a jinak, k otázce budoucnosti... další pohled: Živím se jako programátor, naučím se Haskell... bude mi to v práci k něčemu? V současné době jsem dostal firemní PC s windows, tak se chci naučit .NET... protože ta znalost mě může jednoho dne živit... ale Haskell? Krom takového toho domácího žvýkání...
No já jsem pochopil, co to znamená typový systém. Ano, některé jiné jazyky mají ještě lepší, ale ten v haskellu je úplně někdy jinde než cokoliv "normálních" a navíc na to je kvantum knihoven a dá se v tom suprově programovat.
Jinak když se podívám na svoje projektíky, tak chvíli to trvalo, ale v současné době už mám za sebou (a v procesu) pár projektů, na které jsem použil zčásti nebo úplně haskell. Jako v Java shopu asi není šance prorazit s čímkoliv jinám než Javou, na druhou stranu.... třeba dělal jsem webový "dotazník". Myslel jsem si, že to nějak splichtím v čemkoliv, jenže ve výsledku to bylo cca. 400 otázek s různými typy závislostí (když tohle je Ano, tohle nevyplňovat a tohle nastavit natvrdo na Ne apod.). Takže představa, že to budu dělat "normálně" vzala za své.
Takže jsem si napsal parser nějakých jednoduchých výrazů (většinou bool), nějaký jednoduchý popis toho dotazníku v Yamlu, frontend jsem měl v angularu, takže generátor javascriptu, který dělal online validaci a reakce všech těch položek na kliknutí (disable atp.), a generátor SQL create table se všemi nadefinovanými constrainty (to SQL má asi 450 řádek na 1 tabulku). Navíc ještě kontroloval, jestli jsou ty výrazy správně a nejsou tam překlepy v proměnných apod. Výsledek - po odladění to fungovalo naprosto bez chyby. Za ten rok, co to běželo, jsem nedostal jediný bug report - a to to v podstatě nikdo pořádně před nasazením netestoval.
A tohle je něco, s čím se při "normálním" programování můžeš setkat a v Haskellu se to řeší v zásadě dost triviálně. Připadá mi, že haskell má hodně dobrou podporu webových služeb, slušnou zásobu knihovan na normální práci. Takže řekl bych, že praktické využití je fakt velké, jen se člověk musí odhodlat. Ale pak zjistíš, že to odhodlání stojí za to:)