Licenční podmínky Windows

Licenční podmínky Windows
« kdy: 24. 05. 2016, 15:41:18 »
Přišel do firmy čtyřstránkový dopis z Microsoftu ohledně "dodržováním licenčních podmínek pro používání jejich produktů", kde se mimo jiné píše, "Desktopový operační systém Windows (7/8/8.1/10) nelze používat pro podporu serverových aplikací, jako např. poštovní server, ekonomický systém, skladové zásoby, apod. Pro tyto účely je potřeba použít vhodnou edici Windows Server.". Nevíte někdo, jestli toto platí i pro Windows XP Pro?

Re:Licenční podmínky Windows
« Odpověď #1 kdy: 24. 05. 2016, 15:56:39 »
Přišel do firmy čtyřstránkový dopis z Microsoftu ohledně "dodržováním licenčních podmínek pro používání jejich produktů", kde se mimo jiné píše, "Desktopový operační systém Windows (7/8/8.1/10) nelze používat pro podporu serverových aplikací, jako např. poštovní server, ekonomický systém, skladové zásoby, apod. Pro tyto účely je potřeba použít vhodnou edici Windows Server.". Nevíte někdo, jestli toto platí i pro Windows XP Pro?

Toho bohdá nebude, aby si zákazník dělal co chce s produktem, za který si zaplatil!

Kit

« Odpověď #2 kdy: 24. 05. 2016, 15:58:11 »
V tom dopisu je evidentní lež: "Pro tyto účely je potřeba použít vhodnou edici Windows Server."

Správně to mělo znít: "Pro tyto účely je potřeba použít vhodnou serverovou verzi operačního systému."

... a podle toho bych se i zachoval.

Jenda

« Odpověď #3 kdy: 24. 05. 2016, 16:03:03 »
Co myslí podporou? Jako že to na tom nemůže běžet (to je pravda), nebo že to admin nesmí používat pro správu těch strojů (což už mi přijde divné)? A jinak jo, čekal bych, že to bude platit i pro XP. Ostatně ze stejného důvodu tam myslím bylo omezení na počet současně připojených klientů na Samba share a rdesktop.

Ještě štěstí, že používám software s licencí, u které tyhle problémy není potřeba řešit.

Lol Phirae

« Odpověď #4 kdy: 24. 05. 2016, 16:06:37 »
Podobné dopisy normální člověk hází do skartovačky (k vytření zadeke se nehodí vzhledem k použitému papíru).

P.S. Společnost Microsoft Ireland Operations Limited žádné prověrky u nikoho provádět nemůže.

« Odpověď #5 kdy: 24. 05. 2016, 16:26:26 »
Prověrky (jejich bububu jsem už několik zažil) se asi ani moc nebojím a bývaly doby (to jsem z operačních systémů znal pouze Windows 98 a OS/2), kdy bych podobný dopis asi taky hodil do skartovačky, ale od té doby co znám a používám Linux se snažím neprovozovat nic nelegálního se systémy Windows, notabene v komerčním prostředí. Tzn. žádné nelegální desktopové notabene serverové Windows, jenže někteří vývojáři bohužel své systémy pro Linux nevyvíjejí, jako např. Avast nebo Stormware.

Napadlo mne jen, že by tu mohl být někdo, kdo se licencemi MS zabývá, ale chápu, že tady většina lidí na MS z vysoka ...kašle ;)

j

« Odpověď #6 kdy: 24. 05. 2016, 16:27:17 »
Viz lo ... leda ze bys na tom to lejno pekne rozmaz a poslal jim to zpet.

Kit

« Odpověď #7 kdy: 24. 05. 2016, 17:17:41 »
..., jenže někteří vývojáři bohužel své systémy pro Linux nevyvíjejí, jako např. Avast nebo Stormware.

K čemu je Avast?

« Odpověď #8 kdy: 24. 05. 2016, 21:03:46 »
Napadlo mne jen, že by tu mohl být někdo, kdo se licencemi MS zabývá, ale chápu, že tady většina lidí na MS z vysoka ...kašle ;)

Na Slovensku máme dosť vysoké kopce a ja na hory chodím rád, preto na M$ ...(kašlem) z výšky našich hôr.

P.

« Odpověď #9 kdy: 25. 05. 2016, 07:46:08 »
OK, mám to tedy chápat tak, že Microsoft jasně stanovuje ve svých licenčních podmínkách, že desktopové edice OS se nesmějí používat jako server (např. pro běh MS SQL Server Express Edition) i přes to, že na tom systému to spustit půjde, ale vy (víceméně všichni) tvrdíte, že tato podmínka licence je nevymahatelná a kašlete na ni?

Máte stejný přístup i k případným v místním právním řádu podobně nevymahatelným ustanovením GPL?

Netrolluji, jen mě to zajímá, protože některé mé zákazníky tato podmínka v licenční smlouvě stála spoustu peněz za Win + CALy.

« Odpověď #10 kdy: 25. 05. 2016, 09:33:53 »
Pochopil jsem to tak, že nejen pro MS SQL jakékoli edice, ale ani pro jakoukoli jinou neMS aplikaci/server.

Asi tuším kam tou otázkou míříte, ale přiznám se, že GPL jsem zatím neřešil, žádný software nepozměňuji, ani nikam nepřidávám.....i když co se týče webů to asi nebude úplně pravda, nicméně nemám pocit, že bych se v poslední snažil vědomě něco ohledně tohoto porušovat. Hlavně jsem se nesetkal, že by mi někdo v souvislosti s open source vyhrožoval.

Kit

« Odpověď #11 kdy: 25. 05. 2016, 10:17:37 »
OK, mám to tedy chápat tak, že Microsoft jasně stanovuje ve svých licenčních podmínkách, že desktopové edice OS se nesmějí používat jako server (např. pro běh MS SQL Server Express Edition) i přes to, že na tom systému to spustit půjde, ale vy (víceméně všichni) tvrdíte, že tato podmínka licence je nevymahatelná a kašlete na ni?

Spíš kašleme na celý Microsoft, jeho produkty nepoužíváme a proto se ani neobtěžujeme číst jeho licenční ujednání.

Jenda

« Odpověď #12 kdy: 25. 05. 2016, 13:12:04 »
OK, mám to tedy chápat tak, že Microsoft jasně stanovuje ve svých licenčních podmínkách, že desktopové edice OS se nesmějí používat jako server (např. pro běh MS SQL Server Express Edition)
To není tak úplně pravda, SQL server i další softwarové servery (včetně svobodných, třeba Apache) provozovat můžeš, dokud je využívá jenom jeden (lokální) uživatel. Například weboví vývojáři si takhle spouští lokální webserver s PHP a MySQL a nic špatného na tom není. Nesmí se z toho ale udělat webserver pro ostatní. A kde je přesná hranice (jestli můžu např. zákazníkovi ukázat vývojovou verzi stránek běžící na mém počítači) je pak na posouzení soudu.

ale vy (víceméně všichni) tvrdíte, že tato podmínka licence je nevymahatelná a kašlete na ni?

Nevšiml jsem si, že by tu někdo něco takového tvrdil. Všichni tu tvrdí, že se má na software s nejasnými, komplikovanými a omezujícími licencemi vykašlat a použít software, který má v licenci jasně napsáno, že se může používat k čemukoli a upravovat jakkoli.

Jenda

« Odpověď #13 kdy: 25. 05. 2016, 13:16:37 »
A jinak jestli tě zajímá můj názor na copyright, tak mně osobně by nevadilo, kdyby se celý zrušil, tj. včetně GPL. Dokud ale existuje, je potřeba vymáhat GPL stejným způsobem jako ostatní licence.

« Odpověď #14 kdy: 25. 05. 2016, 14:00:32 »