chalani nic v zlom ale mam pocit ze trochu sa zvrtla debata tam kam nemala chcel som len v bodoch vypisat postup v akom poradi a ake technologie javy sa ucit napr.
1. nastuj si aaaaaaaa
2. prejdi si bbbb a skus si ccccc
...
To je pre teba ponaucenie: tema na roote sa casto zvrhne na off topic. Nanominuju sa tu rozni jedinci ktori vsetko vedia a zacnu sa hadat medzi sebou
Jednotlive veci su dost komplexne a je toho vela. Podla mna je dobre zacat od najjednoducsich veci. Mnohokrat sa uz sice moc nepouzivaju ale skusenost s nimi ti pomoze porozumiet zlozitejsim veciam, ktore sa od teba budu vyzadovat.
Je tazko povedat v akom poradi prechadzat jednotlive temy, preto je cislovanie otazne ...
Nakoniec ked sa ocitnes vo firemnom prostredi hodia ta do vody a musis plavat
0. V prvom rade - ako prerequisity - by som ti doporucil zacat s databazou.
Treba sa trochu naucit SQL a pouzivat jdbc.
Dnes sa pouziva casto ORM, ale podla mojho nazoru je aj tak nutne vediet SQL a JDBC.
Dalsie prerequisity je aplikacny sever (Tomcat, WAS, ... atd) a buildovaci tool (MAVEN... atd). Ale to sa netreba nijako zvlast ucit, pretoze pri vyvoji treba aplikaciu dokola buildovat a deployovat. To budes musiet robit stale a naucis sa to automaticky.
A samozrejme - skoro som na to zabudol - verzovaci system napr. GIT ( jak funguje GitFlow, jak funguju branche, jak si vytvorim feature, jak release - to je hned mnozstvo dalsich tem)
Temy by som rozdelil na 2 casti:
1. WebGUI (webove uzivatelske rozhranie)
1a. JSP (Java Server Pages) a servlety
1b. MVC (Model View Controller) a JSF (Java Server Faces)
(ja mam radsej nazov, ktory lepsie priblizuje skutocnost, t.j. MVCS = MVC + Service)
Pri WebGUI potrebujes mimochodom este samozrejme XHTML, CSS a JavaScript. Pri JavaScripte sa stretnes s jQuery, ...atd.
2. dolezita tema su webservisy (webove sluzby)
Ako som pisal toto poradie je otazne - ja som napr. zacal najprv vyvijat webservisy a az neskor som sa dostal aj k WebGUI.
2a. WSDL webservisy, DAO (Data Access Object), DTO (Data Transfer Object)
2b. REST web servisy
Budes sa musiet naucit 2 veci: vytvorit Web Service a zavolat ho.
V suvislosti s pouzitim servisov budes musiet mimochodom vediet rozparsovat XML a JSON.
Zhrnul som iba to s cim som sa stretol ja. Tieto technologie sa stale vyvijaju a toto vsetko je vlastne len nejaky velmi hruby nacrt na zaciatok.
Nakoniec budes aj tak robit to, co pouzivaju v tvojej firme.
Vo firmach sa vsak casto maintainuju aplikacie, ktore su postavene z dnesneho pohladu na zastaralych technologiach.
Podla mna, by bolo celkom dobre ked si pozries napriklad osnovy nejakych kurzov, kore robi na tieto temy GOPAS. Oni vedia ake su sucasne trendy.
Co sa tyka vyvojoveho prostredia, Java sa neda robit bez neho. Ja pouzivam Spring Tool Suite. Je to IDE zalozene na eclipse, co je podla mna de facto standard - ale strhnava sa tu ohladne toho flame
Nainstaluj si take IDE ako maju kolegovia s ktorymi budes spolupracovat.