chces pouzivat appku jiny verze nez jakou dodava distro.

Vliv na vykon je naprosto minimalni, a efektivne meritelnej jen v pripade, kdy kompilujes primo pro konkretni CPU, cimz prozmenu naprosto znemoznis start na jinym CPU, coz je specielne na serverech vec knicemu. Narozdil od widli totiz tucnak tak nejak od prirody nastartuje na cemkoli odpovidajici architektury.

« Odpověď #7 kdy: 30. 05. 2016, 15:59:40 »
Primarne kompilaci ziskas to, ze mas jen presne to, co potrebujes a ne tunu balastu, ktery ti do toho naladuje distro. Idealni na to je pouzivat gentoo, kde je to vyreseny i relativne BFU friendly => jednoduse si vyberes co chces, a presne to se prekompajli - vcetne pripadne potrebnych knihoven. Sekundarne nemusis resit vymenu poloviny systemu, kdyz chces pouzivat appku jiny verze nez jakou dodava distro.
Vliv na vykon je naprosto minimalni, a efektivne meritelnej jen v pripade, kdy kompilujes primo pro konkretni CPU, cimz prozmenu naprosto znemoznis start na jinym CPU, coz je specielne na serverech vec knicemu. Narozdil od widli totiz tucnak tak nejak od prirody nastartuje na cemkoli odpovidajici architektury.

V Gentoo vždy kompilujem pre konkrétnu architektúru a zatiaľ som nemal s tým problém. Na pracovnom PC som prešiel pred pár rokmi z kombinácie Amd+Radeon na intel core2duo+NVIDIA výmenou HDD a dokompilovaním driverov pre grafiku. Nemal som úmysel niečo skúšať, doska s AMD sa porúčala a poruke bola práve s intelom.
Samozrejme neskôr som si optimalizoval kernel a knižnice na iný procesor, ale systém išiel i bez toho. Po prekompilovaní išiel systém rýchlejšie, bolo to poznať, ale až taký rozdiel v rýchlosti to nebol.
Samozrjeme by to neplatilo keby som tam dal namiesto AMD nejaký ARM procesor, ale pre x86(_64) v tom nevidím až taký problém.